Frisør-kunde bidro til smittespredning

Frisørsalongen Mama Africa i Hamar måtte stenge etter at en kunde viste seg å ha covid-19. Verken han eller de ansatte som nå også har fått påvist viruset hadde symptomer.

Frisørsalongen som måtte stenge fordi de hadde hatt besøk av en kunde med covid-19.

STENGT: Frisørsalongen Mama Africa måtte stenge etter at de hadde hatt besøk av en kunde som fikk påvist covid-19.

Foto: PRIVAT

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

De fleste smittetilfellene på Hedmarken er knytta til det eritreiske miljøet. De har også hatt kontakt med miljøet på Gjøvik der smitteøkningen har vært stor den siste uka.

Det er ikke fordi vi ikke tar ansvar, men det viser at man ikke kan garantere seg mot smitten, sier driver av Mama Africa, Miriam Gezae.

15. oktober hadde de besøk av en kunde som det senere viste seg hadde covid-19. Driverne stengte salongen og alle som hadde vært i salongen testet seg. Ingen av dem hadde symptomer, men både ektemannen til Miriam og hun selv hadde fått viruset.

Jeg jobber innen pleie og omsorg og har testa meg to ganger tidligere fordi jeg har hatt forkjølelsessymptomer. Men nå hadde jeg ingen symptomer, men var likevel smitta, sier Miriam Gezae.

Hun forteller at kunden hadde vært på besøk hos noen venner på Gjøvik før han kom til salongen. De er knytta til et fotballag som forrige søndag spilte kamp mot et lag fra Hamar.

Vi jobber med smittesporing og prøver å finne ut om det kan være sammenheng både mellom fotballag og andre miljøer, sier kommunedirektør i Hamar Christl Kvam.

Hun sier at forskjellen på det store smitteutbruddet nå og det kommunen hadde i august er at det har rammet en gruppe mer enn andre. Men også da var det flere som var smittet som ikke hadde noen eller bare lettere symptomer på covid-19.

Stengte sykehusavdelinger

Smitteutbruddet har ført til at sykehuset på Gjøvik samt DPS Gjøvik, Solås og Reinsvoll nå er stengt for besøkende.

– Det har jo vært streng besøkskontroll på alle våre sykehus den siste tida, men på grunn av det økte smittetrykket i Gjøvik-regionen har vi bestemt oss for å innføre besøksforbud på disse enhetene.

Kommunikasjonsrådgiver hos Sykehuset Innlandet, Line Fuglehaug, forteller at det gjøres unntak for pasienter som har et avklart behov for følge, for besøkende til kritisk sjuke og for følge til fødende kvinner.

– Vi gjør ikke dette for å ramme pasientene våre, eller de besøkende, men vi gjør det for å hindre smitte inn på sykehuset, sier hun.

Kommunikasjonsrådgiver Line Fuglehaug ved Sykehuset Innlandet

Kommunikasjonsrådgiver i Sykehuset Innlandet, Line Fuglehaug sier har sett seg nødt til å innføre besøksforbud ved flere enheter.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Ved Sykehuset Innlandets andre enheter er det fortsatt «ordinær» besøkskontroll og smitteverntiltakene vurderes fortløpende ved alle avdelinger.

– Det er krevende å sørge for at sykehusene er et trygt sted for både pasienter og ansatte. Vi håper disse tiltakene bidrar til at smitteutviklingen snur, sier Fuglehaug.

Flere store utbrudd

På Gjøvik er 49 personer smitta de siste ti dagene og hele 1165 er nå i karantene. Barnehager og skoler har gått fra gult til rødt nivå, og barnehagene endrer åpningstidene.

Kommuneoverlege på Gjøvik, Siri Fuglem Berg, sier de ikke prioriterer å finne ut hvor smitten kom fra i utgangspunktet.

– Vi har det så travelt nå at vi har ikke klart å begynne å nøste bakover fra de første tilfellene vi hadde. Det er det ikke sikkert vi finner heller. Det ikke nødvendigvis så viktig for å forhindre nye tilfeller når det er såpass langt tilbake i tid.

Kommuneoverlege i Gjøvik, Siri Fuglem Berg

USIKKERT: – Hvor smitten kom fra i utgangspunktet har vi ikke klarhet i ennå, sier Fuglem Berg.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Det er to større smitteutbrudd på Gjøvik. Fuglem Berg forteller at det ene har forbindelse med frisørsalongen Mama Africa på Hamar, og at det andre er fra forskjellige sosiale miljøer.

– For de større klyngene er vi usikre på hvor smitten kom inn i Gjøvik i utgangspunktet, men vi ser hvilke veier de går her hos oss.

Endre Hjelseth, sikkerhets- og beredskapssjef i Innlandet fylkeskommune, sier han er bekymret over smittesituasjonen i Innlandet.

– Smitteutbruddet rundt Mjøsa påvirker vår virksomhet, spesielt på de videregående skolene hvor vi har smittetilfeller og mange i karantene.

Fem skoler på rødt nivå

Også utbruddet på Hedmarken har fått konsekvenser. Der går alle de videregående skolene nå fra gult til rødt nivå på trafikklysmodellen. Det gjelder Ringsaker, Stange, Jønsberg og Storhamar videregående skoler, samt Hamar Katedralskole.

– Vi har noen elever som er smittet av covid-19 på noen av disse skolene, og det er mange som er identifisert som nærkontakter. Kommuneoverlegene frykter da en videre smittespredning, sier Hjelseth.

At skolene går over til rødt nivå betyr ikke at det stenges for fysisk oppmøte på skolen, men at smittetiltakene blir enda strengere.

– Vi må unngå fysisk kontakt mellom elever. Klassene deles derfor mer inn i faste kohorter. Klassene skal kun sitte i et fast klasserom, og det skal ikke være noe veksling mellom ulike klasser.

Stenger framdørene

Fra mandag 26. oktober stenges framdøra på alle linjer i Hamar- og Gjøvikregionen, som kjøres av Vy Buss.

Dette gjelder kommunene Hamar, Stange, Ringsaker, Løten, Gjøvik, Østre Toten og Vestre Toten, samt linje 105 mellom Kongsvinger og Hamar.

Restriksjonene gjelder ikke på andre linjer i Innlandet hvor smittenivået er på gult.

Kommuneoverlege på Gjøvik, Siri Fuglem Berg, sier de ønsker at de som kan unngå kollektivtransport gjør det, slik at skoleelevene kan få den plassen de trenger.

– Så vil vi oppfordre folk ellers til å huske på at nå er kanskje tiden for å være ekstra påpasselig med å beskytte de eldre og de som er sårbare av andre årsaker, og kanskje ikke besøke barnebarna nå mens utbruddene pågår.

Hun forteller at hun også ønsker at folk begrenser den sosiale omgangen sin og antall treff hvor man kommer nært andre mennesker.

– Vi ser at så lenge folk holder god avstand og er flinke med hoste og håndhygiene så er man beskytta mot smittespredning.

«Innlandstrafikk følger nøye med på situasjonen, men per nå er det fortsatt åpent for at passasjerene kan sitte skulder ved skulder med medpassasjer. Seter som ikke skal benyttes er merket. Her kan det komme endringer på kort varsel. Bruk sitteplasser og unngå ståplasser så langt det lar seg gjøre, og følg reiserådene», skriver de på sine sider.

Innlandstrafikk har laget noen retningslinjer for deg som skal ta buss i Hamar- og Gjøvikregionen;

  • Ikke reis hvis du ikke må – ta sykkelen fatt eller gå.
  • Ikke reis hvis du er syk.
  • Hold avstand – vis hensyn særlig ved på- og avstigning.
  • Sitt skulder ved skulder, ikke ansikt mot ansikt.
  • Benytt sitteplasser før ståplasser.
  • Sørg for god hostehygiene.
  • Føles bussen for full – ta ansvar og vent på neste avgang.
  • Sørg for god håndhygiene – før, under og etter reisen. Vi anbefaler alle reisende å ha med egen hånd desinfeksjon på reisen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 28.01.2022
118 486
Smittede siste 7 dager
263
Innlagte
1 439
Døde
4 313 034
Vaksinerte

Flere saker fra Innlandet