Stupetårn til 14 millioner kroner

Stupetårnet i Hamar skulle koste halvannen million kroner, men det blir 14 millioner. Nå er det også klart at den neppe blir ferdig til årets badesesong som lovet.

Politikerene i Hamar vedtok å bygge et stupetårn i Mjøsa for 1,5 million kroner, som skulle stå ferdig i sommer. Tårnet er ikke ferdig, og sluttregninga ser nå ut til å bli på minst 14 millioner kroner.

Reporter Tom Haakenstad/fotograf Halvor Mykleby

Det nye stupeanlegget som bygges i Mjøsa på Koigen i Hamar har blitt kalt et skandaleprosjekt, fordi kostnadene har økt fra planlagte en og en halv million kroner til 14 millioner kroner .

Men det ble i hvert fall lovet at badende skulle få prøve stupetårnet i sommer. Først skulle det stå ferdig før fellesferien, så ble det utsatt til slutten av juli.

Mer skandale

I dag, onsdag, kom det en pressemelding fra kommunen om at stupetårnet først står ferdig i september - dermed fortsetter skandalen.

Stupetårn

Stupetårnet på Koigen blir ikke klar før badesesongen i Mjøsa er ferdig

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

– Det er beklagelig at vi ikke har klart å ferdigstille anlegget før, men forhold har gjort at vi dessverre ikke har klart det innen den vanlige badesesongen, sier prosjektleder i Hamar kommune, Ole Johnny Eriksen.

De forsinkende forholdene som prosjektlederen sikter til er ikke nødvendigvis Hamar kommune sin skyld, mener prosjektlederen.

Forsinka pga ferie

– Det er en av aktørene som har gått ut i ferie, fordi at man trodde at det var greit, men så viser det seg at det ikke var så greit likevel. Og det går på manglende kommunikasjon mellom aktørene.

Prosjektlederens forklaring kan også tolkes slik at han beskriver stupeanlegget i seg sjøl, som et slags stup- og skytprosjekt.

– Dette stupeanlegget er helt unikt. Så langt jeg kjenner til finnes det ikke maken noe sted. Det er å betrakte som et utviklingsprosjekt, så vi er nødt til å prosjektere en del av løsningene underveis.

Badesesong i september?

Badende i Mjøsa skulle altså allerede i sommer bada i det som av utforming og pris kan kalles et eksklusivt stupeanlegg, men spørsmålet nå er om ikke september er noe i seneste laget for årets badesesong.

– Ja, det blir i såfall helt på tampen av årets badesesong, ja, innrømmer Eriksen, som ikke tror forsinkelsen fører til ytterligere fordyring av stupetårnet, som har blitt langt dyrere enn politikerne først vedtok.

– Der vi står nå er det ingenting som tilsier at anlegget skal bli dyrere enn det vi har lagt til grunn i siste politiske vedtak.

Flere saker fra Innlandet

Programleder Marianne Duun Malmo

Nyheter fra NRK Innlandet