Hopp til innhold

Stupetårn-regninga som økte med 12,5 millioner kroner

Stupetårnet på Hamar skulle koste 1,5 millioner kroner. Nå ser prislappen ut til å bli 14 millioner kroner.

Tegning av stupeanlegg på Koigen i Hamar

Slik skal det nye stupeanlegget på Koigen i Hamar se ut. I utgangspunktet skulle det bare være stupetårn, men det har nå blitt et stupeanlegg.

Foto: Illustrasjon av Kraft Arkitektkontor AS

Det snakkes mye om stupetårnet i Hamar om dagen. Prisen for tårnet har gått i været, skriver Hamar Arbeiderblad.

Det som egentlig skulle være et flott tillegg til badeplassen Koigen ved Mjøsa er i ferd med å skape frustrasjon og irritasjon blant hamarsingene.

Første prislapp på 1,5 millioner kroner

Allerede for flere år siden mente politiker og varaordfører Geir Byberg at badeplassen fortjente et stupetårn.

(Saken fortsetter under bildet.)

Geir Byberg

Geir Byberg er ikke fornøyd med prislappen på stupetårnet, som har økt med over 12 millioner kroner.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Formannskapet var enig og satte av 40 000 kroner til planlegging. Og det ble klart at prislappen ville bli på 1,5 millioner kroner.

Arkitekten som allerede hadde tegnet et klokketårn i samme området ble hyret inn, og tegninger og skisser av et bade- og svømmeanlegg ble lagt fram for Hamars politikere.

– Det som ble lagt fram var litt mer enn jeg hadde tenkt meg, men det skulle bare koste 2,3 millioner kroner ekstra da. Det var ganske bra stemning rundt det, og det ble vedtatt av vi skulle gå for dette, sier Geir Byberg.

Brukt ni millioner så lang

Og så har det ballet på seg videre.

Anne Lise Haugsrud

Anne Lise Haugsrud på Barnas stasjon synes det er skuffende at det finnes penger til stupetårn, men ikke til dem.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Blant annet må den opprinnelige tekniske flyteløsningen på stupeanlegget gjøres bedre og sikrere. Nå har 1,5 millioner kroner blitt til 14 millioner kroner.

– Nå har vi allerede brukt ni millioner kroner på anlegget sånn det er nå, så det er dessverre ikke noe alternativ å velge et billigere stupetårn. Vi må ta det ansvaret det er å fullføre, selv om det svir kraftig.

Men ingen penger til Barnas Stasjon

Noen som synes at det føles urettferdig at kommunen bruker mange millioner på et stupeanlegg, mens de sjøl må kjempe for sin eksistens er Barnas Stasjon i Hamar.

Et sted for familier som blant annet sliter med rus eller psykiske problemer.

De søkte Hamar kommune om to millioner kroner i fjor for å opprettholde driften. Til slutt fikk de 500 000 kroner som var med på å redde tilbudet for 2013.

Etter å ha snakket med politikerne er virksomhetsleder Anne Lise Haugsrud usikker på om de får penger til neste års drift.

– De er ganske tydelige på at vi ikke kan regne med å få penger, og at vi må se etter andre muligheter. Når vi ser at politikerne kan finne penger når de må, som for eksempel til stupetårn, så føles det litt merkelig ut når vi får beskjed om at det ikke finnes penger, sier Haugsrud og legger til:

– Jeg blir oppgitt og skuffet på vegne av familiene våre.

Skal stå ferdig i år

Varaordfører Byberg går langs mjøsstranda, og ser på betongklossen som skal bli en del av stupetårnet.

Han er flau og irritert over å ha stolt på faglige råd enn eget, sunt bondevett.

– Nå er vi i den situasjonen at vi må skynde oss å gjøre et vedtak og bevilge penger for å få det ferdig til 2013, sier Byberg.