Hopp til innhold

Stopper ulvejakt innenfor ulvesona

ÅSNES (NRK:) Lisensjakta på to ulveflokker innenfor ulvesona stanses dagen før jakta skulle starte. – Respektløs behandling av oss jegere, sier lederen i Norges jeger- og fiskerforbund, Knut Arne Gjems.

Knut Arne Gjems

KLAR FOR JAKT: Leder i Norges jeger- og fiskerforbund Knut Arne Gjems reagerer på at departementet stopper lisensjakta på ulv i siste liten.

Foto: Mats Sparby / NRK

Mellom 200 og 300 jegere var klare til å ta ut tre ulveflokker innenfor ulvesona når lisensjakta starter 1. januar.

I dag stoppet Klima- og miljødepartementet deler av jakta. Vedtaket om lisensfelling av ulvene i Mangenreviret og Rømskogreviret godkjennes ikke.

– Nå er det mye frustrasjon og skuffelse blant ulvejegerne i ulvesonen, sier Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Departementet begrunner avgjørelsen med at det ikke er innenfor naturmangfoldloven å felle de to flokkene.

– Ulv er en fredet art, og det er en høyere terskel for å felle ulv innenfor ulvesonen enn utenfor, sier statsråd Ola Elvestuen.

Lisensjakta i Hedmark stanses ikke, og inntil 6 ulver kan skytes der. Gjems reagerer på at avgjørelsen kommer først nå.

– Departementet har hatt hele høsten på seg til å behandle klagesaken. Vi føler oss dårlig behandlet. Det viser en mangel på respekt for oss som er satt til å gjøre en jobb, sier Gjems.

Jegerne vet hvor ulvene er

Ola Elvestuen med ulvevalp

SKYTES: Ola Elvestuen besøkte Letjenna-reviret i 2018. Her holder han ulvevalpen som han døpte «Balder». Flokken skal nå skytes.

Foto: Jørn Fremstad

Det er Norges jeger- og fiskerforbund som organiserer lisensjakta. Og de er godt forberedt.

Hundre mil med skogsbilveger er brøytet så jegerne kommer frem. Frivillige har vært ute i romjula for å lete etter ulvespor.

– Vi vet hvor ulvene oppholder seg, sier Gjems.

Rovviltnemndene vedtok i høst å ta ut tre familiegrupper med ulv. De holder til i Letjenna i Hedmark, Mangen i Akershus og Rømskog i Østfold. Nå er flokkene i Mangen og Rømskog fredet.

Flokken i Rømskog-reviret holder til på begge sider av grensen mellom Norge og Sverige. I slike tilfeller skal det være en dialog mellom norske og svenske myndigheter med sikte på å oppnå enighet om forvaltningen av reviret.

– Svenske myndigheter har vært tydelige på at de ikke ønsker felling av ulvene i dette reviret, skriver departementet i avgjørelsen.

– Ikke en eneste ulvefamilie å miste

Arnodd Håpnes

UAKSEPTABELT: Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet mener det er uforsvarlig å skyte ulvefamilien i Letjenna-reviret i Hedmark.

Foto: Naturvernforbundet

Naturvernforbundet klaget på vedtaket i september. De reagerer sterkt på at klima- og miljøministeren opprettholder vedtaket om felling av Letjennaflokken.

– Det er helt uakseptabelt at man nå vil gå inn i ulvesonen og skyte en familiegruppe. Ulvebestanden går tilbake og tåler ikke en så omfattende jakt. Vi har ikke en eneste ulvefamilie å miste, sier Arnodd Håpnes, fagleder i Naturvernforbundet.

Også Verdens naturfond, WWF, reagerer.

– Dette vedtaket er uakseptabelt. Hvis ikke en flokk innenfor ulvesonen som ikke utgjør noe farepotensial skal få leve i fred, hva står da igjen av statens ansvar for å beskytte en kritisk truet art?, spør Karoline Andaur, fungerende generalsekretær i WWF.

Les også: Statsrådens «kose-ulv» skal skytes

To ulver skutt

RASK FELLING: Fjorårets lisensjakt innenfor ulvesona var over på en dag. Da ble to ulver skutt i Trysil på første jaktdag.

Foto: Mats Sparby

Jakta var over på en dag

I fjor ble de to ulvene i Slettås-flokken i Trysil skutt i lisensjakta. Begge ulvene ble felt innen en time på jaktas første dag.

I den nordlige delen av ulvesona er det snø og gode sporingsforhold. Jaktleder i Letjenna-reviret, Arne Sveen, sier de har kontroll på hvor ulvene er.

– Vi sporet dem i romjula og er klare for jakt, sier han.

Departementet mener det er riktig å skyte flokken som holder til i Hedmark for å redusere konfliktnivået og øke tilliten til rovviltforvaltningen.

De mener også at kvoten på inntil 26 ulver utenfor ulvesonen og uttak av flokken i Letjenna-reviret, ikke vil true bestandens overlevelse.

Flere saker fra Innlandet