Hopp til innhold

Årets ord: Mikroplast, kommunesammenslåing eller trakassering?

Språkteigen valgte ordet som lå nærmest #Metoo.

Språkteigen kårer Årets ord

Språkteigen kårer Årets ord. Sylfest Lomheim, Torunn Myhre, Georg Kjøll og Toril Opsahl.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Trakassering et ord som rommer #metoo. Det er en hendelse som har satt preg på året 2017, sier første amanuensis ved Universitetet i Oslo (UiO) og jurymedlem, Toril Opsahl.

Juryen fant det naturlig å velge det norske ordet som også rommer #Metoo, fordi det er norsk, konkret og ikke et egennavn. I løpet av 2017 har mange måttet forholde seg til ordet.

– Ordet er så nært knyttet til arbeidsliv, også i historisk forstand. Det er et poeng her. Nå ser vi hvordan #metoo-kampanjen har vandret mellom ulike yrker. Nå må folk forholde seg til trakassering enten de vil eller ei, sier Opsahl.

Språkprofessor Sylfest Lomheim kan fortelle at ordet «trakassering» kommer fra fransk og betyr spor. I praktisk betydning betyr ordet å fotfølge.

Et år preget av alvor

Språkteigens jury, som kårer årets ord, har i år bestått av Toril Opsahl, første amanuensis ved Universitetet i Oslo (UiO), Georg Kjøll, lingvist og Sylfest Lomheim, språkprofessor. De ser i år at folk er preget av alvor.

– Grunnlaget for kåringen har i år vært veldig bra. Det har gitt et grunnlag for interessant samtale. Her er det mye moro, men mest alvor, sier Opsahl.

Det er publikum som sender inn forslagene som bør være med å kåringen, og i år har det kommet inn hundrevis av forslag via e-post, Facebook og Twitter.

Etter hvert var det et knippe ord som utmerket seg:

– Ordet «falske nyheter» har ikke dukket opp i år. Vi knytter det først og fremst til presidentvalget i USA i fjor, sier Opsahl.

Ordet er nå etablert og i stor grad i bruk, og får en mer avbleket betydning som ikke gjør det til Årets ord, ifølge juryen.

Agnes Moxnes

Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, mener Språkrådets kåring feiler.

Foto: NRK

Språkrådets valg av Årets nyord falt ikke i god jord hos kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, som mente årets nyord burde være #metoo.

Språkteigens kåring

Språkteigens jury valgte trakassering, siden #metoo ikke er et norsk, men engelsk uttrykk. Det er også verdt å presisere at valget ble gjort før Moxnes sin kritikk, og at juryen kun har vurdert forslagene som kom inn, og tatt sin avgjørelse på bakgrunn av det.

Språket speiler samfunnet. Vil du ha en kjapp innføring i hva som har skjedd i et samfunn i løpet av et år, gå inn i språket.

Derfor er det en tradisjon i Språkteigen å kåre Årets ord.

Ikke årets nyord, altså et ord som er laget i 2017, men det ordet som sier mest om hva som rørte seg i samfunnet. Altså å finne det ordet som er SÅ 2017.

Hør hele sendingen her.