Hopp til innhold

Henlegger saken etter at Tron Simen Lien ble skutt og drept av politiet

EINA (NRK): Spesialenheten finner ikke grunn til å straffe politiet etter at 66-åringen ble skutt under en politiaksjon i august i fjor.

Skutt og drept på Jaren

DØDSBO: Tron Simen Lien bodde i et lite rødt hus ikke langt fra riksvei 4 på Jaren i Innlandet. 66-åringen hadde spikret igjen vinduene sine med sponplater og forskanset seg inne i huset under den dødelige politiaksjonen 5. august 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etter en åtte timer lang aksjon utenfor Tron Simen Liens hjem på Jaren i Innlandet 5. august i fjor løsnet politiet skudd mot mannen. Hendelsen ble umiddelbart etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

Etter ti måneders etterforskning har Spesialenheten nå konkludert med at «nødverge er oppfylt i saken og at politibetjent A4s og politibetjent A5s opptreden er rettmessig, det vil si lovlig».

Ifølge påtalevedtaket fra Spesialenheten skjøt to tjenestepersoner mot 66-åringen med en pistol, en rifle og to elektrosjokkvåpen.

Liens sønn og familiens advokat Svein Holden sier til NRK at de har mottatt nyheten om henleggelsen.

– Det er helt utrolig, sier sønnen Tom Lien i en kommentar torsdag ettermiddag.

Døde etter åtte timers politiaksjon

5. august 2019 var helsetjenesten på besøk hos 66 år gamle Tron Simen Lien på Jaren. Etter hvert ble politiet tilkalt til det som i utgangspunktet var en velferdssjekk etter at naboer hadde meldt bekymring.

Da den første politipatruljen ankom ble de angrepet med machete. Lien skal også ha truet politiet med motorsag og etsende væske. Deretter sperret 66-åringen seg inne i huset sitt. Gjennom flere timer forsøkte politiet flere metoder for å få ham ut.

Etter hvert ble beredskapstroppen fra Oslo politidistrikt tilkalt. 13 minutter etter at troppen ankom ble Lien skutt i brystet og i låret. Ifølge henleggelsen ble 66-åringen truffet av tre skudd. Ett skudd i brystet antas å ha vært dødelig.

Totalt varte politiaksjonen i åtte timer.

Familien gikk raskt ut etter dødsfallet og kritiserte politiet for at faren mistet livet.

– Vi legger til grunn at politiet ble utsatt for et farlig angrep inne i avdødes bopel og at de var nødt til å forsvare seg, sier konstituert sjef i Spesialenheten, Jens Olav V. Sæther.

BRIFET PRESSEN: Lensmann Geir Ballangrud Hermansen i Gran og stabssjef Pål Erik Teigen informerte media om dødsfallet etter politiaksjonen.

Fem personer drept av politiet siden 2002

Dødsfallet ble rutinemessig etterforsket Spesialenheten for politisaker. To tjenestemenn fra beredskapstroppen har hatt status som siktet i saken. Den ene var siktet for drap, mens den andre var siktet for drapsforsøk. Siktelsen mot begge er nå frafalt.

Totalt har syv tjenestepersoner har forklart seg som vitner i saken.

Siden opprettelsen i 2005 har Spesialenheten etterforsket omtrent 20 hendelser der folk har blitt skutt av politiet.

Siden 2002 har fem personer mistet livet etter å ha blitt skutt av tjenestepersoner under væpnede politiaksjoner. I alle tilfellene har politiet blitt frikjent av Spesialenheten.

Misfornøyd med saksbehandlingstiden

Siden 2005 har aldri Spesialenheten klart å overholde sitt eget mål om at gjennomsnittlig saksbehandlingstid ikke skal overstige 150 dager. Enheten måler saksbehandlingstiden som tiden fra en anmeldelse registreres som mottatt/opprettet til saken er endelig påtaleavgjort.

I alle årsrapporter de siste 15 årene pekes saksbehandlingstid ut som en av enhetens største utfordringer. I fjor brukte enheten i snitt 187 dager på å behandle sakene de fikk inn. Da saken ble henlagt onsdag 26. juni hadde det gått 326 dager siden Lien ble skutt 5. august 2019.

Gjennomsnittlig saksbehandlingstid

År

Antall dager

2015

204

2016

183

2017

180

2018

190

2019

187

Sæther sier Spesialenheten har gjennomført en grundig etterforskning over tid og mener de har brukt de ti månedene siden hendelsen godt.

– Det er gjennomført åstedsundersøkelse, teknisk undersøkelse og vi har brukt tid på selve vedtaket, forteller Spesialenhetens konstituerte sjef.

Sønnen mener Spesialenheten har brukt urimelig lang tid.

– Jeg synes det har tatt ekstremt lang tid. Jeg blir mer og mer urolig, forteller Tom Lien.

Han mener politiet burde straffes etter farens dødsfall.

– De overtrampene som er gjort bør straffes, mener sønnen.

Tom Lien utenfor farens hus på Jaren 7.mai 2020.

SKUFFET: Sønnen til Tron Simen Lien, Tom Lien, mener det er uakseptabelt at behandlingen av faren sak har tatt så lang tid. Han ønsker en unnskyldning fra politiet og Spesialenheten.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Flere saker fra Innlandet