Sorenskriverbrannen: Mann dømt til 18 års forvaring

En 39-årig mann er dømt til 18 års forvaring for blant annet å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar. Sorenskriverens familie er lettet.

Tiltalte i sorenskriverbrannen

NEKTER: Det var en lang og omfattende tiltale som var tatt ut mot hamarsingen. Han nektet straffskyld på alle punkter.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den 39 år gamle mannen fra Hamar var tiltalt for en lang rekke kriminelle forhold, deriblant for å ha tent på huset til sorenskriver Ola P. Svor, mordbrann, drapsforsøk på fem personer, skadeverk for 7,6 millioner kroner, for å ha sprøytet salmiakk på politiet og for trusler mot flere personer deriblant politijurister og politifolk.

Nå er han funnet skyldig i 34 overtredelser av 22 paragrafer i straffeloven, og dømt til 18 års forvaring.

– Vår klient er helt klar på at han er uriktig domfelt. Dommen vil bli anket, sier mannens forsvarer, advokat Thomas Randby, til NRK.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Forsvarer Thomas Randby

FORSVARER: Mannens hovedforsvarer Thomas Randby la ned påstand om frifinnelse for mannen. Han sier at dommen vil bli anket.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

I tråd med aktors påstand

Dommen er i tråd med aktors påstand, som la ned påstand om 18 års forsvaring, med en minstetid på 10 år.

– Min umiddelbare kommentar er at jeg konstateter at retten har vært enig med oss, både i vår vurdering av saken og reaksjonsform, sier aktor Tormod Bakke.

Tormod Bakke

AKTOR: Tidligere politimester i Hedmark, Tormod Bakke var aktor i saken. Han la ned påstand om 18 års forvaring, og retten var enig i aktoratets vurdering og reaksjonsform.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Han påpeker at det er forventet at det ville komme en anke, og sier at det har vært en spesiell sak.

– Saken har vært veldig omfattende. Den har tatt tid, nødvendigvis, siden det har vært ført bortimot 100 vitner. Det avspeiler både at det har vært mange forhold og at saken er veldig alvorlig.

Familien glade for dommen

Ola P. Svor

OVERRASKET: Huset til sorenskriver Ola P. Svor ble påtent sommeren 2013. Han ble overrasket da han fikk beskjed om at noen hadde tent på huset.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Svein Holden, bistandsadvokat for sorenskriver Ola P. Svor og hans familie, sier at familien er glade for domsavsigelsen, fordi saken har vært belastende.

– Det er ingen tvil om at det har vært en lang reise for familien, og det har vært en belastning å oppleve det de har gjort. De er tilfreds med at denne første rettsrunden er over.

Han sier videre at familien tar det med fatning at saken blir anket.

– Det var familien godt forberedt på. Så nå ser familien rett og slett fremover til neste runde, og til å kunne legge saken bak seg for godt.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Boligbrann i Hamar

TOTALSKADET: Huset til sorenskriveren ble totalskadet i brannen. Hans datter og hennes venninne klarte å redde seg ut av det brennende huset.

Foto: Politiet

Pågikk i to måneder

Rettssaken gikk i Sør-Østerdal tingrett i nesten to måneder, blant annet ble det ført cirka 90 vitner.

Politiets hovedbevis mot ham var ekskona og en medinnsatt som begge sier at mannen fortalte dem at han sto bak brannen.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld på alle punkter.

.