– Aldri opplevd lignende sak før

Mandag starter rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar. – Det er et angrep på en dommer og hans familie. Det har vi ikke opplevd i Norge før, sier bistandsadvokat Svein Holden.

Brann hos sorenskriveren i Hedmarken tingrett

TOTALSKADET: Boligen til sorenskriveren ble totalskadet i brannen. Han og kona var borte da brannen startet, men i kjelleren befant deres datter og en venninne seg. De fikk hjelp av naboer til å komme seg ut av et vindu.

Foto: Politiet

Advokat Svein Holden er godt kjent som aktor i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Nå er han bistandsadvokat for sorenskriveren i Hedmarken tingrett, Ola P. Svor, som fikk huset sitt påtent sommeren 2013.

En hamarsing (39) er tiltalt for mordbrann og drapsforsøk på sorenskriveren, hans kone og datter, samt en venninne etter at han skal ha tent på huset.

Han nektet straffskyld på alle punktene, utenom ett punkt som gjaldt bruk av narkotika, under rettssaken i Sør-Østerdal tingrett.

– Vitner redde

Ifølge tiltalen gjorde han dette som hevn etter at Svor var dommer i en barnefordelingssak der tiltalte var en av partene.

Tormod Bakke

AKTOR: Tidligere politimester i Hedmark politidistrikt, Tormod Bakke, er aktor i saken. Han sier han aldri har opplevd en sak der så mange vitner har uttrykt frykt før en rettssak.

Foto: Frode Meskau / NRK

Svors datter og en venninne var de eneste som befant seg i huset, og fikk hjelp av naboer til å redde seg ut av det brennende huset via et vindu.

– Saken er usedvanlig spesiell med tanke på at en dommer og hans familie er angrepet, sier Holden, og mener Norge aldri har vært borti en lignende sak.

Mandag starter den seks uker lange rettssaken mot mannen som er tiltalt for mordbrann og overlagt drapsforsøk på fem personer, vold mot tidligere kone og datter, og trusler mot en lang rekke personer.

– Jeg har aldri opplevd en sak hvor så mange vitner har uttrykt frykt i forkant av saken, sier aktor Tormod Bakke.

Han mener det er en spesiell sak med noen svært alvorlige tiltalepunkter.

– Tiltalen bygger blant annet på brannen hos sorenskriveren og har tilknytning til hans virke som dommer. På den måten er det et angrep på et av samfunnets viktigste institusjoner. Dette gjør nok denne saken unik, og det er ikke lett å finne paralleller til den.

Breiviks medfange

Boligbrann i Hamar

TOTALSKADET: Huset til sorenskriveren ble totalskadet i brannen. Mannen som skal ha tent på er også tiltalt for skadeverk for 7,6 millioner kroner.

Foto: Politiet

Den tiltalte er varetektsfengslet, og er Anders Behring Breiviks eneste medfange.

– Det er basert på en risikovurdering som kriminalomsorgen har gjort, sier Bakke, og ønsker ikke å kommentere det nærmere.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og hans forsvarer Morten Andreassen har tidligere sagt at tiltalte ikke kjenner seg igjen i beskyldningene mot ham.

Han har også vært kritisk til at hamarmannen sitter fengslet i en høysikkerhetsavdeling.

Hemmelig adresse

Familien Svor har i store deler av tiden etter brannen bodd på hemmelig adresse, noe som har vært krevende, ifølge Holden.

– Nå er familien tilfreds med at det blir sak og ser fram til å bli ferdig med den, slik at livet kan falle tilbake til det normale.

Holden kommer til å legge ned påstand om erstatning, men vil ikke si noe om hvor stort beløp det dreier seg om.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om forvaring.