Mann tiltalt for drapsforsøk og mordbrann

En mann i 30-årene fra Hamar er blant annet tiltalt for mordbrann og drapsforsøk på fire personer etter at huset til sorenskriveren i Hamar ble påtent i 2013. – Nekter straffskyld, sier hans forsvarer.

 Brann i huset til sorenskriveren i Hamar

NEDBRENT: Huset til sorenskriveren ble totalskadet i brannen.

Foto: POLITIET

Tiltalen er på åtte sider med 22 punkter og omhandler mordbrann, drapsforsøk, vold og trusler.

Den tiltalte sitter varetektsfengslet, og er Anders Behring Breiviks eneste medfange. Hamarsingen ble pågrepet i desember 2014. Tre måneder senere ble han siktet for å ha tent på huset til sorenskriveren i Hamar. Han har vært avhørt som vitne i sorenskriver-brannen tidlig i etterforskningen.

Forvaring

Aktor Arne Ingvald Dymbe

FORVARING: Førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe har tatt høyde for en påstand om forvaring for den tiltalte hamarsingen.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe har varslet en påstand om forvaring, hvis den tiltalte blir dømt.

– Vi mener det er stor fare for gjentakelse. Man må forvente forvaring i mange år, dersom man blir domfelt for disse forholdene. De er svært alvorlige, sier Dymbe.

Forsvarer Morten Andreassen sier hans klient ikke kjenner seg igjen i beskyldningene mot ham.

– Derfor ser han fram til en rettslig behandling av dette spørsmålet. Tiltalen er alvorlig, men han erkjenner ikke straffskyld.

– Reddet ut av naboer

Hamarsingen er tiltalt for mordbrann og overlagt drapsforsøk på fire personer etter at han skal ha tent på sorenskriverens hus med brennbar væske. Sorenskriveren og hans kone var ikke hjemme, men hans datter og hennes venninne befant seg i huset. De ble reddet ut av naboer.

Svein Holden, forsvarer

KREVENDE: Bistandsadvokat til sorenskriveren, Svein Holden, sier familien er fornøyd med at det nå er tatt ut tiltale.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Bistandsadvokat, Svein Holden, sier familien er fornøyd med at det er tatt ut tiltale.

– Det har vært en tidkrevende etterforskning, og en krevende situasjon for familien. De ser fram til at saken blir avsluttet i retten.

Huset ble totalskadet i brannen, og hamarsingen er tiltalt for skadeverk for 7,6 millioner kroner.

– Planla brann

Brann hos sorenskriveren i Hamar

TOTALSKADET: Huset til sorenskriveren ble totalskadet i brannen. Ingen personer ble skadet, men to jenter klarte så vidt å komme seg ut av huset.

Foto: Politiet

Han er også tiltalt for mordbrann og drapsforsøk etter at han skal ha forsøkt å få en annen mann til å tenne på huset til en kvinne.

Ifølge tiltalen planla og forberedte hamarsingen ildspåsettelsen, og skal ha presset en mann til å tenne på. Han sa ja, men trakk seg fra oppdraget. Han skal ha fått nøye instrukser om hvordan bensin skulle helles på veggene.

Ytterdøren skulle låses med kjetting, slik at ingen kom ut. Huset måtte tennes på natt til én mandag for da lå hun mest sannsynlig og sov. Kvinnen kunne lett å ha omkommet dersom mannen hadde antent boligen i henhold til instruksene, står det i tiltalen.

Salmiakk

Han er tiltalt for å ha forsøkt å skade to politibetjenter ved å sprute salmiakk på dem. Dette skjedde da de tok seg inn i hans bolig, og en fjernstyrt beholder med salmiakk ble utløst da de åpnet døra.

Betjentene skylte raskt ansiktet, og ble ikke skadet.

Det er satt av seks uker til saken som starter den 4. april, men det er ikke klart hvor den går.