Hopp til innhold

Skjebnedag for Innlandsuniversitetet

Dagen i dag kan bli et være eller ikke være for Innlandsuniversitetet. Etter 12 års planlegging legger styrelederen fram sitt forslag til endelig organisering kl. 16 i dag.

Video Adecco Gjemselund stadion

Pressekonferanse Innlandsuniversitetet

Prosjektstyreleder Ulf Christensen skal foreslå plassering av rektor og administrasjon.

Han skal også foreslå fordelingen av fakultetene.

– For første gang i Norge, skal tre høgskoler fusjonere, samtidig som de skal være fordelt på seks forskjellige steder og i to fylkeskommuner. Bare det i seg selv, gjør at dette er en komplisert og krevende prosess å få på plass.

Det sa styreleder Ulf Christensen til NRK for en måned siden.

Stridens kjerne

Stridens kjerne ser nå ut til å bli helsefakultetet. Det kan bli delt mellom Gjøvik og Elverum/Rena og det er ikke sikkert det er spiselig for alle.

Etter det NRK erfarer vil styrelederen foreslå nettopp en slik delt løsning.

Høgskolen i Gjøvik

Høgskolen i Gjøvik

Foto: Hanne Nordhagen Karlsen
Høgskolen i Lillehammer

Høgskolen i Lillehammer

Foto: Stein Schinstad / NRK
Høgskolen i Hedmark, campus Hamar

Høgskolen i Hedmark, Hamar

Foto: Linda Vespestad / NRK
Høgskolen i Hedmark, avdeling Rena

Høgskolen i Hedmark, Rena

Foto: Frode Meskau / NRK

På Hedmarkssida er det både et politisk og faglig krav at Østerdalen må få sitt eget fakultet. Men det kravet står i stor kontrast til hva Oppland vil.

Både på Lillehammer og på Gjøvik er holdningen, at det eneste faglige forsvarlige for framtida er å organisere Elverum og Rena under fakultetene der.

Rektor på Lillehammer

Spørsmålet om hvor en rektor for Innlandsuniversitetet skal sitte, ser ikke ut til å bli like omstridt. Trolig blir det på Lillehammer, noe de fleste etter hvert ser på som ganske naturlig.

Mye av den øvrige administrasjonen kan bli sittende i Hamar.

Det er 12 år siden man først startet planleggingen av et Innlandsuniversitet i Hedmark og Oppland. På denne tiden har alle dagens høgskoler økt sin faglige kompetanse for å tilpasse seg kravene til et universitet.

Næringslivet, kommunene og fylkeskommunene har brukt mange millioner kroner med mål om å sikre regionen faglig slagkraft.

Må bli enige innen 28.2

Mye er på plass. Spørsmålet nå er om alle høgskolemiljøene og begge fylkene kan bli enige. Det må de, innen 28. februar, for at Innlandsuniversitetet skal bli noe av.

– Nå har vi ikke uker, måneder og år på oss. Dette skal munne ut i et Innlandsuniversitet. Det skal ikke være bare prat og pengebruk.

Det sier Reidar Åsgård, som er leder av det fondet som forvalter pengene til Innlandsuniversitetsprosjektet.

Les også:

Flere saker fra Innlandet