Hvor bred skal en rullestolrampe egentlig være? Hvor mye plass trenger man for komme seg gjennom en dør med rullator?
Det er disse spørsmålene forskere på Høgskolen i Gjøvik forsøker å få svar på. Innen 1. august skal rapporten som beskriver funnene være klar. Det overordna målet er å lage byggeforskrifter som tilrettelegger for alle.
– Det skal være rom for alle i samfunnet. Det er det vi driver med her, sier leder av forskningslaboratoriet, Jonny Nersveen.
- Les også:
Finner smertegrensa
82 år gamle Magne Foss er en av mange som er hentet inn som testpersoner til Europas største forskningslaboratorium i universell utforming. Oppgaven hans er å finne ut hvor smertegrensa går.
Se video av forsøkene. Artikkelen fortsetter under.
–Dette var mer utfordrendende.
Foss har nettopp fått i oppgave å manøvrere rullatoren gjennom en dør i enden av en gang som var litt smalere enn den forrige han gikk gjennom.
– Det er nettopp dette vi ville sjekke, sier høgskolelektor ved Høgskolen i Gjøvik, Hans Petter Olsen.
Han mener undersøkelsene de gjør er svært viktige.
– Hvis du legger kravene for lavt i byggeforskriftene, skaper det problemer for mange. Legger du kravene for høyt, ender du opp med å bygge unødvendig dyrt, sier Olsen.
Nye muligheter
Med sine tusen kvadratmeter, skal forskningslaboratoriet på Gjøvik hente inn funn som kan bli svært viktige for hele Europa.
– Ulike land har ulike forskrifter og forskningsresultater, og det som er viktig er at man sammenligner seg med andre land. Hvis vi får resultater som ligner på det de andre landene har, da vet vi at vi er på riktig vei, sier Nersveen.
Det er direktoratet for byggkvalitet som har bestilt testingen for å lage nye byggforskrifter. Nersveen mener det er på tide at det blir gjort nye undersøkelser på feltet.
FRIVILLIG: Magne Foss er glad for å kunne bidra til forskningen.
Foto: Knut Røsrud/NRK– Det er 30-40 år siden det har blitt gjort noe tilsvarende i Norge. Teknologien har snudd seg rundt mange ganger på den tiden, og det er mulighet til å gjøre andre ting enn man gjorde før. Det er dette vi nå tester ut, sier han.
Testperson Magne Foss er glad for å kunne bidra.
– Det er moro å være med på litt vitenskap, og hvis man kan endre byggeforskriftene til det bedre er jo det bra for folk med litt handicap, sier han.