Satser på sin syvende periode på Stortinget – åpner for å bli statsråd

Med et nødskrik har Karin Andersen (SV) blitt valgt inn på Stortinget flere ganger. Nå satser veteranen på sin syvende periode.

Karin Andersen jubler for fredsprisvinnerne.

Karin Andersen (SV) ønsker en syvende periode på Stortinget.

Foto: Ola Mjaaland

Stortingspolitiker Karin Andersen har blitt 67 år. Hun er den eldste folkevalgte på Stortinget.

Men da hun ble spurt om hun var villig til å gå på en ny periode på Stortinget fra neste høst, var ikke veteranen i tvil.

Hun takket ja til det som eventuelt vil bli hennes syvende periode som politiker på Stortinget.

– Jeg er fremdeles like engasjert, forteller SV-politiker Karin Andersen til NRK.

En fordel å være godt voksen

En rekke ganger har Andersen kommet inn på Stortinget gjennom et utjevningsmandat, senest i 2017.

Selv om motivasjonen til en ny periode er stor, erkjenner hun at det var utfordrende å takke ja til å gå for enda en periode som folkevalgt.

– Jeg begynner å bli godt voksen, men jeg synes kanskje at det også er et godt argument. Politikken skal være representativ, og det er ikke veldig mange kvinnfolk rundt 70 år som er med i politikken, og slettes ikke på Stortinget, forteller Andersen.

Karin Andersen

Flere ganger har Karin Andersen blitt valgt inn på Stortinget gjennom et utjevningsmandat. Valgvakene har vært nervepirrende for SV-politikeren.

Foto: NRK

Åpner for å bli statsråd

SV-politikeren forteller at det er mange som har oppfordret henne til å gå løs på en ny periode.

Andersen mener også det er på høy tid med et regjeringsskifte i Norge.

– Jeg vil ha ny regjering. Jeg vil kutte farlige utslipp og ta vare på naturen, og jeg vil få ned vonde forskjeller og løfte dem som har det vanskeligst. Det er derfor jeg stiller opp.

Og blir det regjeringsskifte, åpner Andersen for å bli statsråd i en eventuell ny regjering.

– Jeg trives veldig godt som folkevalgt og ombud. Blir jeg spurt, så får jeg tenke på det da. Jeg tenker ikke på det nå, sier Andersen, som er leder for kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

Tror hun har vært oppriktig i tvil

Lars Nehru Sand

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, har ventet spent på om Karin Andersen ønsket gjenvalg til Stortinget.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, forteller at han med spenning har ventet på avgjørelsen til Andersen.

– Det har nok sittet langt inne for henne, og hun har nok vært oppriktig i tvil. Det forteller folk jeg har snakket med i SV, forteller Sand.

Ifølge Sand har det sentralt i SV vært knyttet spenning til om bautaen Andersen ville fortsette. Mange i SV i Oslo vil være glade for beskjeden om at hun ønsker gjenvalg, forteller han.

– Hun ville vært et savn på Stortinget hvis hun hadde sluttet. Ikke bare i SV, men jeg hører så mye fint om henne fra politiske konkurrenter. Hun har satt seg i respekt blant alle hun har møtt på sin vei. Også blant dem som er uenige med henne politisk, forteller Nehru Sand.

Mener Andersen er et forbilde i eget parti

Han er ikke i tvil om at Karin Andersen har en sterk posisjon sentralt i SV, og at hun også er et forbilde for flere av de yngre politikerne i partiet.

– At de har med en sånn person på laget, skaper nok en trygghet for de ferske i gamet. Hun er en lagspiller som er lojal mot partiet sitt, selv om hun nok sier fra internt om hva hun mener.

At Karin Andersen også åpner for å bli statsråd, mener NRKs politiske kommentator er helt naturlig.

– At hun kan bekle mer enn å være en menig stortingsrepresentant, det er ikke så unaturlig å tenke. At hun har både stamina, kunnskap og erfaring og guts til en slik rolle har jeg ingen problemer med å se for meg.