Hopp til innhold

Nok en valgthriller for SV-Karin

ELVERUM: For fjerde gang satt Karin Andersen (SV) og bet negler valgnatta og kjempet om utjevningsmandatet i Hedmark, det endte lykkelig.

Karin Andersen på valgvake

SPENT: Andersen (SV) var spent og fulgte med på om hun kommer inn på Stortinget eller ikke. Her er hun på valgvake i Elverum sammen med Knut Storberget.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Det er like usikkert som det har vært mange ganger før, sa Karin Andersen som satt på valgvake i Elverum.

Men SV gikk oppover med 1,7 prosentpoeng til 5,6 prosent. Noe som gjør at hun får mest sannsynlig sitte fire nye år på Stortinget. Hun er nå inne på et utjevningsmandat.

Hun begynner å bli vant til å sitte på pinebenken for plass på Stortinget.

Svinger minutt for minutt

I tre av sine fem perioder på Stortinget har hun kommet inn på utjevningsmandat for Hedmark SV. På mandag var 65-åringen like usikker på om hun fikk tilliten fra velgerne. Og det svingte fra minutt til minutt etter hvert som stemmene ble talt opp.

Jeg får bare vente og se, sa hun mens hun spent fulgte med på TV-skjermen.

Det gjorde også hennes partikollega i Oppland, Hans Olav Lahlum fra Oppland SV, som utover kvelden både var inne og ute fra utjevningsmandat.

I samme situasjon er Oppland Venstres Ketil Kjenseth. Også han går ut og inn på utjevningsmandat etter hvert som stemmene i Oppland blir talt opp.

Sikre debutanter

En som ikke føler seg usikker er debutant på Stortinget Kristian Tonning Riise fra Hedmark Høyre. Sjøl om han har vært nervøs store deler av valgdagen er han som toppkandidat for sitt parti trygt inne for en stortingsplass. Det til tross for massiv motstand mot Høyre i ulvesaken i vinter.

En motstand Sp har vunnet mye på i både Hedmark og Oppland som i begge fylker ser ut til å få inn to stortingsrepresentanter.

Jeg tror den viktigste grunnen til det er distriktspolitikken vår, sier Emilie Enger Mehl, andrekandidat for Hedmark Sp.

Hun tror ikke rovdyrsaken alene er årsak til at flere stemmer på Sp de rovdyrfylkene i Innlandet.

Jeg tror rovdyrpolitikken ble en av mange saker der folk følte de ble overkjørt av sentraliseringspolitikken, sier Mehl.