Hopp til innhold

Han kan spare millioner dersom Vedum holder ord

Reiselivet regner med at finansminister Trygve Slagsvold Vedum står ved det han har sagt, og gir dem lavere moms.

Atle Hovi

HAR ÅPNET HOTELLDØRENE IGJEN: Atle Hovi på Beitostølen håper på fortsatt drahjelp fra myndighetene.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

Turistene er tilbake ved Radisson Blue Resort på Beitostølen. Etter en tung koronaperiode har besøket i høst økt, både der og andre steder.

Det er etterlengtet, for mange reiselivsbedrifter har brukt opp sparepengene sine. Nå ønsker de seg mer drahjelp fra myndighetene for å få hjulene til gå skikkelig rundt igjen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

VIL IKKE SI NOE: Foreløpig holder landets nye finansminister kortene tett til brystet.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

I valgkampen sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum at han ville senke reiselivsmomsen fra 12 til 8 prosent. Nå styrer Slagsvold Vedum pengesekken i finansdepartementet, og vil ikke si noe om det han lovte i valgkampen.

Ikke før den nye regjeringen får lagt fram sine tilleggsforslag til statsbudsjettet. Det skjer i begynnelsen av november.

Permanent koronamoms

Under pandemien har reiselivet hatt en halvert momssats. Den har vært på 6 prosent, nok til at en hardt prøvet bransje har blitt litt mer konkurransedyktige enn de ellers ville vært.

Nå i oktober er det imidlertid slutt på koronatiltakene. Da skal satsen opp igjen til 12 prosent. Eller til 8, hvis den nye finansministeren holder det han lovte i valgkampen.

– Det høres lite ut, men for oss betyr det 4 millioner kroner i året, sier Atle Hovi. Han er administrerende direktør ved Sas Radisson på Beitostølen.

For hans bedrift utgjør dette 4 millioner som de kan sette inn i nødvendig vedlikehold, og gjøre produktet bedre for gjestene.

  • Eksklusive overnattinger blir mer og mer trendy:

Krohn Devold tror på Vedum

– En hel bransje har veldig høye forventninger til Senterpartiet, sier Kristin Krohn Devold.

Kristin Krohn Devold ingressbilde

STORE FORVENTNINGER: Kristin Krohn Devold er NHO-direktør, og tidligere Høyre-statsråd. Nå har hun forventninger til den nye regjeringen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hun er administrerende direktør i NHO reiseliv. Selv om det er lysere tider enn det har vært, mangler fortsatt en av tre gjester i reiselivsbransjen før situasjonen er slik som før pandemien.

Derfor mener Krohn Devold at det er svært viktig å beholde litt mer av pengene i bedriftene. I stedet for at de går til staten i form av moms.

Nøyaktig hvordan og hvilke tiltak vi vil ta i bruk, vil vi komme tilbake til.

Lars Vangen, statssekretær Finansdepartementet

Men Vedum selv er taus. Han sier gjennom sin statssekretær Lars Vangen at de jobber med å sette sin signatur på statsbudsjettet for 2022. Hva det består i får vi først vite om noen dager.

På Beitostølen ser de for første gang på tre år for seg en hel vintersesong.

Med momsvilje i Regjeringen har de tro på en rekordvinter.

Atle Hovi

TROR PÅ REKORDVINTER: Atle Hovi er administrerende direktør ved Radisson Blue Resort på Beitostølen. Han både håper og tror på en rekordvinter.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK