Hopp til innhold

Deltar på kommunestyremøter fra båten

Per Erik Husøy fra Os har bidratt til at kommunen sparer flere hundre tusen kroner.

Per Erik Husøy

BÅTMANN: Per Erik Husøy jobber til sjøs innen lakseindustrien. Derfor må han delta på kommunestyremøter på en annerledes måte.

Foto: privat

Før pandemien brukte Os kommune i Østerdalen 1,6 millioner kroner til møter og reisevirksomhet.

Hittil i år har de bare brukt 535.00 kroner. De ser store muligheter for innsparinger framover.

– Ikke problemfritt

Per Erik Husøy er kommunestyremedlem for Senterpartiet i Os kommune. Men hans jobb på båt gjør at han må delta på møtene til sjøs.

– Det er veldig fint at jeg kan delta på den måten, særlig når det er saker jeg er ekstra engasjert i. Jeg er glad det blir tilrettelagt for det, sier Husøy til NRK.

Han sier at det blir mange digitale møter, siden han jobber fire uker på båten, og fire uker av. Men det er ikke problemfritt med digital løsning til sjøs, i hans jobb innen lakseindustrien.

– Det fungerer bra så lenge det er dekning på båten. Men det er det jo ikke overalt der vi ferdes.

Per Erik Husøy

KONTOR: Kommunestyrerepresentant Per Erik Husøy jobber på båt og har fått seg en kontorpult på båten. Herfra deltar han på politiske møter digitalt.

Foto: privat

Digitale møter i stedet for å ta turen

Selv om båthistorien er ganske så unik, er langt fra Husøy den eneste som deltar på møter digitalt.

I Østerdalen i Innlandet tar kommunene i bruk digitale møter i stor grad, også etter at smittevernreglene ble endret.

– Nå velger vi ofte digitale møter, i stedet for å ta turen hver gang, sier ordfører i Os, Runa Finborud (Sp).

undefined

ORDFØRER: Runa Finborud sier de har mange digitale møter, både lokalt og regionalt. Det er motsatt av tidligere - da hun ofte tog toget fra Os stasjon sørover i fylket.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Digital tilstedeværelse gjelder særlig hvis det er møter langt unna, som i Hamar, en tre timer lang togtur.

– Vi kommunene i distriktet har en avstandsulempe, så digitale møter kan gjøre det enklere å få med de ulike representantene.

Men også for møtene som for de fleste innebærer kort reisevei velger kommunen ofte digital deltagelse.

– Nå har vi hatt noen digitale kommunestyremøter, det åpner jo kommuneloven opp for. I tillegg så har vi vedtatt i reglementet vårt at representanter kan delta digitalt.

Mindre reiseutgifter og menneskelige ressurser

Kommunen sparer dessuten store penger på å ha digitale møter. I 2019 brukte kommunen 1, 6 millioner til møter og reisevirksomhet.

I 2010 var tallet nedi 966.000, mens i 2021 er det bare brukt 535.000 fram til oktober. Det ligger altså an til en halvering sammenlignet med 2019.

Også i nabokommunen Alvdal har man gått over til å ha mange møter digitalt. Ordfører Mona Murud (Sp) mener det er flere positive sider ved å gjøre det på den måten.

– Mindre reising fører jo til mindre utgifter på reisebudsjettet. Det blir også mer menneskelige ressurser. Man sparer mer tid og kan være mer effektiv.

Forsker: – Mer belastende å kommunisere

Men ikke alle er like positive til hjemmekontor og digitale møter. Forskning viser at det kan påføre en betydelig belastning for arbeidstakere.

Harvard Business Review har i en artikkel skrevet om såkalt Zoom-fatigue, og mener stor bruk av hjemmekontor fører til mer slitenhet for arbeidstakerne.

Også arbeidslivsforsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) Jan Olav Christensen, mener at det ikke er problemfritt med digitale løsninger.

– Man mister jo muligheten til ansikt-til-ansikt-kommunikasjon, noe som kan gjøre det mer krevende og belastende å kommunisere.

En undersøkelse fra Tryg Forsikring viser at én av ti har fått helseplager ved å ha hjemmekontor. Også Christensen mener det har et helseaspekt.

– En ting som er mer dokumentert er at mange som jobber hjemmefra opplever at det blir vanskelig å sette klare grenser mellom arbeid og privatliv, noe som kan ha negativ innvirkning på psykisk og fysisk helse.

Men han tror hjemmekontor og digitale møter har kommet for å bli.

– Jeg tror nok det. Mange har investert i nytt utstyr og nye systemer, og det siste halvannet året har man sett at det er mulig å være produktiv hjemmefra.

– Det viktige ved å møtes fysisk

Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen (Ap), sier koronaen har vist at man har flere alternativer når man velger møteform. Noe kan gjøres digitalt, mens andre møter bør være fysiske, mener han.

Fylkesordførar Innlandet Even Aleksander Hagen (Ap)

FYLKESORDFØRER: Even Aleksander Hagen sier at digitale møter kan være fint hvis det er kortere møter, men at viktige møter bør være fysiske.

Foto: Jan Kenneth Bråten / NRK

– Vi hadde første fysiske fylkestingsmøte på et år i oktober, og det var fint å sees igjen. I møter med mange deltakere og når man skal fatte viktige beslutninger, må hovedregelen være fysiske møter.

Han trekker også frem det sosiale aspektet.

– Det er det viktige ved å møtes fysisk. Du blir bedre kjent, du får en diskusjon over kaffekoppen. Og som møteleder er det faktisk et poeng å kommunisere via kroppsspråk til dem som sitter i salen. Det gjør at møtet blir bedre.

Hybridkontor innføres hos mange: – Faren er at jobb og fritid sklir sammen

Flere saker fra Innlandet