Nærmiljøliste kan velte 100 år med Ap-makt

STANGE (NRK): En ny nærmiljøliste avgjør om Arbeiderpartiet skal få 100 år i Stange eller om Senterpartiet tar over i Senterparti-lederens hjemkommune.

Aasa Gjestvang, Paal Ravnaas, Nils A. Røhne

Nå gjelder det å smile bredt til mannen i midten. Paal Ravnass, 1. kandidat for Nærmiljølista Ottestad endte på vippen og kan avgjøre hvem av disse to andre som blir ordfører.

Foto: Knut Røsrud

Nærmiljølista Ottestad stiller til valg i Stange for første gang og forsyner seg med 7,1 prosent av stemmene og tre mandater i kommunestyret. Det betyr at de er på vippen og kan bestemme om det blir Arbeiderpartiet eller Senterpartiet som får ordføreren de neste fire åra.

– Vi kommer til å levere ei liste med krav, sier toppkandidaten i det nye partiet, Paal Ravnaas. Det viktigste for oss nå, er å få en god politikk for hele Stange de neste fire åra.

Sp fram og Ap tilbake

Sittende ordfører Nils A. Røhne (Ap) og utfordrer Aasa Gjestvang (Sp) har knivet om makta i Stange mange ganger før. Det nye nå, var at fem av opposisjonspartiene (H, KrF, Frp, V og BL) gikk sammen om å stille seg bak Aasa Gjestvang som ordfører for å få et maktskifte.

Vedum stemmer

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum stemmer i hjemkommunen Stange. Nå er det opp til ei ny nærmiljøliste om Sp får makt i kommunen hans.

Foto: Eskil Andersen / NRK

Selv om Senterpartiet gikk fram med 9,1 prosentpoeng og fikk en oppslutning på 23,8 prosent, mens Arbeiderpartiet gikk tilbake med 7,7 og fikk 37 prosent, har ingen av dem mange nok mandater til å sikre ordføreren.

Aasa Gjestvang finner likevel god grunn til å feire framgangen.

– Det er kjempehyggelig og en god premie for en lang valgkamp. Nå blir det forhandlinger, det blir veldig spennende. Jeg tenker at vi alle kommer til å strekke oss langt for å innfri kravene til Nærmiljølista, og så får vi se hvordan det går, sier Sps førstekandidat, Aasa Gjestvang.

Nils A Røhne føler seg heller ikke utslått, selv om Ap gikk tilbake 7,7 prosentpoeng fra forrige valg.

– Vi ligger fortsatt 12 prosent over landsgjennomsnittet, men vi har vært godt vant i Stange og hvis vi skal holde oss over 40 prosent, er det klart at det er hardt arbeid, sier Nils A. Røhne.

Nils A. Røhne (Ap) og Aasa Gjestvang (Sp)

Nils A. Røhne (Ap) og Aasa Gjestvang (Sp) følger spent med på opptellingen.

Foto: Knut Røsrud

Liste med krav

Nå blir det opp til det nye partiet, Nærmiljølista Ottestad. De gjorde et svært godt valg og fikk 7,1 prosent av stemmene og tre mandater i kommunestyret, og ble med det jokeren i Stange-valget.

– Vi vil levere en liste med krav og se hva de svarer på den og hvem som gir oss mest på de sakene vi er opptatt av, sier 1. kandidat Paal Ravnaas.

Nærmiljølista Ottestad har oppstått på bakgrunn av et lite opprør i Ottestad, som ligger nærmere Hamar enn Stange sentrum, og som har følt seg en smule oversett.

– Det viktigste for oss er å få til en god politikk for hele Stange. Det har vært et lite opprør i Ottestad og må synes når vi legger politikken for de neste fire åra, sier Paal Ravnaas.

Partioppslutning i Stange

36,9 %
4146 stemmer
23,8 %
2672 stemmer
7,1 %
799 stemmer
5,9 %
662 stemmer
5,5 %
615 stemmer
5,2 %
581 stemmer
3,7 %
410 stemmer
3,2 %
359 stemmer
2,6 %
296 stemmer
2,2 %
249 stemmer
1,6 %
185 stemmer
1,2 %
140 stemmer
1,1 %
118 stemmer