Hopp til innhold

Kritisk for matindustrien at ikke ungdommer vil gå matfag

RINGSAKER (NRK): Færre og færre søker matfag på videregående. Mangelen på ansatte kan bli så stor at bransjen må hente folk fra utlandet.

Dorthe Viken jobber i Nortura AS.

TRENGER FOLK: For få ungdom velger matfag på videregående skoler. Dette fører til at matindustrien sliter med å rekruttere fagarbeidere. Dorthe Viken (høyre) tror håper flere får øynene opp for bransjen i fremtiden.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Dorthe Viken (21), som jobber på slakteri, tror mange har inntrykk av at jobben hun gjør er kjedelig.

Dette er en stor misoppfatning, mener hun.

Få andre velger samme yrke som 21-åringen.

Spesielt i år er det stor mangel på kompetanse i matindustrien. Bransjen frykter man må hente folk fra utlandet for å få jobben gjort.

Nortura AS.

DÅRLIG RYKTE: Hos Nortura produserer Viken forskjellig type mat, blant annet burgere. Hun tror noe av grunnen til at få ungdom velger å jobbe i matindustrien er fordi yrkesfag har fått dårlig rykte.

Foto: Knut Røsrud / NRK

Kritisk situasjon

Viken er lærling i Nortura AS ved Norges største slakteri på Rudshøgda i Ringsaker, og jobber med industriell matproduksjon.

Der produserer hun matvarer vi handler i butikken.

– Jeg liker best mestringsfølelsen man får. Det er lett å gjøre en god jobb, og det føles bra, sier hun.

I Nortura mangler de hele 100 lærlinger i år.

Konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, sier situasjonen begynner å bli kritisk.

– Vi er jo en samfunnskritisk bedrift som skal produsere mat til folket. Da er det veldig viktig for oss at vi har nok kvalifiserte ressurser.

Anne Marit Panengstuen.

STOR MANGEL: Når vi mangler 100 lærlinger så er det klart det er kritisk for oss, sier Panengstuen.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Panengstuen er redd de må hente kompetansen utenfor landets grenser dersom ikke flere ungdommer velger matfag på videregående.

– Det er dyktige folk vi får fra utlandet, men når det er ledige ungdommer og folk som ønsker jobb så vil vi gjerne ha de inn i våre bransjer. Vi ønsker å ha lokal arbeidskraft som skaper verdier i lokalsamfunnet og som er stabile over tid, sier hun.

Utfordrende å rekruttere

NHOs Kompetansebarometer ble i 2019 gjennomført for sjette år på rad. I alle disse årene har 6 av 10 medlemsbedrifter i matindustrien meldt at de i stor eller noen grad mangler kompetanse.

Ole Erik Almlid er sjef i NHO. Han forteller at det har blitt vanskeligere å rekruttere fagarbeidere de siste åra.

– Situasjonen er ganske alvorlig. Dette kommer til å bety noe for evnen til å kunne gi folk jobb, men også for å holde produksjonen oppe. Vi har jo sett det i forbindelse med koronakrisen at matproduksjonen i Norge er helt essensiell.

Ole Erik Almli.

TRYGGE ARBEIDSFORHOLD: – Vi må fortelle mer om hvilke muligheter som ligger i disse yrkene. Det er trygge arbeidsplasser, og det er viktige arbeidsplasser. Det er god lønn og gode arbeidsforhold, sier Almlid.

Foto: Knut Røsrud / nrk

Almlid mener det må bli fart på rekrutteringen og at bransjen må jobbe mer med å få yrket attraktivt.

– Vi ser at ungdomsledigheten kan bli ganske stor. Vi må ut og selge og gjøre disse jobbene kjent. Også lærere, rådgivere og foreldre bør snakke mer om dette, sier han.

Også NHO har en vei å gå her, mener Almlid.

– Vi ønsker å ta denne utfordringen på strak arm. Vi jobber mye med det, men vi skal jobbe mer med det, sier han.

– Elevene er ikke tiltrukket nok

Kompetansesjefen i Innlandet, Tore Gregersen, tror mange ikke vet nok om yrket.

– Det er tydelig at elevene ikke er tiltrukket nok med tanke på behovet bransjen har. Det er nok et behov for å vise mer hva bransjen står for, sier han.

Gregersen mener det er store jobbmuligheter i bransjen, og er enig med NHO-sjefen i at dette er viktig å få formidlet til ungdommen.

– Det er gjort ganske mye. Både fra næringslivet og skolenes side. Men det er fortsatt et stort potensial i å nå bedre ut med informasjon både til elever og foresatte, sier han.

Tore Gregersen

LANG VEI Å GÅ: – Jeg tror bransjen har en stor oppgave å gjøre med tanke på å gjøre bransjen attraktiv for ungdommen, sier Tore Gregersen.

Foto: Frode Meskau / NRK

Dorthe Viken i Nortura synes det er synd å se at så få ungdommer ønsker å jobbe i matindustrien.

Hun håper flere åpner øynene for bransjen i fremtiden.

– Det er mange forskjellige muligheter her, og det å vite at man produserer mat som alle i hele landet spiser er veldig gøy, sier hun.

Nortura.

STORT UTVALG: – Mange velger kanskje studiespesialiserende, men det er veldig mye å velge i når det kommer til yrkesfag og matproduksjon, sier Viken.

Foto: knut røsrud / nrk

Flere saker fra Innlandet