Mann døde av kreft – alternativ behandler tiltalt

Ifølge tiltalen sa den alternative behandleren at Stange-mannen bare hadde forkalkninger og ikke kreft. Under et år senere døde han av kreftsykdommen.

Skeptisk lege, illustrasjonsfoto

Ifølge tiltalen ble den avdøde Stange-mannen behandlet av tiltalte hovedsakelig via telefon.

Foto: Wiik, Eirill / NTB Scanpix

Den alternative behandleren, en tysk/svensk mann på 61 år, er tiltalt for brudd på Alternativ behandlingsloven – for å ha behandlet alvorlig sykdom uten å være helsepersonell. Han nekter straffskyld.

Takket nei til sykehusbehandling

Mannen i slutten av 60-åra fra Stange i Hedmark fikk påvist ondartet kreft i leggen den 26. juni i 2013. Legene på sykehuset sa at det var gode muligheter for å bli frisk, men få dager senere takket mannen nei til videre behandling på Radiumhospitalet.

Da hadde han snakket med den alternative behandleren på telefon og blitt fortalt at han ikke hadde kreft, men en forkalkning.

statsadvokat Jo Christian Jordet

Statsadvokat Jo Christian Jordet sier dette er en alvorlig og temmelig uvanlig sak.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Ifølge tiltalen tok Stange-mannen imot såkalt resonansterapi via telefon og et par personlige møter med den tiltalte behandleren. Men etter hvert fikk han mer og mer smerter og den 18. juni i 2014 døde han av kreftsykdommen.

– Det har vært noen sånne saker før, men dette er temmelig uvanlig, sier statsadvokat Jo Christian Jordet.

Nekter straffskyld

Den tiltaltes forsvarer, Hans-Jørgen Andersen fra Hamar, sier klienten hans nektet straffskyld i et omfattende politiavhør for en god stund siden.

– Han mener han bare var en hjelper i en vanskelig periode for avdøde, sier Andersen.

Det har vært vanskelig for både forsvareren og politiet å få tak i tiltalte, og derfor har rettssaken blitt utsatt før. Mannen er opprinnelig tysk, men er bosatt i Sverige. Statsadvokat Jo Christian Jordet sier mannen er utdannet lege i Tyskland, men at han har gått over til en alternativ retning.

Visste ikke at faren var syk

Det var familien til den avdøde Stange-mannen som anmeldte saken. De skal ikke ha visst at faren var kreftsyk før det var for sent.

– Det har vært en stor belastning for dem. Først ble anmeldelsen henlagt. Når det nå er tatt ut tiltale er familien glad for det. De ønsker at ansvaret skal bli plassert der det hører hjemme, sier bistandsadvokat Håkon Laugerud.

De etterlatte vil også kreve oppreisningserstatning, slik loven tillater når det er snakk om feilbehandling med så alvorlig utfall, opplyser Laugerud.

Betalte for behandlingen

Rettssaken skal gå over tre dager i Hedmarken tingrett fra den 23. oktober. Retten må blant annet finne ut i hvilken grad den avdøde Stange-mannen ble påvirket til å velge bort tradisjonell behandling på sykehus.

Advokat Hans-Jørgen Andersen

Hamar-advokat Hans-Jørgen Andersen skal forsvare den alternative behandleren i retten.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Det blir opp til retten å avklare hvilken rolle tiltalte har hatt, hva slags ønsker den avdøde hadde og hvilke avgjørelser som var hans, og eventuelt om han ble påvirket i noen form for retning, sier advokat Hans-Jørgen Andersen.

Det er på det rene at Stange-mannen betalte for den alternative behandlingen, men beløpet er ikke kjent.

Les også: