Hopp til innhold

Ber regjeringen våkne: – Det brenner på dass og vi står til haka i møkk!

Det er delt ut milliarder i tiltakspakker for å redde reiselivsbedrifter i Norge. Eiere av små bedrifter mener pakkene treffer feil og frykter konkursbølge.

Tommy Åsheim og Bjarte Wigdel på restaurant Laaven i Trysil.

Tommy Åsheim og Bjarte Wigdel eier og driver hvert sitt serveringssted i Trysil. Begge har måttet permittere ansatte og etterlyser forutsigbarhet.

Foto: Stein S Eide / NRK

Det er januar og bakken er dekket av kald, knakende snø. I Trysil ville det vanligvis myldret av skiglade turister, men både bakker, gater og ikke minst serveringssteder er tilnærmet tomme.

Tommy Åsheim eier og driver restaurant Laaven i Trysil

Tommy Åsheim på Restaurant Laaven ber regjeringa våkne. Lokalene hans er tomme på en dag da det vanligvis ville vært travelt. Han har redusert staben fra 40 til sju.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Vi prøver å holde drifta i gang, men det er veldig krevende med de tiltakene som kommer fra myndighetene. Det føles lite forutsigbart og lite treffsikkert, sier Tommy Åsheim.

Han driver Restaurant Laaven i Trysil. Til vanlig er det folk innom så lenge bakken er åpen, men i dag er det mørkt og stille. Det er rundt 40 personer som jobber på Laaven, nå er det sju personer som står på vaktlista og alle jobber 50 prosent.

– Regjeringa må våkne. Det brenner på dass i en hel sektor og vi står til haka i møkk. Da nytter det ikke å henge med hodet slik de gjør. De drar oss med ned, sier Åsheim.

Stolheis i Fageråsen i Trysil

Slik er vi vant til å se bakkene i Trysil. Når skituristene uteblir og restriksjonene strammes inn, går det ut over mange bedrifter i kommunen.

Foto: Mette Finborud Børresen

Krever mer treffsikre tiltak

Ordfører i Trysil, Erik Sletten, bruker ikke like sterke bilder. Men han frykter det samme som reiselivsaktørene i kommunen: En bølge av konkurser. Sammen med ordføreren i Øyer kommune har han gått ut og ropt høyt om hjelp.

– Det er noen som har falt utenfor når det har blitt delt ut krisepakker det siste året, sier Sletten.

Erik Sletten, ordfører i Trysil

Ordfører i Trysil, Erik Sletten krever mer treffsikre tiltakspakker fra regjeringa.

Foto: Stein S. Eide / NRK

Han viser til at arbeidsledigheten i Trysil per januar er på 10 prosent. Spesielt er det virksomheter innen overnatting, servering og aktivitetstilbud som sliter nå.

– Pakkene som har kommet har ikke vært treffsikre nok. Noen har tæret på egenkapitalen i flere måneder allerede. De har gjort det de kan for å holde folk i jobb og nå har de heller ingenting å vise til om de går i banken for å få hjelp. Det er kritisk, sier han.

Kamp på Stortinget

Verken ordførerne eller bedriftseierne roper til døve ører. På Stortinget pågår nå diskusjonen om hvordan de forskjellige krisepakkene skal fordeles.

Det er gitt rom for å bruke rundt 50 milliarder kroner for å kompensere tap innen reiselivet, men fram til nå er det bare rundt sju av dem som er brukt.

SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp forhandler nå om et forslag de vil legge på bordet for regjeringa.

– Det er opprørende å høre fra regjeringa at vi må godta at det kommer til å komme konkurser og at permitterte arbeidstagere blir bedt om å søke andre jobber, sier SVs Karin Andersen.

Karin Andersen (Sv)

SVs Karin Andersen Blir provosert av at regjeringa snakker om å tåle konkurser. Hun mener Norge må ta seg råd til å redde ellers lønnsomme bedrifter.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Hun viser til at bedriftene det nå er snakk om er bedrifter som sliter som en direkte følge av regjeringas innstramminger i smitteverntiltakene og som ellers ville stått foran en innbringende vintersesong.

– Når man setter i gang en nedstenging slik som den vi har nå, da må man ha krisepakker på plass samtidig og det har ikke regjeringa hatt. Vi må sikre dem over denne kneika slik at vi kan sikre at bedriftene eksisterer og at det er jobber å gå til når pandemien er over, sier hun.

Andersen legger til at hun har vært i kontakt med ordførere i flere reiselivskommuner og sier de nå følger opp alle de tiltakene som foreslås fra dem.

Småpenger til småbedrifter

– I helga som var gikk inntjeninga ned med 80 prosent sammenligna med samme helg i fjor, sier Bjarte Wigdel.

Bjarte Wigdel på snøskuter i Trysil.

Bjarte Wigdel på Knettsetra gikk optimistisk inn i sesongen med flere smitteverntiltak på plass. Så kom det innstramminger 2. januar og han måtte permittere alle ansatte i 50 prosent.

Foto: Stein S Eide / Stein S Eide

Han har drevet Knettsetra i 15 år. Han har vanligvis 16 fast ansatt hos seg. Nå er alle, inkludert ham selv, permittert i 50 prosent. Regnskapet fra 2020 er ikke hyggelig lesing. Han mista rundt 10 millioner i omsetning.

– Vi er fortsatt optimistiske på at vi kan komme oss gjennom dette, men med stadig nye innskrenkninger og restriksjoner så er det krevende, sier han.

Han forteller at det finnes så mange unntak i krisepakkene at mange små bedrifter blir sittende igjen med småpenger. I Trysil er det mange slike små bedrifter. For mange av dem ser den berømmelige tunnelen fortsatt svært lang og mørk ut.

– Alt er så uforutsigbart. Hva skal vi si til de ansatte? Vi vet jo ikke hvor lenge dette vil vare. Ei uke? To uker? Resten av sesongen? Dette går utover alle, sier han.

Knettsetra i Trysil
Knettsetra i Trysil

Det er vanlig at det kryr av skiturister med behov for en pust i bakken på Knettsetra i Trysil. Med strenge restriksjoner er det knapt gjester innom.

Finnes mange ordninger

Statssekretær i næringsdepartementet, Lucie Katrine Sunde-Eidem, sier regjeringen har hatt fokus på å hjelpe også de små bedriftene.

– Det er etablert flere ulike tilskuddsordninger og vi har hatt dialog med næringslivet om utformingen. Flere av støtteordningene er justert underveis, nettopp for at de skal treffe flere og virke bedre, sier Sunde-Eidem.

Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem

Statssekretær i næringsdepartementet, Lucie Katrine Sunde-Eidem, avviser at regjeringen ikke har en god nok plan.

Foto: Nærings-og fiskeridepartementet

I tillegg har de kommunale næringsfondene fått ekstra midler for å kunne hjelpe flere kriserammede bedrifter lokalt.

Når det gjelder bedrifter med stor omsetningssvikt, slik mange i Trysil nå har, mener Sunde-Eidem at kompensasjonsordningen for næringslivet kan hjelpe.

– Dette er en dynamisk ordning som treffer mange bedrifter og som sikrer at bedriftene får mer i støtte jo høyere omsetningsfallet deres er, sier Lucie Katrine Sunde-Eidem.

Hun avviser at regjeringen ikke har en god nok plan.

– Vi mener at den samlede pakken av støtteordninger, sammen med et utvidet permitteringsregelverk, er til god hjelp for reiselivsnæringen. Regjeringens mål er at Norge også etter koronapandemien skal ha et attraktivt og levedyktig reiseliv.