Reiseliv i krise trenger penger – tiltakspakken fra regjeringen er ikke nok

Regjeringens tiltakspakke er ikke nok til å redde reiselivet. NHO forventer at tapte inntekter etter korona-krisa må dekkes med friske penger fra staten.

TRENGER MER STØTTE: krisepakka fra regjeringen til næringslivet er ikke god nok for oss i reiselivet, når vi taper alle inntekter i mars og april. Dette var penger vi skulle drive for gjennom sommeren, sier verten på Knettsetra i Trysil, Bjarte Wigdel

HÅPER PÅ MER; Bjarte Wigdel – vert på Knettsetra i Trysilfjellet, håper det kommer mer og en bedre redningspakke fra regjeringen. Det er ikke nok å få dekket bare de faste, løpende utgiftene, sier han.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Håpet var at krisepakka fra regjeringen kunne være redningen i denne krisetida, men dette er ikke godt nok, sier Bjarte Wigdel.

Han driver Knettsetra i Trysilfjellet. Han har 6 helårsansatte og 13 sesongansatte i 100 prosent jobb. I tillegg har han 15 ekstrahjelper. Alle er permitterte.

De eneste på arbeid er han og kona.

Ifølge Bjarte Wigdel er det store problemet at overskuddet de skulle drive for gjennom sommeren og høsten er borte. Det var dette de skulle tjent inn i påska og resten av vintersesongen.

I verste fall må de holde stengt i lengre periode og få en dårligere start mot ny vintersesong.

Med oppkjøring til en normal påske. så hadde det snart vært full fart her i Trysilfjellet, sier Wigdel. Men nå er det stille.

Folketomt på serveringsstedet Knettsetra i Trysil før påsken 2020.

FOLKETOMT OG STILLE; det er stille og folketomt på Knettsetra og i hele Trysilfjellet. Alt er stengt etter at reiselivet ble pålagt å stenge, som et tiltak i kampen mot spredning av korona-smitte.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Alt er stengt

I Trysilfjellet er alt stengt. Fredag 13. mars ble alle reiselivsbedrifter pålagt å stenge, i kampen mot korona-smitte. Inntektene fra resten av denne vintersesongen er borte og mange har fått en svært vanskelig økonomi.

En kartlegging fra Destinasjon Trysil, viser at den reduserte omsetningen direkte til reiselivet i kommunen er rundt 424 millioner kroner. Totalt er det for næringslivet i Trysil snakk om en tapt omsetning på 830 millioner kroner.

Bedriftene må få penger inn nå

I Trysil er 1411 av 2068 ansatte innen reiselivet permittert.

En undersøkelse Destinasjon Trysil gjorde blant sine medlemsbedrifter sist helg, viser at 57 prosent av de spurte mener tiltakspakken bare delvis vil hjelpe dem på kort sikt.

20 prosent av medlemsbedriftene mener regjeringens tiltak for reiselivet ikke er nok for å holde liv i mange av bedriftene.

Gudrun Sanaker Lohne, reiselivssjef i Trysil.

IKKE GODT NOK FOR REISELIVET:reiselivet som i Trysil, må få kompensert det tapet de får, som følge av at all inntekt er borte i mars og april, sier daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

Foto: NRK

-Vi må få på plass tiltak som både kan få selskapene gjennom krisa, men også ut av denne vanskelige situasjonen, sier daglig leder i Destinasjon Trysil, Gudrun Sanaker Lohne.

Forventer av reiselivet får støtte

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier brevet fra Trysil viser hvilke utfordringer store deler av reiselivet i hele Norge har.

-Jeg forventer at kontantordningen som finansministeren la frem fredag, skal la de bedrifter som kan dokumentere stort omsetningsfall per måned, sammenlignet med samme måned tidligere år, får komme inn under ordningen, sier Krohn Devold.

Kristin Krohn Devold

FORVENTER STØTTE; NHO-sjef Kristin Krohn Devold forventer at også reiselivet som ble pålagt å stenge, får kompensasjon for de tapte inntektene de har fått.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Hun forventer også at det blir kompensert for avlyste arrangementer, og at bedriftene som ble rammet før tiltakene trådte i kraft, også skal kunne få igjen utgifter til permitteringer før 20. mars.

Burde vært en avbruddsforsikring

Flere av de store turistdestinasjonene i landet er i samme situasjon som Trysil. I Hemsedal er 90 prosent sysselsatt i reiselivet.

Nå er alle permittert, sier daglig leder i Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen. -Han sier utgiftene for reiselivet forsvant over natta da vi ble pålagt å stenge.

Richard Taraldsen

ØNSKER SEG FORSIKRINGSORDNING: daglig leder i Destinasjon Hemsedal, Richard Taraldsen skulle gjerne sett at det var ordning med avbruddsforsikring for reiselivet, til bruk i en slik situasjon som bedriftene er i nå.

Foto: Privat

Det bedriftene trenger er penger nå, for å kunne dekke løpende utgifter, sier Taraldsen.

Han etterlyser også en ordning med avbruddsforsikring, som kunne dekket de tapene som reiselivet nå sliter med.

Status Norge

Sist oppdatert: 19.10.2020
1 079
Siste uke
29
Innlagt
278
Døde