Hopp til innhold

– Dette er veldig dramatisk for Trysil

(TRYSIL) NRK: – Jeg må permittere 15 ansatte i dag. De har grått og lurt på om de klarer å betale husleia neste måned, sier Tommy Åsheim på Låven i Trysilfjellet.

Tommy Åsheim på Låven i Trysilfjellet.

Tommy Åsheim og hans ansatte på Låven i Trysilfjellet følger med på TV der regjeringen legger fram sin krisepakke til næringslivet.

Foto: Knut Røsrud

I Trysilfjellet er alt stengt ned. Tommy Åsheim og de ansatte på serveringsstedet Låven følger med på TV mens regjeringa legger fram krisepakka for næringslivet.

I påskeuka jobber det mellom 30 og 40 ansatte på Låven. En ettermiddag i påsken kan de ha opp mot 1.800 gjester der samtidig. Bare på lørdag ventet innehaver Tommy 800.

– For det første gledet vi oss veldig til påsken, med det folkehavet som er da, spenning, glede og moro. Det andre er den økonomiske delen. Påsken står for 25 prosent av omsetninga. De neste sju ukene skulle vi hatt 50 prosent av omsetninga totalt, men nå ser det jo ut som det er borte, sier Tommy Åsheim.

I første omgang er han opptatt av at arbeidsgiveren slipper å betale for permitteringene fra dag en.

Tenker på alle de ansatte

I Trysil som helhet blir jobbene til 1.500 ansatte i reiselivsbransjen rammet av korona-utbruddet.

– Dette er veldig dramatisk for Trysil. Reiselivet er hovednæringa her. Så nå tenker jeg veldig på alle de ansatte og bedriftslederne her, sier turistsjef Gudrun Sanaker Lohne.

Alt av aktivitet i Trysil er nå stengt ned. Reiselivssjefen sier de ikke har oversikt over konsekvensene ennå. Det er forskjellig fra bedrift til bedrift. Påsken er bare noen uker unna. For mange er det den viktigste tida i året.

Gudrun Sanaker Lohne, reiselivssjef i Trysil.

Reiselivssjef i Trysil, Gudrun Sanaker Lohne, sier dette er dramatisk for Trysil.

Foto: NRK

– For noen bedrifter er det helt dramatisk. De har sin hovedinntekt i disse ukene, sier Sanaker.

Hun håper regjeringens tiltak i dag og i tida framover kan bøte på noe.

– Vi håper regjeringa skaper trygghet for at de gjør det de kan for at vi skal komme oss gjennom denne krisa, sier Sanaker Lohne.

Dette er tiltakene

Regjeringen legger 6,5 milliarder kroner i en krisepakke til næringslivet på grunn av korona-pandemien. Målet er å redusere de økonomiske konsekvensene.

Les mer om de konkrete tiltakene her:

Administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier tiltakene vil hjelpe noe umiddelbart, men at det blir for lite på lengre sikt.

– Vi fikk flere viktige avklaringer i dag, men det er ikke nok, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Han sier bedriftene blir sittende med så stor del av regningen at arbeidsplasser står i fare. Derfor må arbeidsgivers økonomiske ansvar være det samme om man er permittert, hjemme med barn eller i karantene.

– Dette må på plass umiddelbart, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Frykter et ras av konkurser i bransjen

Tommy Åsheim er fornøyd med at regjeringa prøver, og han håper permitteringsreglene endres allerede fra i dag. Han er også fornøyd med at renta blir satt ned, men han mener den antakeligvis burde vært satt til null.

– Vi snakker trolig om et ras av konkurser på restauranter, barer og puber i hele Norge. Dette kommer til å bli ille, sier han.

Tommy Åsheim på Låven i Trysilfjellet.

Tommy Åsheim og de ansatte på Låven er bekymret og lei seg.

Foto: Knut Røsrud

Men han mener Låven skal klare seg gjennom dette. Han er mer bekymret for mindre og nystartede bedrifter.

Sara Vestmo som jobber på Låven i Trysil sier stemningen er veldig spesiell.

– Jeg tror alle fortsatt er litt i sjokk. Det gikk jo ekstremt fort. På tirsdag begynte vi å tenke at det kanskje ikke ble påske. To dager senere er hele fjellet stengt. Det er veldig, veldig rart, sier hun.