I 145 år har barn som bor nordøst i Elverum gått på Kirkeby skole. Men nå er det slutt. Tre uker før skoleslutt vedtok politikerne å legge ned tilbudet.
– Jeg synes det er dumt, men det er jo noe med at kommunen må spare penger, sier Marcus Røhnes (9), som har sine siste skoledager på Kirkeby nå.
Og Elverum er ikke alene om å kutte. Nå må alle kommuner starte jobben med å få orden på økononomien, for koronakrisa har også skapt krise for kommuneøkonomien, varsler Kommunenes Sentralforbund, KS.
– Kommunene må ta tak nå for å unngå å dra med seg store overskudd. Politikerne må vurdere struktur på skole, barnehage og eldreomsorg, sier regionleder i KS, Trond Lesjø.
Tøff jobb for kommunepolitikere
Elverum er en av flere kommuner som slet med økonomien også før koronapandemien.
Epidemien har i tillegg ført til store ekstra utgifter og tapte inntekter. Og det er i følge KS lite å hente av trøst da regjeringa og Frp ble enig om Revidert Nasjonalbudsjett.
– Der ligger det 400 nye millioner. Men det følger det nye oppgaver med de pengene slik jeg ser det, så det var skuffende, sier Trond Lesjø.
Han tror mange kommunepolitikere kommer til å slite med harde prioriteringer framover.
Søstera stemte for nedlegging
Elevene og rektor ved Kirkeby er skuffa over at skolen blir lagt ned. Men det var ikke uventa, sier rektor Margrethe Skjærbekk.
– Jeg skjønner det er dyrere å drive en liten enhet enn en stor. Men jeg synes det er synd at vi ikke skal ha råd til å drive det som kanskje er litt dyrere, sier hun.
Men rektoren har sjøl sittet i kommunestyret og forstår at noe må prioriteres bort. Søstera hennes er ordfører i Elverum, og begge har gått på skolen som nå legges ned.
– Barnebarnet mitt går faktisk på barnehagen der, men det er ikke meg og mine det handler om. Det handler om kommuneøkonomien, og den må jeg være med å ta ansvar for, sier ordfører Lillian Skjærvik (Ap).
Vet ikke hvor mye penger de har
Elverum hadde en anstrengt økonomi lenge før koronapandemien. Men koronaepidemien har gjort usikkerheten enda større.
Men rådmannen er klar på at han og politikerne må gjøre som KS sier, og begynne å spare.
– Elverum kommune må gjøre som enhver familie som har tatt på seg litt for mye gjeld. Da må vi prioritere i husholdningen, sier rådmann i Elverum Kristian Trengereid.
Kommunen har fjerna 34 årsverk de siste to åra. Men det er ikke nok. De vet ikke hvor mye de får kompensert fra staten for tapte skatteinntekter, tapte inntekter fra barnehager og SFO.
De vet heller ikke om de får dekket alle ekstrautgiftene til ekstra beredskap i helse og omsorg, utstyr og teststasjoner.
Tiltakspakkene holder ikke
– Mange kommuner sliter med akkurat det samme. De skulle egentlig prøve å få ned kostnadene i 2020 før koronapandemien, sier regionleder i KS, Trond Lesjø.
Regjeringspartiene og FrP har blitt enige om at regjeringa skal komme tilbake med en ny vurdering av kompensasjonsbehov mot slutten av året, i lys av utviklingen i skatteinntekter og lønns- og prisutviklingen.
Det kan ikke kommunene vente på, mener KS.
– Vi må sette næring etter tæring. Vi må effektivisere, og ta tak nå for å unngå store underskudd. Vi må forberede oss på at 2021 blir et meget krevende år slik det ser ut nå, sier regionleder Trond Lesjø.