Hopp til innhold

Kan bli bevæpnet politi under ungdoms-OL

Politiet i Lillehammer vurderer delvis bevæpning under ungdoms-OL i februar, men har ikke endret sikkerhetsplanene etter terrorangrepene i Frankrike.

Slutt på politibevæpning

DELVIS BEVÆPNING: Politiet kan bli delvis bevæpnet under ungdoms-OL i februar. Arrangementet foregår i hovedsak i Lillehammer, men enkelte øvelser er lagt til Gjøvik, Hamar, Øyer og Oslo. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdal politidistrikt, sier til NRK at de planlegger et større sikkerhetsopplegg i forbindelse med ungdoms-OL på bakgrunn av trusselvurderinger som gjøres av PST. Og foreløpig har PST ikke kommet med nye vurderinger etter terroren i Frankrike.

Arne Hammersmark

BETYDELIG UTFORDRING: Politimester Arne Hammersmark, sier det er en betydelig utfordring for politiet å håndtere sikkerheten under et så stort og kompleks arrangement som ungdoms-OL.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Før det eventuelt er gjort en endring fra PST sin side, så følger vi de planene vi allerede jobber med, sier Hammersmark.

Politimesteren har tidligere uttalt at idrettsarrangementet kan være et terrormål.

Han utelukker ikke at det vil bli bevæpnet politi under ungdomslekene i februar, men sier at man ikke har bestemt dette ennå.

– Det vil kunne være deler av arrangementet som vil ha bevæpnet politi, og så vil det kunne være deler som har et ubevæpnet politi. Det får vi ta en konkret vurdering på når vi kommer nærmere arrangementet, sier Hammersmark.

Mandag meldte politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen forlenges til 1. desember for norsk politi.

– En betydelig utfordring

Ungdoms-OL går av stabelen i Lillehammer 12. - 21. februar 2016, men deler av arrangementet foregår i byene Gjøvik, Hamar, Øyer og Oslo. Det kommer deltakere fra hele 70 land og det er forventet 12.000 akkrediterte personer. I tillegg kommer IOC-president Thomas Bach trolig til å trekke med seg en rekke mektige personer fra hele verden til Lillehammer.

Les: Lag-aking og individuell hockey - slik blir ungdoms-OL

– Det er et stort og komplekst arrangement. Det er veldig mye som skjer på svært mange arenaer. For politiet i innlandet og på Lillehammer så blir det en betydelig utfordring å håndtere det samlet sett, sier politimester Hammersmark.

Han vil ikke si hvor mye politipersonell som vil passe på deltakere og publikum og henviser til at dette er taushetsbelagt informasjon. Men lokalt politi vil være avhengige av tilførsel av personell fra andre steder for å klare oppgaven.

Tomas Holmestad

VIKTIG: Administrerende direktør Tomas Holmestad i ungdoms OL sier det er viktig at vi ikke lar oss skremme av terroren.

Foto: lillehammer2016.com

– Behov for å bringe ungdom i verden sammen

Administrerende direktør Tomas Holmestad i Ungdoms OL 2016 sier de forholder seg til politiet og PST sine trusselvurderinger, og at det ikke har kommet nye vurderinger derfra. Han kaller fredagens hendelser i Paris for grusomme:

– Jeg tror det på mange måter aktualiserer behovet for å bringe ungdom i verden sammen til ti dager med utdanning, læring og forståelse, som det vi skal ha i innlandet om 87 dager. Og at det er viktig at vi ikke lar oss skremme fra å utføre denne typen arrangement, sier Holmestad.

Flere saker fra Innlandet