Hopp til innhold

Politiet: – Ungdoms-OL kan være et terrormål

LILLEHAMMER (NRK): Om 114 dager rettes idrettsverdens oppmerksomhet mot Lillehammer og Ungdoms-OL. Politiet frykter terror.

114 DAGER IGJEN: Kommunikasjonssjef Magne Vikøren og Pernille Opsahl Coward teller ned til OL.

TELLER NED: I lokalene til Ungdoms-OL forbereder blant andre kommunikasjonssjef Magne Vikøren og rådgiver Pernille Opsahl Coward seg til å ta imot 12.000 akkrediterte personer.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– I og med at dette er et arrangement under de olympiske ringer så mener vi det må betraktes som et aktuelt mål. Derfor krever det en viss politiberedskap, sier politimesteren i Gudbrandsdal politidistrikt, Arne Hammersmark.

Fokuset på sikkerhet vil derfor være stort både før og under arrangementet. Det får igjen store økonomiske og ressursmessige konsekvenser, mener Hammersmark.

– Stort nok til å være et mål

Arne Hammersmark

Politimester Arne Hammersmark mener dagens trusselvurdering gjør at det trengs ekstra ressurser til politiet under Ungdoms-OL.

Foto: Erlend Moe / NRK

Riktignok er ungdoms-OL betydelig mindre enn et vanlig OL. Men likevel så stort at politiet mener det vil bli et betydelig terrormål.

– Med dagens trusselvurdering så blir det ganske stor oppmerksomhet mot beredskapen og sikkerheten rund arrangementet, sier politimesteren.

PST: Kan ikke kommentere

Politiets sikkerhetstjeneste sier de ikke kan kommentere enkelte arrangement siden vurdering av trusselnivå ikke er offentlig informasjon.

– Eventuelle tiltak vi anbefaler kan bli svekket dersom det blir offentlig kjent. Men generelt kan jeg si at PST ved enkelte arrangement av denne typen gjør en trusselvurdering. En slik trusselvurdering vil inneholde en beskrivelse av trusselbildet og en anbefaling av ulike tiltak, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Bernsen sier at vurderingen gis til justisdepartementet og det gjeldende politidistrikt.

– Det er opp til det enkelte politidistrikt om de vil følge våre anbefalinger, sier Bernsen.

Men et ungdoms-OL samler mye folk og mange mektige personer. Er det med i PST sin vurdering?

– Ja, både arrangementets størrelse og hva slags personer som er der har betydning. Og om det har kommet trusler mot arrangementet i forkant. Derfor er det viktig at vi vurderer trusler helt opp imot et arrangement, sier Bernsen.

Unge Ambassadører besøker Ungdoms-OL

Unge Ambassadører fra hele verden besøkte Ungdoms-OL og Lillehammer første helga i oktober.

Foto: Ungdoms-OL

Mektige personer fra hele verden samles

I lokalene til Ungdoms-OL jobber de nå på spreng for blant annet å kunne ta imot deltakere fra 70 land og hele 12.000 akkrediterte personer. I tillegg kommer IOC-president Thomas Bach trolig til å trekke med seg en rekke mektige personer fra hele verden til Lillehammer.

– Dette er det største og mest komplekse idrettsarrangementet Norge har hatt siden 1994. Politiet må ta sine faglige vurderinger og sørge for at dette blir en sikker og trygg plass å være under lekene, sier markeds- og kommunikasjonssjef for Ungdoms-OL, Magne Vikøren.

Men dette vil koste for politiet. Dersom ikke statsstøtten til ungdoms-OL dekker den ekstraordinære politiberedskapen, så vil det nye Innlandet politidistrikt få et stort problem.

– Dette vil absolutt få betydning for politiberedskapen i resten av distriktet hvis ikke dette blir dekket nasjonalt, sier politimester Arne Hammersmark.

Mannskaper jobber i Lysgårdsbakken, diverse oversiktsbilder fra bakken og Lillehammer, hos politimesteren, aktivitet i likalene til ungdoms-OL, intervjuer

Flere saker fra Innlandet