Hopp til innhold

Oslo fengsel deles mellom tre kommuner

Regjeringen vil bygge ut Ilseng fengsel med 96 høysikkerhetsplasser og Ullersmo fengsel med 76 plasser.

Anette Trettebergstuen (Ap), Emilie Enger Mehl (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ved Ilseng fengsel.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på Ilseng fengsel.

Foto: Ola Bjørlo Strande.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp), kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) slapp nyheten under et besøk på Ilseng onsdag morgen.

– Nå har vi funnet en løsning for dagens Oslo fengsel. Det har vært en hodepine i mange år, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Plassene i Oslo fengsel blir delt mellom tre kommuner.

Jan Korsvold, Emilie Enger Mehl, Anette Trettebergstuen og Trygve Slagsvold Vedum.

KLAR: Enhetsleder for Kriminalomsorgen Innlandet, Jan Korsvold, har vært klar for å utvide Ilseng fengsel i mange år.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Fengslet på Ilseng i Stange blir bygget ut med 96 høysikkerhetsplasser, mens Ullersmo fengsel i Ullensaker kommune får 76 nye plasser.

Oslo fengsel på Grønland beholder rundt 140 plasser.

– Ved å bygge et nytt fengsel på Ilseng gjør vi det også mulig å bygge et nytt fengsel i Oslo som er litt mindre en dagens fengsel, men som ivaretar behovet for varetektsplasser og noen soningsplasser i Oslo, sier Mehl.

Nedslitt

Justisdepartementet og Statsbygg har i en årrekke vært på jakt etter sted å bygge nytt fengsel til erstatning for dagens nedslitte fengsel på Grønland.

Der er forholdene så dårlige at Statsbygg har truet med å stenge det.

Oslo fengsel

SLITT: Dagens Oslo fengsel er så slitt at Statsbygg har truet med å stenge det.

Foto: Nikita Solenov

Lenge var planen å bygge nytt fengsel på Bredtveit i Groruddalen. Etter stor motstand lokalt gjorde Oslo kommune det klart at de ville vende tommelen ned for planene.

Nå vil Oslo fengsel bestå med 140 plasser. Det er om lag 100 mindre enn i dag

Justisminister Mehl sier at planen er å rive deler av fengselet og så bygge nytt.

Det betyr at det fortsatt vil være kort vei mellom politiet og fengselet, og tingretten i Oslo, samtidig som man vil ivareta kapasitetsbehovet videre her på Ilseng og på Ullersmo.

Mehl sier det ikke er aktuelt å bygge på Bredtveit.

Regjeringen ønsker å ta vare på grøntområdene der og lytte til lokalbefolkninga som ikke ønsker fengsel der, sier justisminister Mehl.

Viktige arbeidsplasser

For kommunene på Hedmarken er det en god nyhet at Ilseng fengsel blir bygget ut. Det vil gi rundt 100 nye arbeidsplasser.

I dag har fengslet på Ilseng 86 soningsplasser på lavere sikkerhetsnivå. Fengselet er spesielt kjent som soningssted for promilledømte.

Nå blir det altså et høysikkerhetsfengsel også.

Hamar-ordfører Einar Busterud, Stange-ordfører Bjarne Christiansen og fengselsleder Jan Korsvold.

NYHET: Hamar-ordfører Einar Busterud, Stange-ordfører Bjarne Christiansen og fengselsleder Jan Korsvold før nyheten ble presentert onsdag morgen.

Foto: Ola Bjørlo Strande

– Det var en herlig beskjed å få i går. Det har vi jobbet for i mange, mange år. Det betyr mye for Stange i form av både arbeidsplasser, bosetting og rekruttering, sier ordfører Bjarne Christiansen.

Det vurderes også å legge ned det gamle fengslet i Hamar. I så tilfelle vil de 31 soningsplassene der også bli flyttet til Ilseng og komme i tillegg til de 96 nye.

Åtte justisministere på besøk

Enhetsleder for Kriminalomsorgen Innlandet, Jan Korsvold, sier dagens beslutning er etterlengtet.

– Det betyr veldig mye. Det sikrer jo at vi får en god drift i kriminalomsorgen i Innlandet og at vi får samlet ressurser på et sted, sier Korsvold.

Han antyder at det er på høy tid. Det har vært planer om å bygge ut fengslet på Ilseng i over 10 år. En rekke justisministere har besøkt fengslet med lovnader og planer.

Les også Anundsen på Ilseng: – Gode muligheter for rask utbygging

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

– Ja, jeg har vel hatt besøk av de sju-åtte siste tenker jeg. Det har vært en lang veg å gå fra 2014 og fram til i dag. Så dette er en stor dag for oss. Det må jeg si.

– God løsning

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum, som selv bor i nærheten av Ilseng fengsel, sier dette er en svært god løsning.

– Både for Kriminalomsorgen og for oss som er opptatt av å skape mer aktivitet og muligheter i Stange, på Ilseng og Hedmarken. Her får vi til flere ting samtidig, sier Vedum.

Han mener 90 til 100 statlige arbeidsplasser i Stange vil skape store ringvirkninger.

Hedmark fengsel, avdeling Ilseng

BYGGES UT: Hedmark fengsel, avdeling Ilseng skal bygges ut med 96 soningsplasser.

Foto: Ola Bjørlo Strande

Han mener dette også er en god løsning for Oslo.

– Det er viktig at man har en trygg og god fengselsomsorg også midt i Oslo by, og da har man klart en tredeling med Oslo, Ullersmo og Ilseng.

Ingen nabokonflikter

Nå som Ilseng er valgt, sier finansminister Vedum at forberedelsene som er gjort, og plassen til å bygge ut, har vært viktig.

– Det er mindre nabokonflikter her. For man har først gått runder i Oslo der man har sagt at man ikke ønsker å ha et så stort fengsel i sitt nabolag. Her er det ferdig regulert. Det er ønsket. Og da blir det også rimeligere å drifte det, sier Slagsvold Vedum.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) var også med da fengsels-løsningen ble presentert i dag.

Hun sier dette er en noe Innlandet Arbeiderparti, sammen med Stange og Hamar, har jobbet med i over 10 år.

Les også Ilseng fengsel kan få nesten 200 nye plasser

Ilseng

– Distriktspolitikk

Tor Erik Larser er forbundsleder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund. Han er glad for at deler av Oslo fengsel blir beholdt i hovedstaden, men kritisk til at så mye flytter ut.

Han mener at den ideelle løsningen hadde vært en full rehabilitering på Grønland, inkludert nedlagte avdeling A, også kalt «Botsen».

– Av de forslagene som har vært på blokka, hadde det beste vært å få en statlig regulering av Bredtveit-tomta, sier Tor Erik Larsen.

Han mener at beslutningen er distriktspolitikk og reagerer på å få vite om en inngripende endring for de ansatte gjennom media.

– Det betyr potensielt at ganske mange må flytte på seg for å fortsette å jobbe i kriminalomsorgen, sier Larsen.

For de innsatte tror forbundslederen det kan bli vanskeligere å få jevnlig besøk.

Flere saker fra Innlandet