.– Den kan brukes til nesten alt, forteller Schmidt som er kjøkkensjef på Scandic Lillehammer.
Blomkål kan både kokes, stekes og friteres. Dermed egner den seg for et utall matretter. Schmidt synes det er synd at bønder nå må kaste mat og oppfordrer publikum til å bli mer kreative og bruke grønnsakene mer.
– Folk må spise blomkål til frokost, lunsj og middag, ler han.
Her er kjøkkensjefens tips til enkle retter:
Blomkålsuppe
– Det mest åpenbare man kan lage med blomkål er vel suppe. Det går på en, to, tre, forteller Schmidt.
Til seks middagsporsjoner trengs tre blomkålhoder. Hodene kuttes i småbiter og freses sammen med løk i en gryte. Kokken anbefaler å helle på litt hvitvin og koke bort de edle dråpene for ekstra smak. Tilsett salt, sukker, muskat og sitronsaft, grønnsakfond, fløte og melk og kok ferdig. Når blomkålen er myk, brukes stavmikser for å lage suppen.
Tips: Topp suppen med bacon, skinke eller chorizo.
Blomkålgrateng
– Det er en enkel og grei middag. Det er omtrent som en norsk form for lasagne, sier Schmidt.
Kok blomkål i saltvann, del og legg den i en gratengform. Kok kremsaus med ost og hell over blomkålen. Bruk kjøttboller som fyll og strø ost på toppen. Stek på 180 grader i ca. 20 minutter. Serveres med kokte poteter ved siden av.
Fritert blomkål
Friter blomkålen noen få minutter og server med baconbiter og salat.
Blomkålcurry
Kok blomkålen og lag en karrisaus. Tilsett koriander og lag en gryte. Server med ris og tomater, er kokkens tips.
Blomkålsalat
Bruk blomkål som ingrediens i favorittsalaten din. Smaksett med krydder og server med enten kald eller varm blomkål.