Hopp til innhold

Tok familien din imot flyktninger fra Finnmark under krigen?

Da ønsker NRK Hedmark og Oppland å komme i kontakt med deg, i anledning en stor temakveld om emnet.

Kari Stangnes og Berit Owren på Lekshus gård ved Vingrom.

VENNINNER: Kari Stangnes (t.h.) og familien hennes ble tvangsflyttet sørover fra Finnmark under krigen. De fikk husly på Lekshus gård ved Vingrom. Der ble Kari ble god og nær venninne med jevngamle Berit Owren (siden Ugland, t.v.), og de har beholdt kontakten siden da.

Foto: privat

Mange familier i Hedmark og Oppland fikk høsten 1944 flyktninger fra Finnmark eller Troms i hus. Vi ønsker å komme i kontakt med dere som var barn på den tiden og opplevde dette, eller som har fått det fortalt av foreldre, besteforeldre eller andre.

  • Vet du noe om saken? Kontaktinformasjon finner du lenger nederst i artikkelen!

Tyskerne brant ned alt

Fra høsten 1944 og frem mot freden i mai 1945 ble Finnmark og Nord-Troms utsatt for «den brente jords taktikk» da tyske tropper trakk seg ut av landsdelen.

Tyskerne trakk seg etappevis tilbake til sør for Lyngen i Troms fylke, og bestemte seg for å gjøre de forlatte områdene så ubeboelige og uframkommelige som mulig for å forsinke framrykkingen østfra. Forslaget kom fra Josef Terboven, ordren direkte fra Adolf Hitler i Führerbefehl den 28. oktober 1944.

Av 50 000 flyktninger kom omkring 2000 av de tvangsevakuerte til Hedmark og Oppland. Det er historiene til disse menneskene, og ikke minst til de som tok i mot dem, vi ønsker oss.

NRK Hedmark og Oppland

Nådeløst og systematisk brant tyskerne det meste av det som var menneskeskapt i dette store området. I perioden fra Oktober 1944 til Mai 1945 ble broer, veier, telefonlinjer, kraftverk, kaier og fiskebåter ødelagt i Finnmark og Nord-Troms. Tilbake lå en landsdel i ruiner.

50 000 jaget vekk

Rundt 50 000 mennesker ble tvangsevakuert av tyskerne sørover i landet. De ble jaget fra hjemmene sine og fant midlertidige bosteder hos fremmede mennesker i resten av landet.

– Flere sier omfanget var så mye større og uventet enn det de hadde kunne tenkt seg på forhånd. Mange ble jaget ut av hjemmene sine uten mer enn det de gikk og sto i og bare med et knytte i handa, sier Elisabeth Johansen forfatter av boka «Brent land», til NRK i et intervju i fjor.

– Du kan tenke deg. Dette var levende samfunn hvor barn gikk til skolen og folk fisket og stelte med dyrene. Så ble alt rasert. Fiskebåtene senket, dyrene ble avlivet på groteske måter og alt folk hadde var borte.

Historiene om dem som tok imot

NRK planlegger en egen temakveld på NRK2 i oktober, hvor brenningen og evakueringen av Troms og Finnmark er i fokus. Her er enkelthistorier om menneskemøtene interessante.

Av 50 000 flyktninger kom omkring 2000 av de tvangsevakuerte til Hedmark og Oppland.

Det er historiene til disse menneskene, og ikke minst til de som tok i mot dem, vi ønsker oss.

Slik kan du kontakte oss:

  • Mail: ho@nrk.no
  • Telefon: 61287200
  • Facebook: www.facebook.com/NRKHedOpp

Alle historier med tilknytning til temaet er interessante for oss, ikke nøl med å ta kontakt!

Flere saker fra Innlandet