Tingretten vil løslate bortføringssiktet far

Tingretten vil ikke varetektsfengsle mannen som er siktet for å ha bortført sine døtre fra Austmarka i Kongsvinger i juni. Påtalemyndigheten anker avgjørelsen, og det blir et nytt rettsmøte over helgen.

Glåmdal tingrett

LUKKEDE DØRER: Den siktede ble framstilt for varetektsfengsling torsdag ettermiddag. Rettsmøtet gikk for lukkede dører.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Cecilia Dinardi

FORSVARER: Advokatfullmektig Cecilia Dinardi representerer den siktede mannen.

Faren ble pågrepet på Gardermoen onsdag, og ble framstilt for varetektsfengsling i går. Kjennelsen fra Glåmdal tingrett kom først i dag, og de har kommet til at mannen ikke skal fengsles.

– Tingretten har kommet frem til at det både er skjellig grunn til mistanke og unndragelsesfare, men at det er uforholdsmessig at siktede skal sitte i varetekt. De har besluttet løslatelse. Påtalemyndigheten har anket denne avgjørelsen, forklarer politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt.

Det betyr at mannen blir sittende i politiets varetekt fram til anken kommer opp for lagmannsretten til uka.

– Vi er ikke enige i resultatet fra tingretten, men vi avventer hva lagmannsretten kommer til, sier hun.

– Saken er vanskelig for siktede

Den siktede samtykket ikke til fengsling, og begjærte seg løslatt.

Mannens advokat, Cecilia Dinardi i Advokatfirmaet Elden, hadde fredag ettermiddag foreløpig ikke fått snakket med sin klient etter kjennelsen.

– Nå er avgjørelsen anket, og vi får en ny avgjørelse over helgen. Hele saken er naturligvis veldig vanskelig og belastende for ham, sier hun.

Mor dro til Tsjetsjenia for å hente barna

De to jentene på åtte og ti år ble tatt med makt på vei hjem fra skolen på Austmarka, der de var i fosterhjem. Ifølge vedtak i Fylkesnemnda skal barna tilbakeføres til mor, fordi barnevernet ikke hadde noen grunn til å flytte barna.

Advokat Herman Hoff representerer barnas mor, som anmeldte sin eksmann i slutten av september. Det var dette som førte til at han ble pågrepet onsdag. Moren mener faren nekter henne å vite hvor barna er.

– Etter Fylkesnemndas vedtak ble klart, tok barnas far kontakt med moren, og hun dro til Tsjetsjenia for å møte dem. Da var barna hos morens familie, og de var enige om at barna skulle tilbake til mor. Hun skulle en kort tur til Norge for å forberede barnas hjemkomst, men da hun kom tilbake for å hente dem, hadde barnefarens familie hentet barna, forklarer Hoff.

Moren skal i utgangspunktet ha syntes at det var greit at barna var hos deres fars familie mens hun var i Norge, men at den klare forutsetningen var at de skulle tilbake til henne.

– Da hun kommer tilbake fikk hun beskjed om at hun ikke får treffe barna mer og hun får ikke vite hvor de befinner seg.

Kongsvinger

BORTFØRT: Jentene ble tatt med makt på vei hjem fra skolen 10. juni.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Moren er fortvilet

Den siktedes advokat, Cecilia Dinardi, ønsker ikke å kommentere forholdene mannen er beskyldt for.

Bakgrunnen for at den siktede tok barna ut av Norge skal ha vært at de to jentene var blitt plassert i fosterhjem etter et vedtak i barnevernet.

Mannen sa til NRK etter han forklarte seg for politiet i august, at han angrer på måten han gjorde det på, uten at han ville gå i detaljer på det.

Advokat Herman Hoff forteller at moren til barna har det tøft.

– Hun ser selvsagt fortvilet over at hun ikke vet hvor barna er, og at hun nektes kontakt med dem.