Hopp til innhold

Fire uker varetekt for bortføringssiktet

I dag bestemte Eidsivating lagmannsrett at den bortføringssiktede faren blir sittende i varetekt i fire uker fremover.

Hamar tinghus

Ankesaken ble behandlet av Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Tingretten bestemte fredag at de ikke ville varetektsfengsle mannen som er siktet for å ha bortført sine to døtre fra Austmarka i Kongsvinger i juni i år.

Påtalemyndigheten anket avgjørelsen, og torsdag kom kjennelsen fra lagmannsretten. Mannen er siktet for frihetsberøvelse, tvang og bortføring av barn. Han blir nå sittende i varetekt i fire uker.

– Påtalemyndighetens fengslingsbegjæring er tatt til følge og siktede blir i første omgang sittende i varetekt i fire uker. Det er ikke ilagt noen brev- og besøkskontroll, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl til NRK.

Iren Johnsen Dahl

Politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Etterforsker for fullt under varetekten

Påtalemyndigheten har begrunnet varetektsfengslingen med at det er unndragelsesfare i saken, og ville derfor ha mannen i varetekt under etterforskningen. Tingretten var ikke enig i varetektsbegjæringen, men lagmannsretten ga politiet medhold.

I kjennelsen påpeker lagmannsretten at barna fortsatt er på uvisst sted og at siktede ikke har vist noen interesse i å føre de tilbake til Norge.

– Nå skal saken etterforskes videre og vi vil prøve å ferdigstille etterforskningen mens siktede sitter i varetekt, sier Dahl.

Faren ble pågrepet på Gardermoen 15. oktober.

Barnas mor har anmeldt

10. juni oppsøkte faren døtrene som var i fosterhjem på Austmarka. Han tok jentene med makt på vei hjem fra skolen, og skal ha tatt dem med til hjemlandet Tsjetsjenia. Alle tre har russisk statsborgerskap.

I forrige uke ble det klart at barnas biologiske mor i september anmeldte faren for å ha bortført barna. Moren har hele tiden nektet for å ha noe med bortføringen å gjøre.

Moren besøkte barna i Tsjetsjenia etter Fylkesnemnda avgjorde at barna skal bo hos henne, og ikke i fosterhjem, men hun hevder nå at barnas far har flyttet jentene på nytt, og nekter henne å få vite hvor de er.

Flere saker fra Innlandet

Hvit skogshare

Ser du hva som er feil med dette bildet?

Finnskogdagene

Nå går Finnskogdagene av stabelen: – En skikkelig milepæl