Fant blodspor i tre biler og en traktorskuff

HAMAR (NRK): Aktoratet mener at den tiltalte ektemannen Svein Jemtland jobbet med å skjule sporene sine helt fram til han ble pågrepet, to uker etter at han meldte kona savnet.

Kriminaltekniker undersøker bilen som er hentet i forsvinningssaken i Brumunddal.

FANT BLODSPOR: Under den første dagen i rettssaken, fortalte politiet at det ble funnet blodspor etter Janne Jemtland en rekke steder. Dette er en av bilene som ble fraktet vekk fra familiens eiendom den 12. januar i år, bare timer før ektemannen Svein Jemtland ble pågrepet av politiet. Politiet fant blodspor i tre forskjellige biler og en traktor-skuffe.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Et av blodsporene ble funnet i en leiebil som Svein Jemtland disponerte i kun noen få timer før han ble pågrepet av politiet, bekrefter statsadvokat Iris Storås overfor NRK mandag ettermiddag.

Fikk leiebil etter undersøkelser

Da aktor startet sitt innledningsforedrag, fortalte hun at politiet hadde funnet blodspor etter Janne Jemtland en rekke forskjellige steder. Politiets kriminalteknikere fant minst ti blodspor på og rundt eiendommen til ekteparet.

Politiet fant også blod i en rekke forskjellige kjøretøyer. Disse kjøretøyene var Jemtlands egen bil, i skuffen på traktoren hans og en bil han lånte av en bekjent.

Blodet i Jemtlands bil og bilen han lånte, stammer ifølge Jemtland direkte fra Janne, ved at hun ble fraktet i disse bilene i etterkant av dødsfallet.

Jemtland dag1, aktor Iris Storås i samtale med tekniker fra politiet.

AKTOR: Aktor Iris Storås sa i retten at det ble funnet blodspor i fire kjøretøyer. Hun bekrefter at ett av funnene ble gjort i en leiebil Jemtland disponerte i kort tid.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Jemtland forklarte at han la den nakne kroppen hennes i søppelsekker som han teipet sammen, og at han surret henne inn i gjennomsiktig byggplastikk.

Han samlet også opp blodig snø fra åstedet som han pakket i søppelposer og fraktet disse med seg i bilen den natta Janne døde, forklarte han i retten i dag.

Den blodige snøen kastet han fra seg to forskjellige steder utenfor Brumunddal sentrum. Han benektet at dette var for å plante spor.

I forbindelse med undersøkelsene av disse bilene, fikk Svein Jemtland utlevert en leiebil. Storås sier til NRK at det ble funnet blodspor også i denne bilen.

Etter det NRK erfarer mener politiet at sporene i leiebilen tyder på at den tiltalte ektemannen forsøkte å skjule spor helt fra han meldte Janne savnet til han ble pågrepet og siktet i saken.

Politiet fant denne pistolen i søk etter drapsvåpenet i Jemtland-saken

Først 8. mai fant politiet denne pistolen, som var kastet i Vang ved Imerslundmarka.

Foto: Politiet

Kranglet etter fest

Jemtland startet dagen med å ikke erkjenne seg skyldig, og forklarte at dødsfallet var et uhell etter en krangel som hadde oppstått hjemme i huset.

Ifølge Jemtland startet krangelen fordi han hadde vært full under en bygdefest tidligere den samme natta, og at Janne skal ha vært sur på ham fordi han noen dager tidligere hadde lastet ned dating-appen Tinder.

Han sier at han lastet ned appen for å følge med på venner og bekjente som ifølge ham selv også brukte Tinder.

– Jeg mente selv jeg ikke hadde gjort noe feil.

Krimkommentator Olav Rønneberg oppsummerer første rettsdag i Janne Jemtland-saken, der den drapstiltalte ektemannnen ga sin versjon av hva som skjedde.

Fant fram pistol

Janne skal ha kalt ham for en «dritt» og beskyldt ham for å være utro, forklarte han.

Krangelen startet ifølge Jemtland på soverommet, da Janne ikke ville at ektemannen skulle sove der inn.

Hun skal ha tatt en pistol ut av en skuff i nattbordet. Janne skal ha dyttet ham ut av soverommet, og ned i trappen til gangen. Herfra fortsatte krangelen ut i gangen og til trappa ved utgangsdøra.

Han sa at grunnen til at han ikke kontakt politi eller ambulanse i etterkant av skuddet, var fordi han var i en sjokktilstand.

– Jeg var i sjokk, jeg vet ikke hva slags tanker jeg hadde. Det var helt ubeskrivelig. Helt fryktelig, sa han i retten.

Det er satt av tre dager til ektemannens forklaring.

Svein Jemtland forklarer seg i Hedmarken tingrett

FORKLARTE SEG: Svein Jemtland forklarte i retten av dødsfallet til kona Janne var et uhell, og at han ikke erkjente straffskyld i saken. Han risikerer å bli dømt til 21 år i fengsel.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK