Hopp til innhold

Eidskog kommune vil ha forlik med varsler

– Alle er tjent med at det ikke blir rettssak.

Varsler, Eidskog

FORLIK: Politikerne i Eidskog vil nå ha forlik med varsleren (bildet).

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Det sier Per Olav Stenslet (H), som er varaordfører i det nye kommunestyret i Eidskog. Han har tro på at varslersaken vil få en løsning utenfor rettssalen.

Det er han ikke alene om.

Flere av politikerne i Eidskog ønsker et forlik så sterkt at det har vært ett viktig punkt i forhandlingene rundt hvem som skal ha makta i kommunen.

Les også:

Senterpartiet fikk stor framgang i kommunevalget, men endte opp uten maktposisjoner. Arbeiderpartiet beholdt ordføreren ved å forhandle fram et samarbeid med de partiene som i forrige periode var i opposisjon.

For å komme til enighet skrev alle partiene under på en felleserklæring. For H, V og Frp var det viktig at varslersaken ble en del av avtalen mellom partiene som skal samarbeide.

– Dette var ett av punktene det tok tid å komme til enighet med Ap om. Vi ønsker at kommunen skal gjøre en mer aktiv innsats for å få til et forlik. Slik jeg ser det har flertallet forpliktet til å legge til rette hvis varslerens advokat tar kontakt, sier Gjermund Fjeldskogen (Frp).

– Kan bli offentlig skittkasting

Per Olav Stenset

Varaordfører i Eidskog Per Olav Stenslet (H) har tro på at varslersaken i Eidskog kan bli løst ved forlik.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Det er ingen som er tjent med at varslersaken havner i rettssystemet. Det kommer til å bli en offentlig skittkasting, som verken kommunen eller varsleren er tjent med. Derfor vil vi prøve å komme til enighet, sier varaordfører Stenslet (H).

SV var ikke representert i kommunestyret i forrige periode, og talsperson Kjell Ivar Petterson sier han derfor ikke kjenner varslersaken særlig godt.

– Likevel mener jeg at det må være en fordel hvis denne saken blir løst gjennom et forlik, sier Pettersson.

Hilde Sørli (V) mener også at et forlik bør bli løsningen.

Alle partiene som ordfører Kamilla Thue (Ap) var avhengig av for å fortsette i vervet er dermed klare på at varslersaken bør løses utenfor rettssalen.

– Et skritt nærmere en løsning

– Vi synes det er veldig positivt at kommunen åpner opp for at forlik kan være en løsning på saken, sier varslerens advokat, Kari Breirem.

– Vi setter oss gjerne ned og diskuterer mulighetene for det, sier hun.

Kari Breirem

Advokaten til varsleren Kari Breirem sier at dette er et skritt i riktig retning for å få avsluttet en sak som har vart over flere år.

Breirem tok kontakt med kommunen i sommer i håp om at de kunne få til samtaler som kunne føre fram til et forlik.

Men kommunen ved ordfører Thue, viste til kommunestyrets vedtaket fra 14. mai, der det ble bestemt at saken skulle behandles videre i kommunen, og at hun måtte forholde seg til det.

Men det nye kommunestyre-flertallet ser annerledes på saken.

Thue, som er bundet av det nye flertalls-samarbeidet i kommunen, utelukker nå ikke at forlik kan bli en løsning.

– Det er ingen som ønsker en rettssak. Vi skulle ønske at saken ble avsluttet for lenge siden, på et langt lavere nivå enn rettssak. Men vi kommer til å følge de juridiske rådene vi får fra våre advokater. Det er likevel ingen tvil om at vi ønsker å inngå et forlik hvis det er mulig, sier Thue.

Varslerens advokat ønsker ikke å si noe om hva de krever for å få til et forlik.

Men politikerne som støttet Ap til makta har et håp om at varslersaken kan gå mot en løsning.

Kamilla Thue

Ordfører Kamilla Thue (Ap) utelukker ikke et forlik hvis det er mulig å få til.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ordfører Thue er litt mer forsiktig.

– Jeg har sluttet å tro i denne saken. Jeg forholder meg til den prosessen vi er inne i og vil ikke spekulere i det, sier den gjenvalgte ordføreren i Eidskog.

Flere saker fra Innlandet

Lokalpolitiker Fridtjof Bjerke i Øyer Frp

Vart kasta ut av partiet etter pride­utsegn: – Uakseptabelt