Hopp til innhold

Forlik i varslersaken i Eidskog – varsleren slutter i jobben

Partene i varslersaken i Eidskog har inngått forlik. Varsleren har gått med på å slutte i jobben i kommunen.

Varslersaken i Eidskog

Partene i varslersaken i Eidskog ble enige om et forlik etter at rettssaken startet i dag.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

Det er et forliksforslag fra november 2019 som nå har blitt godkjent med noen endringer. Det innebærer at varsleren frafaller kravet om 100 prosent jobb i kommunen, og i stedet slutter helt.

– Min klient tålte ikke mer. Hun er normalt en veldig ressurssterk og oppegående kvinne som står i det meste, men det ble for tøft for henne å være varsler, sier advokat Jørn Mejdell Jakobsen.

Varslet om feil i eiendomsskatten

Det er over tre år siden varsleren sa fra om det hun mente var lovbrudd og feil ved omtakseringen av eiendomsskatten i Eidskog kommune. Siden har hun følt seg motarbeidet og trakassert.

Varsler, Eidskog

Varsleren har gått med på å slutte i jobben i Eidskog kommune, og derfor gikk kommunen med på forlik.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Eidskog kommune har aldri behandlet varselet. De som har håndtert saken er ordføreren og rådmannen, to av dem som den ansatte har rettet varselet mot.

Forsøk på å komme til forlik har ikke ført fram tidligere.

Unngår opprivende rettssak

Varslerens advokat, Jørn Mejdell Jakobsen, sier dagens resultat var den beste løsningen for klienten hans slik situasjonen er nå.

– Nå har vi et forlik. Da slipper vi en opprivende rettssak. Så får begge parter gå hver til sitt og gjøre det beste ut av situasjonen, sier Mejdell Jakobsen.

– Jeg er lettet over at vi kom til et endelig punktum, sier ordfører i Eidskog, Kamilla Thue (Ap).

Fikk ikke utsettelse

Da rettssaken startet opp mandag morgen, begjærte advokat Jørn Mejdell Jakobsen saken utsatt, fordi varsleren av helsemessige årsaker ikke klarte å møte i retten. Hun hadde levert legeerklæring som sa at hun ikke var i stand til å gjennomføre rettssaken.

Men etter en kort vurdering ble begjæringen avvist av Glåmdal tingrett.

Jørn Mejdell Jakobsen i Glåmdal tingrett.

Advokat Jørn Mejdell Jakobsen ba om at rettssaken måtte utsettes, men fikk avslag.

Foto: Ann-Kristin Mo

Deretter ba Mejdell Jakobsen om at partene skulle gjøre et nytt forsøk på å inngå forlik, etter at varsleren har sagt seg villig til å slutte i jobben i kommunen, også det av helsemessige årsaker.

Alle medlemmene i formannskapet måtte kontaktes og konfereres før innholdet i forliket kunne godtas av kommunen.

Varsleren får nå etterlønn, 150.000 til videreutdanning og deler av advokatutgiftene sine dekket.

Ville helst hatt en dom

Foran rettssaken i Glåmdal tingrett var kravet fra varsleren at hun skulle få tilbake full stilling i kommunen, slik hun mener hun var lovet, samt erstatning og oppreisning.

Eidskog kommune, ved ordfører Kamilla Thue (Ap) har hele tiden avvist at de har lovet kvinnen full stilling.

Geir Winters og Kamilla Thue i Glåmdal tingrett

KS-advokat Geir Winters og ordfører i Eidskog, Kamilla Thue i Glåmdal tingrett.

Foto: Ann-Kristin Mo

Kamilla Thue stilte i Glåmdal tingrett med KS-advokat Geir Sverre Winters i dag. De ønsket ikke at saken skulle utsettes og har tidligere avvist forlik. Nå sier Winters at de godtok forlik etter en totalvurdering, og fordi det blir satt punktum i form av at varsleren avslutter sitt arbeidsforhold i kommunen.

Men Winters mener fortsatt at saken burde fått en dom, fordi han mener varselet kom etter at saken om eiendomsskatt var tatt tak i, og ble brukt for å fremme egne krav.

– Hun har møtt motstand og så tatt igjen ved å varsle. Nå blir ikke det prøvd i retten, men så får vi en avslutning av saken. Nå kan vi forhåpentligvis få ro i arbeidsmiljøet, sier han.

– Har tatt en for laget

Forliket innebærer altså at varsleren må slutte i jobben i Eidskog kommune. Advokat Jørn Mejdell Jakobsen mener hun gjorde det som var riktig, og det hun måtte gjøre, da hun varslet om feil i eiendomsskatten.

– Nå har hun på en måte tatt en for laget, med tanke på innbyggerne i Eidskog, og nå står hun uten jobb, sier advokaten.

Han mener likevel det var riktig å inngå forlik.

– En rettssak ville vært tøft for både Eidskog kommune og partene som er involvert, inklusive min klient og vitnene. Så det å enes om en løsning, der kanskje begge parter er litt misfornøyde, er nok det beste i denne saken, sier Jørn Mejdell Jakobsen.

Fram og tilbake

Varslersaken har pågått i flere år. Politikerne i kommunen har ikke vært enige om hvordan saken skulle behandles.

Før valget i 2019 ville opposisjonen (H, V, Frp) at kommunen skulle inngå forlik med varsleren. Etter valget støttet opposisjonspartiene Ap-ordfører Kamilla Thue, men med krav om at kommunen skulle jobbe for forlik. Men kort tid senere, bestemte de samme politikerne at forlik ikke var aktuelt.

I dag sier ordfører Kamilla Thue at det er en lettelse og sette punktum for saken.

– Det er en løsning det er enighet om, og som vi dermed kan leve med på begge sider, sier Thue.

Les alt om saken her:

Flere saker fra Innlandet