Glad dronning åpnet sin største utstilling

Dronning Sonja har åpnet hundrevis av kunstutstillinger. Men fredag fikk hun stå i fokus som kunstner, og åpne sin egen utstilling i Galleri Svae i Gjøvik.

Fra Dronning Sonja sin utstilling i Gjøvik

KERAMIKK: Mye av det dronningen stilte ut var ikke vist fram før.

Foto: Elin Fossum / NRk

Lørdag er det offisiell åpning av dronningens største utstilling til nå, men fredag kveld kunne dronning Sonja sjøl vise fram egen kunst til pressen og inviterte gjester.

– Jeg har aldri vist så mye på en utstilling før. Så dette er veldig spennende, sa dronning Sonja til de mange fremmøtte gjestene.

Det var dronningens mentor, billedkunstneren Kjell Nupen, som oppfordret henne til å stille ut i Galleri Svae i Gjøvik. Nupen døde i mars i år.

Av det nyeste arbeidet

Omkring 45 grafiske verk og fire krukker, seks fat og flere asjetter laget i keramikk er stilt ut i galleriet. Alt er blant det nyeste dronningen har laget, og det meste har ikke vært stilt ut tidligere. Blant grafikken er både litografier, tresnitt og dyptrykk, det vil si etsninger på kobberplate.

– Jeg tror dyptrykk er det jeg akkurat nå liker best å drive med. Men det kan jo forandre seg, sier dronningen med et smil.

Jeg er veldig takknemlig til Hilde Svae som har vært veldig tålmodig med meg. Jeg har jo vært innom her en del ganger.

Dronning Sonja

– Hun ga meg inspirasjon og motivasjon

Hilde Svae

MOTIVERT: Hilde Svae sier hun har blitt inspirert og motivert av dronning Sonja.

Foto: Elin Fossum / NRK

Gallerist Hilde Svae har et helt spesielt forhold til dronningen. For det var portrettboka av henne, «Impulser» av Hans-Jacob Brun, som fikk Hilde til å slutte i jobben i reise- og flybransjen og satse hundre prosent på kunsten, som kurator for et galleri i hjembyen Gjøvik.

– Dronningen har betydd enormt mye for meg, helt siden jeg var ung, sier Hilde Svae.

– Fikk meg ut av sykesenga

Da hun ble syk for to år siden, leste hun Ingar Sletten Kolloens biografi om dronningen, og fikk ny inspirasjon til å fortsette gallerivirksomheten.

– Jeg fikk en hjernesvulst og var veldig i tvil om jeg skulle fortsette. Men så fikk jeg boka «Dronningen» av mannen min. Etter å ha lest den ble jeg full av inspirasjon. Og jeg tenkte at jeg ikke bare kunne gi meg sjøl om jeg hadde blitt syk, sier Svae.

Kolloen hyllet dronningen

Forfatter og journalist Ingar Sletten Kolloen hyllet dronningen for sitt mot i sin tale. Han mente at dronningen hadde tre typer mot.

– Hun har mot til å utfordre seg sjøl hele tida, hun har mot til å holde ut på tross av motstand, og hun har mot til å hele tiden gå videre, sa Kolloen.

Kolloen snakket om dronningens kamp for kvinner, om det han kalte «Sonja-revolusjonen». Men han mente dronningen også var en stor inspirasjon for menn.

– Hun er jo i en alder der mange av oss ser mer bakover enn framover. Det gjør ikke dronningen. Hun går stadig dypere inn i det ukjente, og hun har blitt en stor inspirasjon for alle oss over 60, sa Kolloen.

Stor kunnskap

Hilde Svae sier hun er imponert over dronningens kunnskaper om kunst og over hvordan hun har stått på for å fremme og synliggjøre norsk samtidskunst. Nå håper hun at flere enn de som vanligvis går på utstillinger kommer for å se dronningens kunst.

– Jeg håper det kommer folk hit som jeg aldri har sett på utstilling før, sier Svae.

Flere av kunstnerne dronning Sonja har i sin private samling, har også stilt ut i Galleri Svae.

Glad for penger til stiftelsen

Deler av overskuddet fra utstillingen i Galleri Svae går til Stiftelsen Queen Sonja Print Award.

– Jo mer som kommer inn til denne stiftelsen, jo gladere blir jeg, sier dronningen.

Utstillingen med dronningen på Galleri Svae åpnes offisielt lørdag 4/10 kl. 12 av Gjøvik-ordfører Bjørn Iddberg.

Se intervju med dronningen her:

Created by InfoDispatcher

Flere saker fra Innlandet