Hopp til innhold

– Man kjøper kanskje først og fremst en «Sonja»

Dronning Sonjas grafikkunst solgte som varmt hvetebrød i løpet av åpningshelgen. Allerede mandag var størstedelen av bildene solgt.

Dronning Sonja

Dronning Sonja solgte 250 arbeider på fire timer under sin første separatutstilling som grafikkunstner i Kragerø.

Foto: Roald Marker / NRK

Lørdag åpnet Dronning Sonja sin første separatutstilling som grafikkunstner i Galleri Nicolines hus i Kragerø.

Les også: Dronningens kunst selger i hopetall

De 32 grafiske verkene, som er trykket opp i små serier, er prissatt fra 2500 til 8500 kroner. Likevel forblir salgssummen holdt hemmelig enn så lenge.

Les også: Dronning Sonja åpner egen utstilling i Kragerø

– Garantert samtaletema

– Det er naturlig at dronningen selger mye. Man kjøper liksom først og fremst en «Sonja». Det er i hvert fall et sikkert samtaletema når man får besøk, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes.

Moxnes legger også vekt på at det nok var lurt av dronningen å vente såpass lenge med å vise sin egen kunst.

– Dronning Sonja har lært seg håndverket og er kvalitetsbevisst, sier Moxnes.

Hans Richard Elgheim og Madonna

Auksjonarius Hans Richard Elgheim har ikke selv sett dronningens grafikkunst, men synes utstillingen virker anstendig og skikkelig gjort. Likevel spår han ikke store gevinster i annenhåndsmarkedet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Dronning Sonja har gått i lære hos kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opsahl, i tillegg til at hun har studert kunsthistorie på Universitetet i Oslo.

I tillegg har dronningen opparbeidet en stor kunstsamling selv.

Solgte 250 arbeider på fire timer

– Vi hadde Pushwagner i 2010 og da solgte vi 116 arbeider i løpet av utstillingen, forteller gallerist ved Galleri Nicolines Hus, Thomas Wartiainen.

Til sammenlikning solgte dronningen 250 arbeider på fire timer.

– Det er sikker opp mot 330 nå, forteller Wartiainen.

Med unntak av de håndkolorerte trykkene til Pushwagner så var ikke prisnivået så langt unna dronningens, forteller Wartiainen.

Spår ikke store gevinster ved salg

Auksjonarius ved Grev Wedels plass auksjoner, Hans Richard Elgheim, tror at «dronningeffekten» nok har spilt en stor rolle for kunstkjøperne i Kragerø en sommerdag i juli.

Les også: Pushwagner ankommer Sandefjord med stil

Elgheim har ikke selv sett dronningens grafikkunst, men synes utstillingen virker anstendig og skikkelig gjort. Han spår likevel ikke-store gevinster i annenhåndsmarkedet.

Han tror ikke nødvendigvis annenhåndsprisene vil ta helt av i fremtiden.

– Det avhenger nok litt av seriene og hvor stort opplag arbeidene får. Dersom dette er det siste vi får se av dronningens kunst, kan det nok tenkes å stige noe i verdi. Men jeg tror ikke man skal kjøpe dronningens kunst kun for investeringens del, avslutter Elgheim.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP