Dronningbilder og to ugler i Gjøvik

– Dronning Sonja senker kanskje dørterskelen for dem som har litt motstand mot å gå på kunstutstillinger, sier kurator Hilde Svae, Gjøvik.

Kongelig utstilling på Gjøvik

Tilsammen er det 21 berømtheter og lokale kunstnere som fyller veggene i kunstgalleriet ved Hunnselva med malerier, grafikk og skulpturer.

Hilde Svae åpner i dag dørene for årets første kollektivutstilling på Galleri Svae. Her kan du se fire bilder signert «Sonja».

Tilsammen er det 21 berømtheter og lokale kunstnere som fyller veggene i kunstgalleriet ved Hunnselva med malerier, grafikk og skulpturer.

– Dronningens bilder er tøffe og vågale

Men størst oppmerksomhet blir det kanskje om dronningen. Hun bidrar til to mapper med seks litografier og polymertrykk sammen med Nupen og Opdahl.

– Bildene til dronning Sonja er veldig tøffe og vågale, sier Hilde Svae.

Hun innrømmer et helt spesielt forhold til dronningen. For det var portrettboka av henne, «Impulser» av Hans-Jacob Brun, som fikk Hilde til å kaste av seg jobben i reise- og flybransjen i utlandet og satse hundre prosent på kunsten som kurator for et galleri i hjembyen Gjøvik.

– Fjorten dager etter at jeg leste boka tok jeg mot til meg, og startet eget kunstgalleri, sier hun.

Kloke og sjarmerende ugler

Ellers i utstillingen inngår to ugler i keramikk, den ene klok, den andre undrende, sjarmerende og søt, men neppe særlig klok. De hører hjemme i Totenkunstneren Beate Juells prosjekt «Fra de dype skoger».

– Han ser ut i verden som kan virke uforståelig og det er den ofte for meg også, sier Beate om uglen som virker mindre klok.

Blant utstillerne er ellers Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl, Annette Hveem Narum, El Wenche Winlove, Helle Kareem, Siri Bjerke, Elise Schonhowd.