Hopp til innhold

Deler ut gratis energidrikk på The Gathering

På dataspilltreffet The Gathering i Vikingskipet blir det kjørt ut lass med gratis energidrikk til deltakerne. Arrangørene mener de har gode rutiner, og vil ikke endre på noe etter at en 14-åring som hadde drukket energidrikk endte i koma på sykehus.

Fra the gathering

Store mengder energidrikk og brus på hylla er en selvfølge for mange som er med på datapartyet The Gathering i Vikingskipet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Saken om 14-åringen Henrik Eide Dahl fra Sel i Gudbrandsdalen har gjort inntrykk også i spillmiljøet. NRK kunne i går fortelle historien om Henrik som kollapset på et lokalt datatreff på Otta ungdomsskole i februar. Han hadde drukket fire liter energidrikk og cola gjennom en natt med lite søvn.

Henrik kollapset og ble lagt i respirator med nyresvikt. Legene som behandlet ham sier han var døden nær. De har jobbet i halvannen måned med å finne årsaken, og blir stadig styrket i troen på at den livstruende tilstanden hadde sammenheng med energidrikken.

Liknende tilfeller i Norge er ikke kjent, men dødsfall i andre land er blitt knyttet til slik energidrikke, som blant annet inneholder koffein og aminosyren taurin.

– Folk i miljøet synes det er trist at det skjer. De synes også det er trist at det skjedde på et dataparty, sier Simon Valvik, informasjonsansvarlig i The Gathering.

Datatreffet i Vikingskipet på Hamar er Norges klart største og samler hver påske over 5000 datainteresserte, mange av dem er tenåringer.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

SELGER MER OG MER: Tall fra analyseselskapet Nielsen viser at omsetningen av energidrikker øker kraftig. Særlig er drikken populær i dataspillmiljøer.

Foto: Erlend Moe / NRK

Har energidrikker som sponsorer

14-åringen Henrik fikk ikke lov hjemmefra til å drikke energidrikk med koffein på det elevstyrte arrangementet, men gjorde det likevel.

Simon Valvik, som også jobber i en organisasjonen for spillinteresserte som heter KANDU, sier det er veldig vanlig å drikke energidrikk i miljøet.

The Gathering

Simon Valvik er informasjonsansvarlig i The Gathering. Han jobber også for KANDU, en organisasjon for dataspillinteressert ungdom.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Det brukes store mengder på datapartyer. Jeg tenker at det er viktig å vise moderasjon og innta fornuftige mengder energidrikk, som med alt annet, sier Valvik.

Energidrikker knyttes til spillmiljøet og til The Gathering. Arrangøren har i flere år hatt et samarbeid med energidrikkprodusenter som blant annet innebærer at det er blitt delt ut gratis bokser med koffeindrikken til de drøyt 5000 deltakerne.

– Det har kommet store lass med energidrikk inn i hallen, men det deles ikke ut mange enheter til hver.

Han mener de gjør det de kan for å få folk til å være forsiktige med å drikke for mye av den oppkvikkende drikken under lange netter i Vikingskipet. Det som skjedde med Henrik vil ikke endre rutinene de har.

– Vi informerer over høyttaleranlegget om at det er viktig å drikke vann, og legger til rette med sunn mat. Vi har et ansvar, men foreldre må også fortelle sine barn om sunt kosthold. Det er ikke vår jobb å oppdra barna. Vi legger til rette for at de får kjøpt energidrikk, men det betyr ikke at de må kjøpe det, sier Valvik.

De har også vakter som er oppmerksomme på slitne deltakere, og de har leger til stede i hallen.

De har foreløpig ingen avtale med energidrikkprodusent til årets arrangement.

– Kunne også skjedd i idretten

Valvik mener fokuset på energidrikk er stort også i idrettsmiljøer.

– På et dataparty utfordrer deltakerne kroppen, akkurat som i idretten. De sitter lenge oppe og har lange økter med høy hjerneaktivitet, sier Valvik.

Han håper saken om Henrik ikke bidrar til at spillmiljøet får et negativt rykte.

– Dette kunne sikkert skjedd også i idretten. Jeg tror dette er noe som kunne skjedd i de fleste miljøene der det er energidrikk.

Han har aldri opplevd at noen er blitt alvorlig syke av energidrikk på The Gathering eller andre treff han har vært med å arrangere.

Omsetningen av koffeinholdig energidrikk øker kraftig i Norge og Folkehelseinstituttet er bekymret over barnas inntak av koffein og andre stoffer i energidrikkene. Barn og ungdom som ikke er vant til koffein tåler mindre koffein.

Verken familien til Henrik eller legene på Sykehuset Innlandet vil opplyse hvilke energidrikker 14-åringen hadde drukket. Coca-Cola Company, som har merkene Burn og Urge, sier til NRK at de oppfordrer til moderasjon og sunn fornuft og viser til at det er en advarsel om koffeininnhold på boksene.

Se tv-innslaget om 14-åringen Henrik som kollapset på datatreff:

Henrik Eide Dahl kollapset midt under et datatreff på Otta ungdomsskole. Da hadde han drukket store mengder energidrikk med koffein. Legene blir mer og mer sikre på at dette er årsaken til at nyrene sviktet.

Flere saker fra Innlandet