Hopp til innhold

Bortføringsoffer: – Jeg visste de var der på grunn av meg

De tiltalte erkjenner delvis straffskyld for å ha bortført en 20-åring på Tolga. Gjeld skal ha vært bakgrunn for hendelsen, mener aktor.

SKUDDENE: Politiet mener å ha god kontroll på hvem som sto bak skytingen inne i et hus på Tolga natt til 2. januar i år.

TVANG SEG INN: Natt til 2. januar i 2022 tok to maskerte menn seg inn i boligen på Tolga og bortførte mannen i 20-årene. Mannen ble senere tatt med til Oslo der han etter hvert ble sluppet fri.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Jeg visste de var der på grunn av meg, forklarte den fornærmede mannen da han startet sin forklaring i Østre Innlandet tingrett tirsdag.

I dag startet rettssaken mot fire menn som er tiltalt for frihetsberøvelse eller medvirkning til dette og narkotikalovbrudd.

Den dramatiske voldshendelsen der 20-åringen natt til 2. januar 2022 ble bortført fra foreldrenes hjem på Tolga, har satt dype spor hos både de involverte og lokalsamfunnet i Østerdalen.

De tiltalte erkjenner i varierende grad straffskyld på de totalt seks tiltalepunktene som handler om både frihetsberøvelse, vold, våpen og narkotika.

Forklarte seg om hendelsesforløpet

Den fornærmede mannen fortalte fra vitneboksen at han ble vekket av sin mor som sa det var folk utenfor huset. På spørsmål fra aktor sier den fornærmede mannen at han kjente på stor frykt for hva som skjedde, og at han visste hva som kom til å skje videre.

– Jeg var stressa for hva som kom til å skje.

Tolga-saken: Knust vindu

DØR: De to mennene som ifølge tiltalen var på Tolga skal ha knust en rute i boligen til fornærmedes foreldre, og tok seg inn i boligen der de fant 20-åringen før de tok han med seg. Politiet offentliggjorde dagen før rettssaken startet seks bilder fra etterforskningen.

Foto: Politiet

Mannen gjemte seg under sengen, men ble fort funnet av de to mennene som hadde tatt seg inn i foreldrenes hus. Han forklarer at han ble utsatt for både slag mot hodet og spark mot overkroppen.

Fornærmede forklarer at han forsøkte å komme seg unna de to mennene og at han da ble skutt i rumpa.

– Jeg skjønte at det var alvor fordi jeg ble truffet av en kule.

Fornærmede vil ikke forklare hva han tror er bakgrunnen for at han ble hentet fra Tolga og kjørt til Oslo, for å ikke snakke seg inn i en straffesak. Han svarer imidlertid bekreftende på aktors spørsmål om han tror gjeldsproblematikk kan være årsaken.

Gjeld skal ha vært bakgrunnen for bortføringen

Under sitt innledningsforedrag la aktor Vibeke Stolp Ekeland vekt på at både frihetsberøvelsen og narkotikaovertredelsene i saken er grov.

Hun forklarte at fornærmede skal ha hatt befatning med et narkotikamiljø på Østlandet og skyldte penger til flere personer. Den fornærmede mannen skal også ha stjålet verdier, noe aktor mener kan være bakgrunnen for hendelsen.

Også de fire tiltalte skal ha hatt kontakt med et narkotikamiljø.

I sine merknader anførte tirsdag flere av forsvarerne til de tiltalte at de trodde de var med på et redningsoppdrag som skulle berge den fornærmede mannen, ikke en bortføring.

Aktor Vibeke Stolp Ekeland i Tolga-saken

AKTOR: Vibeke Stolp Ekeland sa i sitt innledningsforedrag at hverken hendelsesforløpet eller reiseruta er omtvistet.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Fryktet han skulle bli drept

Etter at 20-åringen ble tatt med fra foreldrenes hus, skal han blitt truet med våpen mot hodet og ført ut i en bil som kjørte mot Oslo, via et stopp på Hamar.

Under kjøreturen skal han gjentatte ganger ha blitt slått og truet med revolveren mot hodet. Gjerningsmennene skal ha truet med å klippe av ham fingrene dersom foreldrene hans tok kontakt med politiet.

Mannen forklarte fra vitneboksen at han flere ganger tenkte på å komme seg unna situasjonen under bilturen mot Oslo, men at han ikke turte å ta sjansen fordi han fryktet å bli drept.

Mannen er blitt påført vedvarende psykiske plager, ifølge sin bistandsadvokat Helge Hartz.

Bilen som ble brukt da en mann i 20-åra ble bortført fra hjemmet sitt på Tolga. Under flukten kjørte bilen av veien og havnet på et jorde i Stor-Elvdal.

KJØRTE AV VEIEN: Dette er bilen som gjerningsmennene brukte under bortføringen. I Stor-Elvdal kjørte de av veien og havnet på et jordet. Bildet er tatt av politiet før bilen ble tauet vekk.

Foto: Politiet

Gikk ut med etterlysning

Bortføringssaken på Tolga i Innlandet fikk stor oppmerksomhet i media etter at politiet raskt gikk ut med en etterlysning.

En av de fire tiltalte meldte seg for politiet etter noen dager. Kort tid senere ble de tre andre tiltalte pågrepet av politiet. To andre menn har tidligere vært siktet.

Tre av de tiltalte mennene er tiltalt for å ha utsatt den fornærmede for grov kroppsskade, vold og trusler. En av mennene er i tillegg tiltalt for å ha omsatt betydelige mengder narkotika av typen hasj, kokain, marihuana og MDMA.

Les også Tidligere reality-deltager siktet for frihetsberøvelse i Tolga-saken

Vingelen ligger i Tolga kommune, nord i Østerdalen i Innlandet.

Flere saker fra Innlandet

Knivstikking Lillehammer, 12. juni 2024

Leiter etter gjerningsperson etter valdshending med kniv

Jo Christian Jordet

Vil ha forvaringsdømt tilbake i fengsel