Hopp til innhold
Politisperrebånd utenfor en adresse i Vingelen i Tolga der en 20-åring skal ha blitt bortført.
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Bortføring i Tolga

Oppsummert

Fire menn er tiltalt i forbindelse med en bortføringssak i Tolga. Natt til 2. januar 2022 tok to gjerningsmenn seg inn i en bolig i Tolga og utøvde vold mot en 20-åring og foreldrene hans.

 • Krever erstatning for fornærma i Tolga-saken

  Mannen i 20-åra som ble bortført i Vingelen i Tolga i januar i fjor, krever oppreisningserstatning i størrelsesorden 200.000 til 250.000 kroner.

  På vegne av foreldrene hans, krever bistandsadvokat Helge Hartz oppreisningserstatning på 150.000 til 200.000 kroner til hver.

 • Tolga-offer krever erstatning

  Mannen i 20-årene som ble bortført i Tolga krever oppreisningserstatning i størrelsesorden 200.000-250.000 kroner fra de fire tiltalte mennene. På vegne av foreldrene til offeret krever bistandsadvokat Helge Hartz også oppreisningserstatning på 150.000-200.000 kroner til hver. Det ble klart under prosedyrene i Østre Innlandet tingrett onsdag formiddag.

 • Forsvarerne sin dag for prosedyrer

  I dag er det forsvarerne sin tur til å prosedere i rettssaken mot de fire som er tiltalt for å ha bortført en 20-åring fra Vingelen i Tolga i januar i fjor.

  I går ba aktor om at alle de fire tiltalte burde dømmes til ubetinget fengsel, med fire år og seks måneder som det strengeste. Det gjelder han som er blitt omtalt som «hovedmannen» i Tolga-bortføringen.

  For de øvrige tiltalte ba aktor om ubetinget fengsel i henholdsvis 3 år og to måneder, 2 år og åtte måneder og ett års ubetinga fengsel for den fjerde tiltalte.

  Tre av fire forsvarere i Tolga-saken
  Foto: Line Fosser Vogt / NRK
 • Bortføring i Tolga: Ber om fire års ubetinget fengsel

  Aktor ber om fire år og seks måneder ubetinget fengsel for en av de tiltalte i Tolga-bortføringssaken. Mannen er tiltalt for grove frihetsberøvelse og grov narkotikaforbrytelse.

  Aktor ber om tre år og to måneder for en av de andre tiltalte. For en tredje ber aktor om to år og åtte måneder.

 • Hamar-sjåføren lette etter Tolga-bortførte

  Den tiltalte som blir omtalt som «Hamar-sjåføren» i bortføringssaken fra Vingelen i Tolga for et år siden, har hele tiden hevdet at han ble tvunget av to av kidnapperne til å kjøre dem og den bortførte 21-åringen til Oslo.

  I den såkalte «sjefens» forklaring i retten fredag, hevder han at «Hamar-sjåføren» hadde bistått i å lete etter 21-åringen bare dager i forkant av bortføringen ble gjennomført.

  «Sjefen» hevder også at Hamar-sjåføren hadde lagt ut en etterlysning på Snapchat, hvor de som visste hvor 21-åringen var kunne få «5 læg», som tilsvarer 5000 kroner.

 • Erkjenner kidnappingsplan på Tolga

  Den såkalte «sjefen» i bortføringssaken fra Vingelen i Tolga, erkjenner under sin utspørring i retten fredag at planen var å bortføre 21-åringen.

  - Vi skulle hente ham ned til Oslo for å prate med ham.

  Det kunne brukes makt, men ikke vold. det kalles vel en kidnapping, sa den tiltalte.

  Han forklarte at han hadde kjøpt pistolen som ble brukt under kidnappingen, men at den kun skulle bli brukt til trusler.

  Det er kjent at 21-åringen som ble bortført også ble skutt i rumpa under hendelsen.

 • Tolga-kidnappingen: De 3 hovedtiltalte erkjenner delvis straffskyld

  Tre menn i 20-årene som er tiltalt for å ha hatt den største rollen i kidnappingen på Tolga for et år siden, erkjenner delvis straffskyld.

  Det sa de da rettssaken startet i Østre Innlandet tingrett på Hamar tirsdag. En 24 år gammel mann er tiltalt for å ha planlagt kidnappingen, mens to menn på 25 og 28 år er tiltalt for å ha gjennomført selve kidnappingen på Tolga natt til 2. januar i fjor.

  Den fjerde tiltalte, en 26 år gammel mann som politiet mener kjørte mannen som ble bortført fra Hamar til Oslo, nektet straffskyld.

 • Fire menn på tiltalebenken etter bortføringen på Tolga

  I dag starter rettssaken etter at en mann i 20-åra ble skutt på og bortført fra foreldrehjemmet i Vingelen på Tolga natt til 2. januar i fjor.

  Fire menn møter i Østre Innlandet tingrett på Hamar tiltalt for frihetsberøvelse. Tre av dem er også tiltalt for grov kroppskrenkelse, vold og trusler.

  Bakgrunnen skal være et oppgjør som involverer påstander om gjeld og narkotika.

  De fire tiltalte erkjenner i varierende grad straffskyld eller ikke straffskyld i det hele tatt.

  Det er satt av vel to uker til rettsaken i Østre Innlandet tingrett på Hamar.

  Du kan lese mer om hva som har skjedd i denne saken her.

  SKUDDENE: Politiet mener å ha god kontroll på hvem som sto bak skytingen inne i et hus på Tolga natt til 2. januar i år.
  Foto: Geir Olav Slåen / NRK
 • Skutt, truet og bortført vil kreve erstatning

  Bistandsadvokaten til 20-åringen som ble skutt på og bortført fra foreldrehjemmet i Vingelen på Tolga i januar, kommer til å legge fram krav om erstatning. Det skjer når rettssaken starter i Hamar 10. januar.

  -Vi forbereder dette kravet nå, sier advokat Helge Hartz, som er bistandsadvokat for 20-åringen og hans foreldre, som ble utsatt for vold og bortføring.

  Foreldrene til mannen skal ha blitt utsatt for vold og trusler inne i boligen i Vingelen.

  Ifølge tiltalen ble 20-åringen slått, sparket og skutt i baken med en revolver av typen Smith & Wesson (foto).

  REVOLVEREN: politiet der ganske sikre på at dette er revolveren som ble brukt undrer bortføringen på Tolga natt til 2. januar iår
  Foto: Politiet
 • Tolga-bortføringen – saken mot to av de sikta er henlagt

  Påtalemyndigheten har henlagt sakene mot to av de seks mennene som var sikta i bortføringssaken på Tolga.

  -Det skjer etter en vurdering av bevisene mot de to, sier statsadvokat Camilla Ek Sørensen.

  I forrige uke ble det kjent at bare fire av seks var tiltalt. De fire i 20-åra er tiltalt for bortføring eller medvirking til dette, etter at en mann i 20-åra ble skutt og bortført fra foreldrehjemmet i Vingelen i Tolga i januar i år.

  Fire menn er tiltalt for å ha tatt seg inn i boligen på Tolga rundt klokka 2 den aktuelle natta i januar. De hadde med seg revolver og kniv, og var iført lue og munnbind.

  Tre av mennene er også tiltalt for besittelse av en revolver, og for vold og trusler mot offeret og hans foreldre i forbindelse med kidnappingen.

  Rettsaken starter 10. januar i Østre Innlandet tingrett i Hamar.

  SKUDDENE: Politiet mener å ha god kontroll på hvem som sto bak skytingen inne i et hus på Tolga natt til 2. januar i år.
  Foto: Geir Olav Slåen / NRK