Hopp til innhold

Dømt til fire år og seks måneders fengsel etter Tolga-bortføringen

Tre menn er dømt til fengsel etter å ha blitt funnet skyldige i bortføringen i Tolga. En fjerdemann er frikjent.

Bilen som ble brukt da en mann i 20-åra ble bortført fra hjemmet sitt på Tolga. Under flukten kjørte bilen av veien og havnet på et jorde i Stor-Elvdal.

KJØRTE AV VEIEN: I Stor-Elvdal i Østerdalen kjørte gjerningsmennene seg fast ute på et jorde. Derfra tok de taxi videre til Hamar sammen med mannen de hadde bortført.

Foto: Politiet

Det var TV 2 som først meldte om avgjørelsen i Østre Innlandet tingrett.

Mannen som er blitt omtalt som «bestiller» er dømt til den strengeste straffen på fire år og seks måneders ubetinget fengsel. Han er funnet skyldig i grov frihetsberøvelse og grov narkotikaovertredelse.

Han må tåle inndragning av et pengebeløp på over 1,9 millioner kroner samt revolveren som ble brukt under voldshendelsen.

Forsvarer, advokat Marius Ihlebæk, sier klienten hans er skuffet.

Forsvarer, advokat Marius Ihlebæk.

IKKE BESTEMT SEG: Forsvarer Marius Ihlebæk sier at klienten hans, som er dømt til fire år og seks måneders fengsel, ikke har bestemt seg ennå om dommen skal ankes.

Foto: Alexander Nordby / NRK

– Min klient er skuffet over at retten har stilt ham til ansvar for voldsutøvelse utøvd av andre. Han mener det er å strekke medvirkningsansvaret for langt, sier Ihlebæk

Forsvareren mener at straffen ligger høyere enn tilsvarende og sammenlignbar praksis. De har ennå ikke tatt stilling til en eventuell anke.

Ytterligere to menn er dømt til fengselsstraffer.

Advokat Harald Grape forteller at klienten hans, som er dømt til fengsel i to år, allerede har bestemt seg for å ankes saken til lagmannsretten.

– Vi mener retten i for liten grad skiller mellom de ulike rollene i bortføringen. Jeg mener også at straffen i utgangspunktet er for høy. Dette er ingen grov frihetsberøvelse, sier Grape til NRK.

Les også Faren til bortført mann vitnet: – Oppfattet det som en dødstrussel

Bolighus i Vingelen i Tolga der innkjørselen er sperret av etter at en 20-åring skal ha blitt kidnappet fra en privatadresse.

Forsvarer Lars Mathias Undheim representerer mannen som nå er dømt til to år og tre måneders fengsel. Dette er den såkalte «skytteren» som blant annet avfyrte et skudd som traff den fornærmede under bortføringen.

Forsvareren skriver til NRK at klienten hans er fornøyd med at straffen ble om lag ett år lavere enn det påtalemyndigheten ba om.

– Samtidig registrerer vi at retten har tatt et for høyt utgangspunkt for straffen sammenlignet med annen rettspraksis, at han ufortjent har fått en lavere tilståelsesrabatt enn den såkalte «sjåføren» og at det ikke er lagt tilstrekkelig vekt på hans bergingsforsett og hvordan han gikk frem for å begrense skaden til fornærmede, skriver Undheim.

Forsvareren opplyser at de nå skal lese dommen nøye for å vurdere om det er grunnlag for å anke.

Les også Mener frihetsberøvelsen i Tolga ikke var «grov»

SKUDDENE: Politiet mener å ha god kontroll på hvem som sto bak skytingen inne i et hus på Tolga natt til 2. januar i år.

En fjerde tiltalt ble frikjent av tingretten. Han var sjåfør under deler av bortføringen, men har hele tiden nektet straffskyld og forklart at han ikke visst hva som foregikk.

Forsvarer Klaus Arne Munkeby Linnaae, sier til NRK at klienten er svært fornøyd med å ha blitt trodd.

Det er fint å få gehør for de argumentene vi hadde under hovedforhandlingen om at det ikke er tilstrekkelig bevis for domfellelse, sier forsvareren.

REVOLVEREN: politiet der ganske sikre på at dette er revolveren som ble brukt undrer bortføringen på Tolga natt til 2. januar iår

HADDE MED VÅPEN: Her er revolveren av kaliber 22 som ble brukt undrer bortføringen i Tolga. Offeret ble skutt i rumpa under angrepet, men ikke alvorlig skadet.

Foto: Politiet

Ble skutt under angrepet

Det var natt til 2. januar i 2022 at en 20 år gammel mann ble angrepet i foreldrenes hjem i Vingelen i Tolga. Mannen ble skutt, men ikke alvorlig skadet under angrepet.

Påtalemyndigheten mener motivet for bortføringen var gjeld til et narkotikamiljø.

Inntrengerne tok med seg 20-åringen nedover Østerdalen. Han var savnet i et døgn.

Offerets foreldre ble begge utsatt for vold under hendelsen.

Fire menn i 20-årene ble pågrepet og tiltalt for grov frihetsberøvelse. De har i varierende grad erkjent straffskyld.

Les også Aktor: – Et voldelig og voldsomt angrep i eget hjem

Bilen som ble brukt da en mann i 20-åra ble bortført fra hjemmet sitt på Tolga. Under flukten kjørte bilen av veien og havnet på et jorde i Stor-Elvdal.

En av mennene ble også tiltalt for å ha omsatt narkotika. Det skal ha vært hasj, kokain, marihuana og MDMA.

Dommen fra Østre Innlandet tingrett er enstemmig.

Retten mener det er straffeskjerpende at frihetsberøvelsen var planlagt over tid og begått av tre i fellesskap. Retten mener sterke almenpreventive hensyn gjør seg gjeldende i saken:

«Frihetsberøvelsen er knyttet til en konflikt i narkotikamiljøet som sjelden kommer opp i dagen og der selvjustisen råder. Når slike saker først kommer opp for retten er det nødvendig med et tydelig signal om at privat rettshåndhevelse ikke kan aksepteres», står det i dommen.

I skjerpende retning legger tingretten også vekt på at bortføringen har fått alvorlige psykiske konsekvenser for fornærmede.

Tingrettsdommer Terje Lundby Michaelsen i Østre Innlandet tingrett sammen med en meddommer.

Tingrettsdommer Terje Lundby Michaelsen har ledet rettssaken i Østre Innlandet tingrett.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Erstatninger

Den fornærmede mannen i 20-årene og foreldrene hans er begge blitt tilkjent oppreisningserstatninger etter voldshendelsen i Tolga.

De tre mennene som er funnet skyldige må sammen betale 175.000 kroner til 20-åringen og 130.000 kroner til hver av foreldrene hans.

Bistandsadvokat Helge Hartz sier at klientene hans er informert om dommen fra tingretten, men at de må gjennomgå den nøyere før de kan ta stilling til den.

– Retten har falt ned på et beløp som etter vårt skjønn virker rimelig ut ifra hva de fornærmede ble utsatt for, sier Hartz.

Aktor, politiadvokat Vibeke Stolp Ekeland, sier til NRK at de registrerer tingrettens dom og senere skal avgjøre om det eventuelt er grunnlag for en anke.

Aktor Vibeke Stolp Ekeland i Tolga-saken

Aktor Vibeke Stolp Ekeland.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

– Vi registrerer at retten legger til grunn et hendelsesforløp som også vi har lagt til grunn. Så en noen av straffene lavere enn det vi nedla påstand om og en person er også frikjent. Nå skal vi lese dommen nøye og ta en vurdering, sier hun.

Ekeland sier de er uenig i tingrettens resultat om frifinnelse.

– Vi hadde ikke tatt ut tiltale og ført saken for retten hvis vi ikke mente at vedkommende skulle domfelles. Men dette er en ny vurdering vi må foreta med begrunnelsen retten gir i dommen, sier hun.

Flere saker fra Innlandet