Hopp til innhold

Bonden vil ikke ha skylda for økte matpriser

Aldri før har vi sett et så høyt prishopp på matvarer i Norge. Bonde Kristian Hovde anklager dagligvarebransjen.

6D05EF75-2E34-4229-B0D2-EAFFA8D16D60

KRITISK: Fordelinga mellom bøndene og dagligvarebransjen er skjev, hevder bonde Kristian Hovde fra Brumunddal. Han mener forbrukerne betaler for mye for matvarene i butikkene.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Det er ikke bonden som får de ekstra pengene.

Kristian Hovde driver gård i Brumunddal. Han ble provosert da han så det rekordhøye prishoppet på mat.

– Det er ikke noe moro å se på. Det er jo forbrukeren som må betale, og de betaler mye mer enn de er nødt til nå. Butikkjedene benytter muligheten til å sette opp prisene vesentlig mer enn hva som er prisstigningen deres.

I løpet av juli økte matvareprisene med 7,6 prosent. Sammenlignet med juli i fjor er matprisene nå 10,4 prosent høyere.

Hovde selv sier bøndene ikke er å skylde på, og peker heller på andre ledd i matbransjen.

– Fordelinga mellom oss og dagligvarebransjen er meget skjev. Det er noe som ikke stemmer. Det er i alle fall ikke bonden som har fått den 10,4 prosenten som maten har steget det siste året. sier han.

Ifølge Hovde blir forbrukerne lurt, for det er de som må betale mye mer enn nødvendig, hevder han.

– Urimelig påstand

Denne påstanden tilbakevises på det sterkeste av Jarle Hammerstad.

Han er leder av bransjepolitikk i hovedorganisasjon Virke og representerer blant annen Norgesgruppen, Coop og Bunnpris.

Jarle Hammerstad i Virke, leder bransjepolitikk. Portrettbilde

TILBAKEVISER PÅSTAND: Jarle Hammerstad mener Hovde ikke har noe grunnlag for å legge skylden for prisøkningen på dagligvarebransjen.

Foto: Virke

Hammerstad mener Hovde ikke har noe grunnlag for å legge skylden på dagligvarebransjen.

– Dette er en helt urimelig påstand. Det er en storm av økte priser på energi, strøm, transport, gjødsel og råvarer. Det gjør at vi får disse prisøkningene fra leverandørene som gjør at prisene i butikken blir høyere, sier Hammerstad.

Les også: Kan bli rentesjokk før høstferien

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache

Må planlegge innkjøpene

I Kiwi-butikken på CC Mart'n i Hamar er Sunita Shrestha ute for å handle matvarer.

For henne har de økte matvareprisene ført til at hun må planlegge nøyere hva hun faktisk kjøper inn.

Sunita Shrestha

VANSKELIG: Sunita Shrestha merker godt at matvareprisene har økt kraftig den siste tiden.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Det vil spesielt bli vanskelig for studenter når det er så høye priser. Jeg tror mange planlegger hva de skal handle nå. Det må være innenfor budsjettet vårt, sier Shrestha.

Kunde Robert Torp sier han ikke tenker så mye på prisveksten. Men han spør seg hvorfor det nå er så dyrt.

– Dette er absolutt ikke positivt. Men jeg går ikke rundt og ser hvor jeg kan spare noen kroner. Da tar jeg heller følgene i etterkant, sier han.

Robert Torp

– IKKE POSITIVT: Robert Torp lurer på hvorfor prisene på mat stiger så mye.

Foto: Ola Almås jullumstrø / NRK

– Tøffe tider

Kjersti Hoff er leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag. Hun sier det er tøffe tider for mange bønder og mener prisene er for høye i dagligvarebutikkene.

– Bonden har fått noe inntektsøkning, men det er kun for å dekke kostnader.

Kjersti Hoff

BONDELEDER: Leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag sier det er tøffe tider for mange bønder.

Foto: Diako Murady / NRK

Hun legger til at jordbruksforhandlinga i år ga kostnadskompensasjon, men at pengene ikke kommer inn på kontoen til bøndene før i ettertid.

– Bonden blir ikke noe rikere i år hvis denne prisveksten fortsetter, sier Hoff.

Les også: Inntektene til bøndene kan stupe med 40 000 kroner

Ein raud traktor på eit jorde.
Ein raud traktor på eit jorde.

Økte utgifter på gården

På gården i Brumunddal er Kristian Hovde bekymret over at ting blir dyrere.

Han sier utgiftene på gården har økt med over 20 kroner per kilo kjøtt han produserer det siste året.

Som en respons på de økte utgiftene har Hovde i år redusert antall storfe og økt på med svin. Han skulle ønske han fikk bedre råd.

– Vi er avhengige av et samvirke og av butikker som selger det. Men vi må ha en fordeling mellom bonde, slakteriet og butikkene som gjør at alle overlever, sier Hovde.

BCB2CA50-EC4F-4745-B1F0-A94E66DE686E

LEGGER OM DRIFTEN: Som en respons på de økte utgiftene har Kristian Hovde i år redusert antall storfe og økt på med svin.

Foto: Frode Meskau / NRK