Hopp til innhold

Ble overraska av flom – 13 biler står fast på fjellet

SKJÅK (NRK): Hyttegjestene måtte flys ut med helikopter da flommen tok brua. Vegen er stengt på ubestemt tid.

Nedsnødde biler ved Liavatnet i Skjåk. Vegen til hyttene er stengt på ubestemt tid.

FLOMFAST: Bilene til hytteeierne står fast på fjellet, ved Liavatnet i Skjåk. Lenger inn i dalen ligger DNT-hytta Sota sæter, som heller ikke har vegforbindelse for tiden.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Den dramatiske flommen som ramma Skjåk i Gudbrandsdalen i midten av oktober medførte at kommunesenteret Bismo ble oversvømt. Rundt hundre personer ble evakuert fra husene sine.

Også i området opp mot DNT-hytta Sota sæter i Skjåk ble det kaos da regnet satte inn. Elva tok med seg brua man må over for å kjøre inn til området, og dermed ble flere hytteeiere i området isolert.

Hytteeierne kom seg i sikkerhet ved hjelp av helikopter, men siden brua forsvant med vannet, måtte bilene stå igjen.

Evakuerte Skjåk

DRAMATIKK: Hytteeierne i det rammede området måtte fraktes ut med helikopter under flommen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud

Personbiler, hengere og campingvogn

Ingulf Brandsarbakken er en av dem som måtte forlate bilen på fjellet. Ved hytta hans står en kassebil, en bilhenger og haugevis med verktøyutstyr. Det er mulig å komme til hyttene via ei gangbru, men da må de gå rundt ei mil til fots opp til stedet der de fleste bilene står.

– Jeg håper de får på plass ei bru innen rimelig tid. Vi er mange som har biler her og som nå er utålmodige, selv om vi vet at ei flomramma kommune har mye å ta tak i, sier han.

Flere av bileierne har fått ordnet seg med leiebil, men Brandsarbakken hadde ikke leiebil i forsikringen på den eldre bilen som står igjen på hytta.

– Jeg har brukt bilen til å frakte verktøy i forbindelse med byggeprosjekter både hjemme og på hytta. Nå som bilen står fast ble det dessverre full stopp i byggingen, og jeg er rett og slett i beit, forklarer han.

Ingulf Brandsarbakken

OPPGITT: Ingulf Brandsarbakken med bilen han ikke får kjørt ned fra hytta. Det er fortsatt uvisst når veien kan åpne igjen.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Finn Skjedsvoll og kjæresten har to biler stom står flomfast. Heldigvis hadde de en tredje bil nede i bygda.

– Kanskje jeg skal selge bilene «på rot», humrer Skjedsvoll mens han bivåner de nedsnødde bilene.

Finn Skjedsvoll og Ingulf Brandsarbakken ved bru som ble tatt i flommen i Skjåk.

TAR DET MED HUMOR: Finn Skjedsvoll og Ingulf Brandsarbakken har begge biler de ikke får ned fra fjellet. De har forståelse for at det tar tid å få åpnet veien, og sier at det først og fremst er upraktisk å ikke ha tilgang til bilene.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Kommunens ansvar

Det er Skjåk kommune som har ansvaret for vegen inn til Sota sæter. Brua var ikke forsikra, og hvor pengene til å bygge ny bru skal komme fra, er fremdeles usikkert.

– Det er beklagelig, og jeg har full forståelse for at folk vil ha ned igjen bilene sine, sier driftssjef i Skjåk kommune, Ole Kristian Kjosbakken.

Flere alternativer har blitt lagt fram for å få henta bilene. En idé var å legge ut ei midlertidig bro, men spennet over elva er for langt.

Bru tatt av flommen

TATT AV FLOMMEN: Dyringsbrua ble tatt av flommen for to uker siden. Den var eneste kjørbare bro inn til hytteområdet og til DNT-hytta Sota Sæter.

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Skjåk kommune har også sjekket muligheten for å få fraktet bilene ut med helikopter, men det ble for dyrt.

En lokal entreprenør har tilbydd seg å kjøre over elva med traktor og gravemaskinhenger. Det viste seg å være vanskelig, fordi det er myr på andre sida av elva på stedet der man kan kjøre over.

I påvente av bedre forslag ser det ut til at bilene vil bli stående på fjellet ei god stund til.