Lurt av «nettkjæreste» – sitter igjen med flere millioner i gjeld

Hun møtte ham via nettet og trodde det var den store kjærligheten. Det ble en dyrekjøpt erfaring, som endte med flere millioner i gjeld. Stadig flere blir svindlet i Norge.

Chatlog 2

CHATLOG: NRK har gjenskapt deler av samtalen mellom svindleren og det kvinnelige offeret. Her ber svindleren om å få tilsendt penger.

Det startet for vel tre år siden. Kvinna i 30-åra fra Innlandet kom i kontakt med en mann på nettet. Ifølge politiet utviklet det seg til et «kjærlighetsforhold». Men det skal ikke ha vart lenge før mannen trengte penger av ulike grunner.

– Saken er et godt eksempel på kjærlighetssvindel på nettet, sier politiinspektør Richard Røed i Innlandet politidistrikt.

Ifølge politiet har mesteparten av pengene gått til bankkonti i Afrika. I denne saken kan det se ut som Nigeria er det aktuelle landet. Kvinna anmeldte i vår saken til politiet som startet etterforskning.

K:Hi honey. I just sent you some money. 1 hope the bank is open tomorrow so you can pick them up.
K:Things would've been so much easier if the doc had given me more info while you were in a coma. He was just desperate to get his money.

Krever mer og mer penger

Ifølge politiet er utviklingen i saken et godt eksempel på hva som skjer i denne typen svindeler. Mannen skulle komme til Norge og møte kvinna, men så oppstod det komplikasjoner.

– Alt fra at han blir skutt, til at han legges inn på sykehus og at det trengs penger for at han skal få den behandlingen han trenger, sier politiinspektøren om metodene som brukes for å få offrene til å overføre penger.

Flere ganger kom det krav og kvinna får ordnet og sendt penger, til det som kan se ut som en konto i USA. Politiet mener pengene havnet i Afrika.

Totalt har kvinna overført rundt 8.5 millioner kroner for å hjelpe sin «nettkjæreste» med alle de problemer han trente hjelp til, viser etterforskningen.

Pengene stammer fra henne sjøl og lån fra familie.

Politiadvokat Richard Røad

SVINDEL: Politiinspektør Richard Røed har etterforsket en sak der en kvinne er svindlet for flere millioner kroner.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Les også: Slik reagerer banken

Datingsvindel øker igjen

Tall fra Økokrim viser at 683 norske kvinner og menn i 2018 sendte minst 266 millioner kroner til kjærlighetssvindlere. Etter flere år med nedgang, økte svindelen igjen i 2018. Av disse var 327 kvinner og 356 menn. Største beløp som ble sendt fra en person i fjor er 13 millioner kroner.

I 2017 ble det sendt minst 164 millioner.

I 2016 ble det sendt minst 205 millioner.

I 2015 ble det sendt minst 280 millioner.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim

ØKOKRIM: Ifølge Anne Dybo i Økokrim viser tall at pengebeløp som er utbetalt til kjærlighetssvindlere økte igjen i 2018.

Foto: Lasse Lerdahl

Blant ofrene var 34 personer over 80 år, og 78 personer er benyttet som pengemuldyr.

Vi har hatt flere dommer mot pengemuldyr og de blir dømt for uaktsom hvitvasking av penger, sier Anne Dybo i Økokrim.

Et pengemuldyr en person som får penger inn på sin konto fra ofre for bedragere og sender dem videre til bedragerne. Pengemuldyret er gjerne et offer for bedragerne selv.

Omfattende kontakt på nettet

Politiet sitter nå på et omfattende materiale som viser kommunikasjonen mellom kvinna, «nettkjæresten», og også flere andre personer i utlandet.

Svindleren:I need to get out of this financial mess. It's my own fault believing in this crap. Dou really love me?
Kvinna:U need to return the money to me. I paid u to bring Mr. Jeff home. U just left him in Nigeria. That was real shitty of u.
Kvinna:I'm going bankrupt because helping u a guy I haven't even met

Utdraget viser hvordan kvinnens fortvilelse øker. Til slutt innser hun at hun har pådratt seg milliongjeld.

Les også: Slik reagerer banken