Hopp til innhold

Her slipper ikke koronaen inn

FOLLDAL/TOLGA (NRK): 20.000 innbyggere bor i Fjellregionen i Innlandet. Fem av sju kommuner har ingen smittede, og totalt er det bare registrert to tilfeller. – Det har flere årsaker, sier ordfører.

Bjørnar Tollan Jordet.

FLERE FORHOLD: Ordfører Bjørnar Tollan Jordet mener det er flere forhold som gjør at kommunen har sluppet smitte.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

11. mars. Dagen før den dramatiske og historiske talen til statsminister Erna Solberg som i praksis stenger Norge. Få er forberedt på at det som skal komme. Men i Fjellregionen i Innlandet med sju kommuner og 20.000 innbyggere vil de stenge hele regionen. De oppfordrer sterkt folk til verken å reise ut eller inn av regionen, men innrømmer at de ikke har lovhjemmel til å gjøre det.

En smittet

– Vi pleier ikke å være imot «utenbygds folk», men akkurat nå er vi litt strenge, sa kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng i Tynset, og legger til at han håper at andre regioner følger etter.

Den 20. mars har koronastillheten senket seg over Norge. Men kommunene i Fjellregionen vil gå lenger enn de strenge nasjonale tiltakene og krever 14 dagers karantene for alle som kommer inn til regionen. En uke seinere måtte må de gå bort fra dette etter at de ikke hadde hjemmel til å fortsette praksisen.

«Stenger» en hel region for å unngå smitte

En drøy måned seinere er det registrert to smittetilfeller i de sju kommunene i Fjellregionen. Ett i Os, og ett i Alvdal. Den smittede i Alvdal døde. Ingen av de fem andre kommunene har registrert smittede. Det til tross for at Innlandet fylke ligger kun bak Vestland, Viken og Oslo i antall smittede per 100.000 smittede innbygger.

Snur i innreiseforbudet til regionen

Lokale restriksjoner

Bjørnar Tollan Jordet (SV) hadde ikke mange måneder i ordførerstolen i Tolga før det smalt. Han beskriver situasjonen som voldsom.

– Det var ingen som kunne forstille seg dette eller hadde opplevd noe slikt før. Men for meg var det nyttig å se hvordan administrasjon og kriseberedskap fungerte. Og det fungerte veldig bra, sier han.

Tollan Jordet mener det er flere grunner til at Fjellregionen har sluppet så billig unna. En viktig årsak er de lokale restriksjonene.

– Vi var opptatt av å holde hjulene i gang. Vi var bevisste på kontaktpunktene mellom lokalbefolkninga og de som kom inn i kommunen. Det ble utviklet gode rutiner for å unngå smitte, sier ordføreren.

I Tolga er det satt i gang en stor kraftutbygging i Glomma og skiftarbeidere fra utenfor regionen jobber her. Da ble det blant annet etablert et samarbeid med butikker og andre som arbeiderne potensielt var i kontakt med.

– Det var en god dialog som ga bevissthet, sier Tollan Jordet.

Han opplever også at folk har vært svært lojale til de strenge restriksjonene.

–Heldige

Barbara Inauen

HELDIGE: Kommunelege Barbara Inauen mener Folldal også har hatt flaks.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

Det mener også Barbara Inauen. Hun er kommunelege i Folldal, en liten fjellbygd på cirka 1500 innbyggere. Hun tror det skyldes en kombinasjon av flere ting at kommunen har holdt seg smittefri:

– Jeg tror vi først og fremst var kjempeheldige ved at vi ikke hadde innbyggere som var ute og reiste da koronaen brøt ut for fullt i Europa.

Hun mener videre at innbyggerne har vært kjempeflinke til å følge opp de nasjonale retningslinjene.

Men hun mener også at de lokale grepene bidro.

– I startfasen hadde vi i samarbeid med de andre kommunene om karantene dersom en hadde vært utenfor regionen.

Hun synes det er vanskelig å svare på om tiltakene har vært for strenge, siden Folldal har sluppet smitte.

– De kunne oppleves om strenge siden vi ikke hadde smitte her, men hadde vi ikke hatt de, hadde vi kanskje fått smitte, sier hun.

Forberedt på smitte

Inauen er likevel forberedt på at smitten også kan komme til Folldal, ikke minst når samfunnet nå gradvis åpner opp igjen.

– Enkelte smittetilfeller kan komme, men vi er forberedt, sier hun.

Hun mener at dette avhenger av at folk følger smittevernreglene som god håndhygiene, avstand og karantene dersom man har vært i kontakt med noen som er sjuke eller de har vært i utlandet.

Bjørnar Tollan Jordet vet ikke om det vil komme en ny oppblomstring.

Vi må ta alle forholdsreglene vi kan og være i ekstra beredskap, sier han.

Folkehelseinstituttet takket nei til å svare på spørsmål i denne saken.

Vi har ikke gjort noe analyse rundt hvorfor noen kommuner ikke har påviste tilfeller og har derfor ikke så mye å kommentere på akkurat dette på nåværende tidspunkt, er svaret NRK får.

Også Valdres, en annen fjellergion i Innlandet, har flere kommuner som har unngått smitte.