– Vanlige kunder får flomregninga

Konsersjefen i Gjensidige Forsikring sier flomberedskapen i mange kommuner er for dårlig, og at norske forsikringskunder kan sitte igjen med "svarteper".

Flom på Otta

Fra flommen på Otta på forsommeren.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Det er på høy tid at det skjer noe på dette området, skriver konsernsjef Helge Leiro Baastad i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv.

– Tar sjansen

Utgangspunktet for innlegget i DN er flommen i Gudbrandsdalen på forsommeren som ble den dyreste i Norge siden storflommen i 1995.

Leiro Baastad viser til at miljø- og utviklingsminister Erik Solheim krever at kommunene tar hensyn til mulige konsekvenser av ekstremværet i all sin planlegging. Han mener flomberedskapen i mange kommuner er for dårlig.

– De tar ikke tilstrekkelig hensyn til risiko for flom, og tar sjansen på at det blir lenge til neste gang, skriver konsernsjefen.

I dag drar ordførere fra fire flomherjede kommuner i Gudbrandsdalen til Oslo for å be Olje- og energidepartementet om flomhjelp.

Flom i Sel i Gudbrandsdalen

Flom i Sel i Gudbrandsdalen.

Foto: Hakon Mosvold Larsen/Scanpix / Reuters

– Dyrere forsikringer

Konsersjefen i Gjensidige mener det vil koste dyrt å stikke hodet i sanden, la være å investere i ny infrastruktur og håpe det beste.

Han mener klimaendringene med våtere og villere vær ikke vil begrense seg til flomskader. Gjensidige har gjort beregninger som viser at økt nedbør også vil føre til flere vannskader med vann i kjellere i boliger og næringsbygg.

Konsernsjef i Gjensidige Helge Leiro Baastad

– Forsikringskundene må betale flomregninga, sier konsernsjef i Gjensidige Forsikring, Helge Leiro Baastad.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

– Erstatningsbeløpene kan bli betydelige, og kostnadene vil bli veltet over på kundene. Hvis norske kommuner forholder seg passive til klimaendringene, vil det bli dyrere å forsikre hus og hjem, skriver Leiro Baastad i DN-innlegget.

– Klimatrusselen må tas på alvor for å unngå både ubehagelige hendelser og økte forsikringspremier, mener konserdirektøren.