– Tok opp lån i familiens navn for å betale «nettkjæreste»

En kvinne fra Hedmark skal ha blitt lurt av en «nettkjæreste» til å sende ham store pengesummer. Nå er hun tiltalt for bedrageri og heleri.

Glåmdal tingrett

TINGRETTEN: Kvinnen er tiltalt for heleri, hvitvasking og bedrageri og må til høsten møte i Glåmdal tingrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Tiltalen sier at hun har gjort noe ulovlig, men hun mener hun er blitt revet med og trukket familien inn i ulykken. Det er beklagelig, men derfra til å konkludere med at det er noe straffbart det gjenstår å prøve for retten, sier forsvarer Per Danielsen.

– Utsatt for svindel

Per Danielsen

NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Per Danielsen sier hans klient stiller seg uforstående til tiltalen og mener hun ikke er skyldig i det hun er tiltalt for.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Kvinnen i 50-årene skal ha falt for en mann på internett som utga seg for å være en amerikansk soldat. De to hadde kontakt i en lengre periode før han ba henne sende penger for å hjelpe ham med forskjellige ting.

– Hun har blitt utsatt for en svindel på nettet. Hun har gitt en person, som hun har vært veldig interessert i, penger. De er skaffet til veie ved at hun har belastet kort som tilhørte nære familiemedlemmer.

Kvinnen er tiltalt for 12 tilfeller av bedrageri etter at hun tok opp lån for 220 000 kroner i andres navn uten deres viten. Hun er også tiltalt for hvitvasking og heleri.

– Det har gått store pengesummer inn på hennes konto, som påtalemyndigheten mener stammer fra straffbare forhold. Hun har tatt ut pengene og videresendt dem til utlandet. Slike penger brukes gjerne til å finansiere annen alvorlig kriminalitet, sier politiadvokat Richard Røed.

(Saken fortsetter under videoen)

Nordmenn er verdensmestre i nettdating. Men vet vi hvem vi dater? Brennpunkt er med Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com. Noen blir svindlet, andre finner den store kjærligheten. Er det myndighetenes ansvar å etterforske dette ?

Stadig flere blir lurt

Ifølge tiltalen fikk kvinnen til sammen nesten én million kroner fra flere norske kvinner som hun sendte videre. Kvinnene skal ha blitt lurt av samme mann som henne. Ifølge forsvarer Danielsen var tiltalte ukjent med at pengene stammet fra straffbare handlinger.

Richard Røed

FLERE LAR SEG SVINDLE: Leder i økokrimseksjonen i Hedmark og politiadvokat Richard Røed sier folk ikke bør sende penger til andre de ikke kjenner.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Politiadvokat Røed, som også er leder for økokrimseksjonen i Hedmark, sier de stadig oftere ser svindel av denne typen.

– Etter hvert oppnås det en tillit, og hun mottar penger fra ham som hun får beskjed om sende videre og sender også penger til ham. Det er ikke tvil om at hun også er et offer, særlig på det emosjonelle plan. Folk må være på vakt og ikke gi personer man aldri har møtt så stor tillit at man velger å sende penger til dem.

– Bunnløs gjeld

Røed sier det er vanskelig for politiet å få kvinnene til å forstå at nettkjæresten er en svindler. Ifølge forsvarer til den tiltalte hedmarkskvinnen har hun etter hvert innsett at hun har blitt lurt.

– Hun har havnet i en veldig vanskelig situasjon med bunnløs gjeld og fortvilelse. I tillegg er det en pinlig sak når den kommer for retten på denne måten, så hun er mildt sagt skamfull for det hele.

Rettssaken mot kvinnen går i Glåmdal tingrett i høst.