Hopp til innhold

– Kravet er tragikomisk

Forsvarer Steffen Brandstad mener erstatningskravet mot den antatte hovedmannen fra Elverum er helt ute av proporsjoner. Kravet ligger på 20 millioner og Brandstad mener det i stedet bør ligge på 250.000 kroner.

Politiet har tatt hardt i

Forsvarer Steffen Brandstad mener politiet har tatt altfor hardt i.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Aktor vil fengsle 34-åringen fra Elverum i 14 år og inndra 20 millioner kroner og et hus i Thailand . Påtalemyndigheten mener han er helt sentral i nettverket som bestilte hasj fra Danmark og forsynte hele Sør-Norge med hasj. Sentralt i nettverket står Hedmark og Løten.

Steffen Brandstad som forsvarer den 34-årige mannen fra Elverum, gikk i sin prosedyre til angrep på påtalemyndigheten som han mener har pekt ut feil hovedmann i saken.

– Dette er frustrerende. Det sitter en ved siden av ham som er større (Medtiltalt 37-år gammel danske redanm.). Han har flere tidligere dommer og har drevet stort. Han røyker heller ikke hasj. Og legg merke til hvem som snakker om hvem i saken. Min klient er livredd for å snakke, sa Brandstad.

Brandstad mener hans klient bør dømmes til maks 10 års fengsel.

– Tragikomisk

34-åringen sjøl har bare kalt seg kaptein på Hedmarks-laget. Men dette har ikke påtalemyndigheten trodd på. De mener han må sone 14 år i fengsel og tåle en inndragning på 20 millioner kroner og et hus. Påtalemyndigheten mener dansken bør ha ni år i fengsel og en inndragning på 250.000 kroner.

Brandstad mener at det ikke er korrespondanse i straffeutmålingen.

– Min klient har hatt mindre inntjening av trafikken enn dansken, så da kan man i hvert fall ikke gå over summen på 250 000 kroner. Det er et stort sprik fra det til 20 millioner, så dette er bare tragikomisk, sier Brandstad.

Seks menn fra Løten og Elverum er tiltalt, og 34-åringen er pekt ut som en av hjernene bak det hele. Totalt står 15 menn tiltalt i Oslo tingrett. En 52-åring fra Søgne i Vest-Agder regnes som hovedmannen på Sørlandet.

– Har tatt hardt i

Var ikke en velorganisert bande

Steffen Brandstad, forsvarer

34-åringen har lagt mange kort på bordet, men avviser også endel av påstandene fra aktor.

– Det svikter for aktor på endel punkter, sa forsvarer Steffen Brandstad i sin prosedyre. Han mener retten har blitt invitert til å fylle inn brikker som mangler.

– Det er ikke rettens oppgave. Da er det fort snakk om tvil, sa Brandstad.

I sin prosedyre la han fram flere eksempler der han mente at aktor tok i alt for hardt når det gjaldt mengden stoff det er snakk om. Aktoratet mener 34-åringen har hatt befatning med over et tonn hasj.

– Det er langt mindre enn det aktor sier, mener forsvarer Steffen Brandstad. Sjøl har 34-åringen anslått ca 170 kilo. Forsvarer Steffen Brandstad mener politiet har regnet det samme stoffet flere ganger.

Les: – Dette er galskap, sier hovedmann om inndragning på 28 millioner kroner

Ikke minst gikk Brandstad hardt til verks mot det politiet har kalt et regnskap de fant hjemme hos 34-åringen.

– Det er farlig, slike begreper kan feste seg, sa Brandstad, som ba retten merke seg hva den tiltalte har hatt, nemlig at det var tanker og skisser og ikke et regnskap.

Forsvarer Steffen Brandstad mener at politiet, til tross for bruk av store ressurser, ikke helt har klartå regne ut hvilken mengder det er snakk om.

– De har ikke engang forsøkt, hevdet han.

– Ingen velorganisert bande

Hasjbeslag smugling

34-åringen mener han har tjent rundt 600.000 på hasjsalg. Aktor vil inndra 20 millioner kroner.

Foto: Kripos

Aktor har også brukt mye tid på å vise at nettverket er organisert kriminalitet, noe som har betydning for straffeutmålingen.

– Det må en viss organisering til når vi snakker om så store mengder som det er snakk om her. Men det var ikke noe organisert over det som skjedde i 2011. Vi vet at 34-åringen var innhentet av fortida og skyldte penger. Men vi vet ikke hvem stoffet kom fra og hvem som fraktet det, mener Brandstad.

Han viste også til at heller ikke i store deler av 2012 vet man hvem som leverte hasjen til Norge. Saken ble rullet opp i januar i 2013.

– Det rullet ikke akkurat som et velsmurt maskiner. Man opplevde sviktende leverandører og prøvde seg sjøl med båt, sa Brandstad.

Han konkluderte slik:

– Dette var ikke en velorganisert bande.

Også andre punkter i tiltalen nekter han for:

  • 34-åringen mener at han ikke var med å å organisere transporten fra utlandet.
  • Det har ikke pågått i tre år, men 13-14 måneder.

Brandstad mener også at det må telles med at 34-åringen hadde en hard varetektsperiode i Thailand.

Flere saker fra Innlandet