Hopp til innhold

– Dette er galskap, sier hovedmann om inndragning på 28 millioner kroner

Den hovedtiltalte elverumsingen i den store hasjsaken mener at han har tjent i underkant av 600.000 kroner på hasjsalg. Aktor kan komme til å kreve han for 28 millioner kroner.

Stor hasjsak

34-åringen fra Elverum mener det er ren galskap når aktor Geir Evanger har varslet en inndragning på 28 millioner kroner. 34-åringens forsvarer Steffen Brandstad til høyre.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

34-åringen fra Elverum er antatt å være en hovedmann i nettverket som påtalemyndigheten mener har forgreininger til Danmark, Nederland og Spania. 15 mann sitter på tiltalebenken i Oslo tingrett.

34-åringen startet sin forklaring torsdag, og fortsetter fredag.

Les: Hovedmann holder tett om leverandører og kunder

– Måtte dekke tapet

34-åringen nekter for å ha vært del av et organisert kriminelt nettverk, og han nekter for å ha organisert transport av hasj til Norge fra Danmark.

Det er to totalt forskjellige verdener han og aktor er i. Aktoratet mener at nettverket har omsatt 670 kilo hasj, og at elverumsingen er sentralt i dette. Sjøl sa han i retten fredag at han kun tar ansvaret for å ha kjøpt og solgt 165-170 kilo hasj.

Han ble av aktor Geir Evanger utfordret på hvor mye han har tjent på hasjsalget.

– Vi operette med en grunnregel på 10 kroner grammet, og at jeg skulle ha rundt fire kroner. Men det ble ofte ikke slik. Det var kunder som nekter å betale, politiet beslagla stoff, og storkundene klarte å forhandle ned prisen. Derfor ble det ofte ikke fire kroner, sier han.

Han måtte dekke de tapene som oppsto, og mener at han i snitt tjente rundt 3,50 kroner per gram hasj.

– Ren galskap

Aktor Geir Evanger har tatt forbehold om at han kan kreve inndragning av 28 millioner kroner fra hovedmannen, i tillegg til et hus han skal eie i Thailand.

– Dette er ren galskap. Jeg trengte et par dager på å komme meg etter at jeg hørte dette, sa han i retten.

Sjøl mener han å ha tjent i underkant av 600.000 kroner på salget.

Totalt har aktor varslet en samlet inndragning på minst 44 millioner kroner.

Aktor Geir Evanger repliserte med at 28 millioner kroner ikke betyr at påtalemyndigheten mener at han har tjent 28 millioner kroner, men at det er dette beløpet som har vært i omløp.

Aktor viste i retten fram en notatbok som politiet beslagla hjemme hos mannen i Elverum. Boka skal angivelig vise kontakter, pengebeløp og mengder hasj.

– 90 prosent var en kladd. Det korrekte regnskapet førte jeg opp et annet sted, sa 34-åringen.