Hopp til innhold

Kidnapping-siktet far har ordnet russiske pass til seg sjøl og døtrene

Mannen som er siktet for å ha bortført sine to døtre i Kongsvinger fikk russiske pass til både seg sjøl og barna før de forsvant. Han avviser at han er i fare i Russland.

FÅTT MANGE TIPS: Politiet mener det er godt håp om å finne de to jentene på 6 og 8 år.

De to jentene ble bortført da de gikk av skolebussen ved fosterforeldrenes hjem i Kongsvinger 10. juni i år.

Foto: Politiet

Det skriver han i en mail til NRK.

Det er nå fire uker siden de to jentene ble bortført av to maskerte menn da de gikk av skolebussen i Austmarka i Kongsvinger.

– Dilemma

Barnefar i bortføringssak

Faren til de to jentene avviser at han er i fare i Russland.

Foto: Politiet

Politiet mener at barnefaren oppholdt fosterfaren slik at han ikke kunne kontakte politiet før det hadde gått en halv time. Politiet har ettersøkt faren og jentene uten å ha funnet noen av dem. Det viste seg etter hvert at faren hadde tatt jentene med til Russland. Noe mannens forsvarer John Christian Elden har bekreftet.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen sa sist uke til NRK at dette kan skape et dilemma for norsk politi. Årsaken er at dersom mannen er forfulgt kan bistand fra russisk politi bety at mannen risikerer å bli fengslet i Russland dersom de finner han.

– Så vidt jeg vet har han lovlig opphold i Norge, og da er det mest sannsynlig fordi han er forfulgt av russiske myndigheter, sa Wilhelmsen til NRK da.

– Ikke i fare

I en e-post til NRK avviser den tsjetsjenske mannen dette.

Han forteller at han fikk opphold i Norge på humanitært grunnlag, og ikke politisk. Han forsikrer om at han ikke har problemer med russiske myndigheter, og at han ordnet pass både til seg sjøl og døtrene ved ambassaden før utreise til Russland.

John Christian Elden

Mannens forsvarer John Christian Elden.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Mannens forsvarer John Christian Elden bekrefter dette i en sms til NRK:

«Alle er russiske statsborgere, og det er riktig at konsulatet i Oslo skrev ut pass til barna i midten av juni på vanlig måte når man hjelper egne borgere. Dette meldte ITAR TASS om etter at familien returnerte dit etter at barna var reddet fra barnevernet i Norge.».

Les alt om bortføringssaken her!

Håper de returnerer til Norge

NRK har også kontaktet den russiske ambassaden i Oslo, men ikke fått svar.

I helga ble det klart at fylkesnemnda har bestemt at det var feil av barnevernet og plassere barna i beredskapshjem, og at barna skal tilbakeføres til foreldrene.

Elden håper det gjør at faren vil komme tilbake til Norge med jentene, og at politiet legger bort bortføringssiktelsen mot ham.

Roser beredskapshjemmet

Faren roser beredskapshjemmet der jentene bodde før de forsvant. Elden skriver i en sms til NRK at ungene hadde det svært fint hos fosterforeldrene.

– Faren vil understreke at døtrene fikk meget god behandling i beredskapshjemmet, og at de ble glade i de to, sier Elden.

Han sier også beredskapsforeldrene har stående invitasjon til å besøke dem.

Masterudveien i Mellom Kongsvinger og Austmarka

Her ble jentene tatt av to maskerte menn.

Foto: Ann-Kristin Mo