Hopp til innhold

Barnefaren risikerer russisk og ikke norsk fengsel

Hvis Norge ber Russland om å lete etter mannen som tok med døtrene sine ut av Norge, og de finner ham, risikerer han å bli fengslet i Russland.

De to jentene på 6 og 8 år som er bortført

De to jentene på 6 og 8 år ble bortført fra Kongsvinger for over tre uker siden. Farens forsvarer, John Christian Elden, at de er i Russland.

Foto: Politiet

De to søstrene på seks og åtte år ble bortført da de gikk av skolebussen i Kongsvinger tirsdag for en og en halv uke siden. Jentene bodde i fosterhjem og politiet tror jentenes biologiske far står bak bortføringen.

Julie Wilhelmsen

Seniorforsker ved NUPI, Julie Wilhelmsen, mener de norske myndigheten må ta hensyn til at barnefaren har tatt med jentene til landet han tidligere flyktet fra.

Foto: NUPI

– Dersom barnefaren er i Russland, som han sier at han er, så blir det problematisk for norske myndigheter å be russiske myndigheter om å finne ham. Så vidt jeg vet har han lovlig opphold i Norge, og det er jo da mest sannsynlig fordi han er forfulgt av nettopp russiske myndigheter.

Det sier Julie Wilhelmsen som er seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, NUPI. Hun er forsker ved russlandsstudier og kjenner situasjonen til tsjetsjenere godt. Hun sier at dette er en veldig komplisert sak for norske myndigheter. Hun vet ikke på hvilket grunnlag barnefaren har fått opphold i Norge, men antar at det er på grunn av at han er forfulgt i Russland.

Kan bli fengslet i Russland

– Og gitt at han har opphold i Norge på dette grunnlaget, så er jo det noe norske myndigheter må ta hensyn til. For hvis de da spør russiske myndigheter om å lete etter denne mannen og de finner ham, så er det jo ikke usannsynlig at de vil fengsle ham i Russland.

Noen vil kanskje synes det er litt rart at han tar med barna til det landet han har flyktet fra?

– Ja, det vil for noen kanskje virke rart. Men samtidig kan jeg forestille meg historien fortalt på en annen måte. Han kommer som flyktning til Norge og har egentlig mistet alt han eier i sitt eget hjemland. Alt han har er barna. Og når han da mister dem, virker det å reise tilbake til det landet han er forfulgt i kanskje ikke så farlig likevel, hvis det dreier seg om å beholde barna.

En betent sak

Wilhelmsen legger til at denne saken bygger oppunder en allerede betent sak mellom Norge og Russland.

– Tsjetsjenere i Norge anses som reelle flyktninger, altså forfulgt i Russland, og derfor får de opphold i Norge. Dette er jo ikke noe russiske myndigheter i utgangspunktet er glad for. De mener at tsjetsjenere trygt kan bo i Russland, og er ikke glad for at Norge gir disse menneskene flyktningstatus og dermed anerkjenner at de er forfulgt i Russland. Så det er klart at det er ikke den enkleste saken for norske og russiske myndigheter å samarbeide om.

For en uke siden meldte Dagbladet at barnefaren var i Russland med jentene. Han tok selv kontakt med avisa og hevdet at han uskyldig, og at han har reddet barna fra norsk barnevern.

Mannens forsvarer, John Christian Elden, skriver i en e-post til NRK at faren er i Russland med barna. Storfamilien er samlet og barna skal ifølge familien ha det bra.

Vanskelig å få jentene tilbake

Faren til jentene har sagt til Elden at han vil be sine myndigheter om å ta opp det de kaller norsk barneverns forsøk på å kidnappe barna med norske myndigheter. Wilhelmsen tror det er lite sannsynlig at russiske myndigheter vil hjelpe en flyktning med det. Men hun er også usikker på om en utlevering eller fengsling av faren vil føre til at jentene kommer tilbake til Norge.

– Det finnes gode mennesker i Russland og av og til fungerer systemet på en god måte. Hvis man får til et godt samarbeid med russiske myndigheter om akkurat denne saken, så kan det godt hende at jentene kunne komme tilbake til Norge. Men det er slettes ikke sikkert.

Flere saker fra Innlandet

Hundeangrep brumunddal

Hundeangrepet i Ringsaker: Rottweileren er avlivet

bier og honning på brett fra bikube i Skien

Kan bli lite honning i sommer