Hopp til innhold

– Merkverdig at de ikke fortalte noen om mishandlingen

Den voldtektstiltaltes forsvarer la i sin prosedyre vekt på at flere av de fornærmede i saken ikke fortalte noen om at de skal ha blitt seksuelt mishandlet. – Det er merkverdig at kona ikke fortalte sine nærmeste om dette, sa forsvarer Steinar Thomassen i sin prosedyre.

Forsvarer Steinar Jacob Thomassen (t.v.) og Arild Almklov

Den tiltaltes forsvarere Steinar J. Thomassen (t.v) og Arild Almklov under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Onsdag fortsatte ankesaken mot elverumsingen som er tiltalt for voldtekt av fire kvinner. Kvinnene var, ifølge tiltalen, neddopet og ute av stand til å gjøre motstand under voldtektene.

Den tiltalte filmet flere av overgrepene, og politiet har beslaglagt flere hundre filmer med seksuelt innhold hos mannen. Han ble dømt til 15 års forvaring i tingretten, men anket dommen. Han nekter straffskyld.

– Ga samtykke

Aktor sa i sin prosedyre at den tiltalte må dømmes på alle tiltalepunktene. Hun er ikke i tvil om at han har gjort det er han er tiltalt for. Forsvarer Steinar Thomassen la vekt på momenter som han mener viser at den tiltalte ikke er skyldig.

Aktor Iris Storås

Aktor Iris Storås mener den tiltalte må dømmes på alle punkter.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Han la vekt på at kona til den tiltalte i flere filmer har gitt samtykke til at den tiltalte kunne gjøre hva han ville med henne.

– Vi har en film som viser at den tiltalte spør sin kone: «Kan jeg gjøre hva jeg vil med deg i kveld uansett?», og hun svarer ja. Og slik jeg mener det, så faller ikke et samtykke gitt i bevisst tilstand bort, når man blir bevisstløs, sa Thomassen i sin prosedyre.

Han mener også at det er merkelig at kona ikke fortalte noen av sine nærmeste at hun skal ha blitt mishandlet.

– Fortalte ingen om overgrepene

Noe han også legger vekt på da det gjelder tiltalepunktene som angår de andre kvinnene.

Han påpeker at en av kvinnene var inne til rusbehandling og nevnte ikke noe om seksuell mishandling sjøl om en del av behandlingen gikk på bearbeiding av traumatiske hendelser.

Thomassen syntes også det var rart at en annen kvinne ikke sa noe til sin mor, som hun besøkte mens hun bodde hos den tiltalte.

– Hun sa ingenting til sin mor, sjøl om hun besøkte moren flere ganger. Det synes jeg er merkverdig, hvis hun ble mishandlet seksuelt. Hun har heller ikke sagt det til noen andre, sa Thomassen i sin prosedyre.

– Ble med «gjerningsmannen» hjem

I tingretten ble elverumsingene frikjent for en voldtekt av en av kvinnene. Ifølge tiltalen skal voldtekten ha skjedd der kvinnen bodde. Forsvareren sier at det eneste beviset her er kvinnens forklaring

– Tiltalte forklarer at de hadde samleie, men at dette var frivillig. Hun ble med den tiltalte tilbake til hans leilighet etter at dette skjedde. Hvorfor ble hun med ham som for henne da var gjerningsmannen? Hun ringte ham også to ganger etter at hun forlot leiligheten. Det virker også merkeverdig for meg, sa Thomassen.

Etter at forsvareren har gått igjennom alle tiltalepunktene er hans konklusjon at den tiltalte må frikjennes på alle punktene.

Flere saker fra Innlandet